current views are: 8

19 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση10:47

Κουτρουμάνης για Novartis: Η κυβέρνηση διασύρει και ενοχοποιεί πολιτικούς της αντιπάλους

«Είναι άλλο πράγμα ερευνάται ένα σκάνδαλο, και άλλο να το χρησιμοποιεί μια κυβέρνηση για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους»

Δημοσίευση 10:47’
αρθρο-newpost

«Είναι άλλο πράγμα ερευνάται ένα σκάνδαλο, και άλλο να το χρησιμοποιεί μια κυβέρνηση για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους»

Δύο εικοσιτετράωρα πριν από τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, o πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κουτρουμάνης του οποίου το όνομα αναφέρεται στη δικογραφία, θεωρεί «γελοία ιστορία» όσα καταλογίζονται στον ίδιο από «προστατευόμενο» μάρτυρα.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο κ. Κουτρουμάνης, αναφέρει ότι δεν δέχτηκε ποτέ να πάρει ούτε ένα ευρώ και από κανέναν ενώ υποστηρίζει ότι πρόκειται για μεθόδευση της κυβέρνησης για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. «Είναι άλλο πράγμα ερευνάται ένα σκάνδαλο, και άλλο να χρησιμοποιεί μια κυβέρνηση το σκάνδαλο για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους, όπως συμβαίνει σήμερα», επισημαίνει.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας τονίζει ότι δεν είχε καμία αρμοδιότητα για το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων και χαρακτηρίζει πρωτοφανείς τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά «ας αποδείξουν ότι είναι αθώοι».

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης θεωρεί ότι έχει σπιλωθεί και δεν αποδέχεται τη διαπίστωση ότι έχουν παραγραφεί οι κατηγορίες που του αποδίδονται ενώ αφήνει ανοικτό να στραφεί νομικά κατά των ηθικών και φυσικών αυτουργών.

Ποια εξήγηση έχετε, κ. Κουτρουμάνη, για την εμπλοκή του ονόματός σας, στην υπόθεση της Νovartis; Ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την επίμαχη περίοδο, γνωρίζατε όσα σας εγκαλούν;

Εκείνο που γνωρίζω είναι όσα περιλαμβάνονται στη δικογραφία η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή και την οποία παρέλαβα. Σε αυτή τη δικογραφία λοιπόν η μόνη αναφορά στο όνομά μου γίνεται από ένα μάρτυρα με το ψευδώνυμο Σαράφης ο οποίος ισχυρίζεται ότι έμαθε πως ένα στέλεχος της ΝΟΒΑΡΤΙΣ ζήτησε από τη μητρική εταιρεία το ποσό των 500.000 ευρώ προκειμένου να δοθεί σε 12 κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων αναφέρεται και το όνομά μου. Χωρίς να αναφέρει αν τα χρήματα δόθηκαν και σε ποιους. Πρόκειται για γελοία ιστορία. Σε κάθε περίπτωση και αυτό το γνωρίζω πολύ καλά, δεν θα δεχόμουν και δεν δέχτηκα ποτέ στη ζωή μου να πάρω ούτε ένα ευρώ και από κανέναν. Να επισημάνω βέβαια και το γεγονός ότι ως υπουργός Εργασίας δεν είχα καμιά αρμοδιότητα στα θέματα τιμολόγησης και διαμόρφωσης της λίστας φαρμάκου, αυτά για τα οποία ενδιαφέρεται κάθε φαρμακευτική εταιρεία.

Γιατί μιλάτε για μεθοδεύσεις από τη πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ; Πού βασίζετε τους ισχυρισμούς σας;

Η μεθόδευση είναι προφανής και μόνο από το γεγονός ότι διαρρέουν τα 10 ονόματα των πολιτικών προσώπων, δύο πρώην πρωθυπουργών και 8 πρώην υπουργούν και αμέσως μετά κορυφαίοι υπουργοί της Κυβέρνησης μιλούν «για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» προκειμένου να το συνδέσουν απόλυτα με τα πολιτικά πρόσωπα. Και έχουμε και δηλώσεις πρωτοφανείς και σε πλήρη αντίθεση με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό που λένε ότι «ας αποδείξουν ότι είναι αθώοι».

Πώς κρίνετε τα όσα αναφέρουν οι «προστατευόμενοι μάρτυρες»;

Σε ό,τι με αφορά απάντησα ήδη. Πρόκειται για μυθεύματα. Όμως και για τα άλλα πολιτικά πρόσωπα θεωρώ ότι οι μαρτυρίες είναι εντελώς αβάσιμες. Με το «έμαθα» , «άκουσα», «μου είπαν», «υποθέτω» δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία , τουλάχιστον με βάση τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε.

Φαντάζομαι πάντως πως θα συμφωνήσετε ότι υπάρχει σκάνδαλο και πρέπει να διερευνηθεί;

Δεν νομίζω ότι αμφισβητεί κανένας την ύπαρξη του σκανδάλου, το οποίο μάλιστα είναι εκτεταμένο σε διεθνές επίπεδο. Εξάλλου το σκάνδαλο με το φάρμακο είναι διαχρονικό και διαρκές με μικρότερη βέβαια ένταση από το 2010 και μετά, λόγω των αποτελεσματικών μέτρων που εφαρμόσαμε για τον έλεγχο και τον περιορισμό της δαπάνης. Είναι κοινό μυστικό ότι στην Ελλάδα και διεθνώς υπήρξαν και υπάρχουν φαρμακευτικές εταιρείες που χρησιμοποιούν αθέμιτους τρόπους προώθησης των προϊόντων τους. Είναι άλλο πράγμα όμως, να ερευνάται ένα σκάνδαλο, που είναι αυτονόητο και άλλο να χρησιμοποιεί μια κυβέρνηση το σκάνδαλο για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους, όπως συμβαίνει σήμερα.

Διατυπώθηκε από την κ. Γεννηματά κι άλλα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, η άποψη ότι οι χειρισμοί της εντάσσονται σε πολιτικό σχέδιο κατά των πολιτικών της αντιπάλων. Πώς το τεκμηριώνετε;

Πράγματι έτσι είναι. Γιατί εάν πραγματικά η κυβέρνηση ήθελε να γίνει η έρευνα σε βάθος για το σκάνδαλο, θα λειτουργούσε θεσμικά και δεν θα σκορπούσε τόνους λάσπης, προσπαθώντας να διασύρει και να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Εκείνο το οποίο δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση είναι ότι με μια τέτοια πρακτική πριονίζει το κλαδί που κάθεται και η ίδια. Η ενοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων, με άθλιες μεθόδους και πρακτικές που εφαρμόστηκαν και στο παρελθόν, θα έπρεπε να έχουν διδάξει όλους, ότι στο λάκκο που σκάβεις μπορεί να βρεθείς και ο ίδιος μέσα.

Τα περί παραγραφής με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σας αρκούν; Σε τι άλλες κινήσεις σκοπεύετε να προβείτε;

Για μένα δεν υπάρχει θέμα παραγραφής και δεν πρόκειται ποτέ να το επικαλεστώ. Από τη στιγμή που η σπίλωση είναι δεδομένη, όλα θα πρέπει να τεθούν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και να ερευνηθούν στο ακέραιο με τη συντομότερη δυνατή διαδικασία. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, δεν έχω καμιά ανησυχία για το ποιο θα είναι το τέλος αυτής της υπόθεσης με την πλήρη δικαίωσή μου. ‘Ασκησα τα καθήκοντά μου με απόλυτη εντιμότητα και με γνώμονα το δημόσιο και μόνο συμφέρον. Είναι βέβαιο ότι θα στραφώ, τη στιγμή που εγώ θα κρίνω, με κάθε νόμιμο μέσο κατά των φυσικών και ηθικών αυτουργών που προσπαθούν να με εμπλέξουν σε αυτό το σκάνδαλο.


σχετικα αρθρα