current views are: 8

19 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση06:04

Στο Eurogroup ο Ε. Τσακαλώτος «ζυγίζει» τις διαθέσεις των εταίρων

Επιστρέφουν οι Θεσμοί την άλλη εβδομάδα

Δημοσίευση 06:04’

Επιστρέφουν οι Θεσμοί την άλλη εβδομάδα

Στις  4 το μεσημέρι  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συμμετέχει σε ένα ακόμα Eurogroup, στο οποίο σε πρώτη φάση  θα επιχειρηθεί  να κλείσει ο κύκλος της προηγούμενης αξιολόγησης, με τους ομολόγους του να εξετάζουν την πρόοδο των εκκρεμών προαπαιτουμένων.

Όπως έχει διευκρινιστεί από τις Βρυξέλλες, η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης οικονομικής βοήθειας που είναι διαθέσιμη στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος αν η εκταμίευση  των 5,7 δισ. ευρώ θα αποφασιστεί σήμερα με δεδομένο πως υπάρχουν ακόμα βήματα που πρέπει να γίνουν όσον αφορά τρεις βασικές μεταρρυθμίσεις:  Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (κατά πόσο διασφαλίζεται η απρόσκοπτη εφαρμογή τους) εν όψει των stress tests των τραπεζών, στην  επένδυση του Ελληνικού (αναμένεται η θετική απόφαση του ΣτΕ τις επόμενες ημέρες), αλλά και στην  απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (όλα δείχνουν πως προχωρούν οι προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ).

«Όπλο» του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τη συζήτηση  που θα γίνει σχετικά με την δ΄ αξιολόγηση και την πορεία της ελληνικής οικονομίας  θα είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα (σε “Β”από “-Β”) από τον οίκο Fitch. Είχε προηγηθεί η αναβάθμιση από την Standard & Poor’s.  Οι διαβουλεύσεις, ωστόσο θα γίνουν στον  απόηχο των εξελίξεων στην αγορά ομολόγων τις προηγούμενες ημέρες που οδήγησαν σε άνοδο τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο  Ευκλείδης Τσακαλώτος βρέθηκε  την προηγούμενη εβδομάδα σε Παρίσι και Λονδίνο σε μια προσπάθεια να πείσει διαχειριστές κεφαλαίων, θεσμικούς επενδυτές,  hedge funds και τραπεζίτες ότι η Ελλάδα έχει χαράξει μια ομαλή πορεία που μπορεί να την οδηγήσει με επιτυχία στην ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης και ακολούθως στην έξοδο από το μνημόνιο.  Σε αυτό το πλαίσιο βούληση της κυβέρνησης είναι  οι αποκρατικοποιήσεις να υλοποιηθούν εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί  ξεπερνώντας τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια.

Το στίγμα των προθέσεων της ελληνικής πλευράς για την επόμενη ημέρα από την ολοκλήρωση του προγράμματος έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με συνέντευξή του στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»: «Από τα Μνημόνια βγαίνουμε με την ασπίδα προστασίας που μας δίνουν τα ταμειακά αποθέματα που δημιουργούμε, χωρίς προληπτική γραμμή ή άλλα προαπαιτούμενα. Στη συνέχεια, θα έχουμε τη μορφή της επιτήρησης που προβλέπεται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό  472  του 2013, ο οποίος ισχύει και για τις άλλες  χώρες που έχουν βγει από το Πρόγραμμα. Όπως είπε και ο επίτροπος Μοσκοβισί, “η προληπτική γραμμή δεν είναι απαραίτητη”».

Παρά τις αισιόδοξες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, η συζήτηση για την περίοδο μετά τον Αύγουστο αναμένεται να είναι μεγάλη και να κορυφωθεί μέσα στην άνοιξη. Η άποψη σε κύκλους της ΕΕ για ένταξη της χώρας σε ένα προστατευτικό πλαίσιο, όπως αυτό της προληπτικής γραμμής στήριξης (ECCL), είναι διάχυτη, καθώς εκτιμάται πως η χώρα δεν είναι ακόμα έτοιμη για να αποτελεί τη βασική επιλογή των επενδυτών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Τα άλλα θέματα που απασχολούν έντονα την κυβέρνηση και αναμένεται το Πάσχα να «γείρουν τη  ζυγαριά»  και πάλι στο πεδίο της οικονομίας, είναι η ελάφρυνση του χρέους, η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η μείωση του αφορολόγητου, το ψαλίδισμα των συντάξεων σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά και το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Το τελευταίο project θα αποτελέσει προτεραιότητα του επιτελείου της οδού Νίκης  και των κορυφαίων κυβερνητικών οργάνων το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών θα φτάσουν στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
 


σχετικα αρθρα