current views are: 3

17 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση16:38

Στον «πυρετό» της Novartis το Μαξίμου: Νέα συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ποιοι θα αναλάβουν το βάρος των ομιλιών στην Ολομέλεια

Δημοσίευση 16:38’

Ποιοι θα αναλάβουν το βάρος των ομιλιών στην Ολομέλεια

Τριήμερο «φωτιά» για την κυβέρνηση με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στην συζήτηση της Τετάρτης στη Βουλή για την Novartis. 

Από το Μαξίμου πιστεύουν πως στη μαραθώνια συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί θα αναδειχθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης, αλλά και η «νευρικότητα» της γαλάζιας παρατάξης σχετικά με τα στοιχεία της δικογραφίας.

Το γεγονός πως από τη ΝΔ έχουν περάσει στην αντεπίθεση δεν είναι κάτι που αφήνει αδιάφορους τους κυβερνητικούς. Με την μήνυση που κατέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς και με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, έγινε φανερό στην Ηρώδου Αττικού ότι οι τόνοι θα σηκωθούν πολύ ψηλά. 

Ανάμεσα στα επιχειρήματα των εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ θα προκριθεί  η εικόνα που εμφάνισε η αγορά του φαρμάκου μεταξύ του 2000 – 2009. Θα σημειώσουν πως οι δαπάνες αυξήθηκαν σε ποσοστό 385% και τα έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων για φάρμακα από 1 δισεκατομμύριο € έφτασαν στα 8 δισεκατομμύρια.

Θεωρείται σίγουρο πως από την κυβέρνηση, πέραν των πιθανών ποινικών ευθυνών στους πολιτικούς, θα αναδείξουν στην Ολομέλεια της Βουλής και τις  αξιώσεις που έχουν έναντι της Novartis για την αποζημίωση του δημοσίου από την εταιρία. Από την κυβέρνηση βλέπουν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η δικογραφία να επιστρέψει σύντομα στη δικαιοσύνη από τη στιγμή που θα κριθεί ότι το αδίκημα της δωροδοκίας δεν έχει παραγραφεί. Υπενθυμίζεται πως η κατηγορία για την νομιμοποίηση μαύρου χρήματος δεν παραγράφεται.

Το γεγονός πως θα στηθούν τελικά 10 κάλπες θα αποτελέσει ένα ακόμα σημείο «τριβής» με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία διαφώνησε ζητώντας να υπάρξει μία κάλπη για όλους.

Παρά το γεγονός πως στην πλειοψηφία συμφωνούν με το γεγονός ότι η υπόθεση μπήκε τόσο ψηλά στην ατζέντα αρκετοί αναγνωρίζουν ότι το πολιτικό ρίσκο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι μεγάλο αν η διαδικασία δεν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι συσκέψεις των επικεφαλής είναι συχνές, καθώς από τώρα σκέφτονται την επόμενη μέρα και την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής. Χθες συνεδρίασε για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Δεν αποκλείεται μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών να καταλήξουν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα στα 10 πρόσωπα που θα συμμετέχουν στην προκαταρτική επιτροπή που θα συσταθεί.

Όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr φαίνεται πως το όνομα του Θεόδωρου Δρίτσα ως υποψήφιου προέδρου παραμένει στο τραπέζι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες εισηγητής στη συζήτηση στην Ολομέλεια θα είναι ο Νίκος Παρασκευόπουλος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Μαντάς.

Τον λόγο αναμένεται να πάρουν οι υπουργοί Σταύρος Κοντονής, Παύλος Πολάκης, Ανδρέας Ξανθός και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. 

Η διαδικασία θα κορυφωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, αλλά και των φερόμενων ως εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων. 

 


σχετικα αρθρα