current views are: 6

19 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση19:33

Σκηνικό… υπερθεάματος στήνεται στη Βουλή για τη Novartis

Η αντιπαράθεση θα χτυπήσει «κόκκινο»

Δημοσίευση 19:33’

Η αντιπαράθεση θα χτυπήσει «κόκκινο»

Σε φαντασμαγορική παραγωγή με πάθος, εντάσεις και… αρκετό θέαμα προσιδιάζει η συζήτηση για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, την Τετάρτη στη Βουλή.

Δέκα κάλπες, όσες και τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα, 2.995 ψηφοδέλτια, 300 βουλευτές, 53 ομιλητές και 13 γεμάτες ώρες κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης εξασφαλίζουν ένα μοναδικό θέαμα που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις παλαιότερες ψηφοφορίες για τα μνημόνια.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί με τις τοποθετήσεις των οιονεί (όπως χαρακτηρίζονται) εισηγητών των οκτώ κοινοβουλευτικών ομάδων όπου θα αναπτύξουν τις βασικές κατευθύνσεις των κομμάτων τους στο πλαίσιο της δικογραφίας που έχει διαβιβαστεί εδώ και καιρό στη Βουλή και είναι ήδη στη διάθεσή τους (να λάβουν αντίτυπα όχι μόνο ν’ αναγνώσουν). 

Εκτός απροόπτου -ενστάσεις δηλαδή από την αντιπολίτευση- θα ακολουθήσει ο κύκλος των ομιλητών όπου συνολικά αφορά 16 βουλευτές, ένας εκ των οποίων θα είναι από τους ανεξάρτητους. Δικαίωμα λόγου έχουν και οι οκτώ συνολικά κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι που- όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις- θα διευρύνουν τη συζήτηση με καθαρά πολιτικές τοποθετήσεις. Στο μεσοδιάστημα θα μπουν και τέσσερις συνολικά υπουργοί, οι Δικαιοσύνης και Υγείας μαζί με τους αναπληρωτές τους. Οι δε αναφερόμενοι, οι εννιά εκ των οποίων έχουν εκφράσει τη πρόθεσή τους να τοποθετηθούν από το βήμα, θα μπορούν να λάβουν το λόγο όποια στιγμή το επιθυμούν για ν’ αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους. 

Ωστόσο, το γεγονός ότι θα δοθούν 20 λεπτά στον καθένα έχει ήδη προκαλέσει προβληματισμό στους διαδρόμους της Βουλής, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πως θα τηρηθούν οι χρόνοι, ειδικά σε ομιλητές που έχουν μάθει να μιλούν για πολύ ώρα (όπως πχ ο Ευ. Βενιζέλος). Αν μάλιστα δοθεί και ανοχή από το Προεδρείο τότε είναι πιθανό οι χρόνοι να ξεφύγουν και η συζήτηση να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα μεσάνυχτα!

Τελευταίοι θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί σε μια μίνι προ ημερησίας συζήτηση και η σειρά θα ακολουθήσει τη δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων. Έτσι, ο πρωθυπουργός θα κλείσει τις τοποθετήσεις στην ειδική αυτή συνεδρίαση της Ολομέλειας για ν’ ακολουθήσει η ψηφοφορία. Στο σημείο αυτό έχουν ήδη προκύψει διαφωνίες καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει πως η κάλπη θα πρέπει να είναι μία και οι βουλευτές να μη ψηφίζουν πρόσωπο αλλά την ανάγκη σύστασης προκαταρκτικής αυτή καθαυτή. 

Η Διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε οι κάλπες να είναι δέκα και τα αδικήματα να αναγράφονται πάνω στα ψηφοδέλτια προκειμένου να μην αμφισβητηθεί η δυνατότητα της προανακριτικής να εξετάσει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο αδίκημα δε περιλαμβάνεται σε εκείνα της δικογραφίας και ο κίνδυνος να μη μπορεί η προκαταρκτική να το ερευνήσει, θεωρείται ορατός. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως η επιλογή της πλειοψηφίας να το συμπεριλάβει στην πρόταση για την προκαταρκτική είναι και ένα ξεκάθαρο σήμα στη Δικαιοσύνη για να το εξετάσει όταν η δικογραφία επιστρέψει σε αυτή.

Επιπλέον, ανοιχτό φαίνεται- παρά τις περί του αντιθέτου κινήσεις- το ενδεχόμενο να στηθεί μόνο μια κάλπη για οικονομία χρόνου. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει οι πέντε εμπλεκόμενοι με δική τους και μόνο απόφαση να δηλώσουν πως δε θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση ανοίγει και ο δρόμος για ενιαίο ψηφοδέλτιο όπου ο εκάστοτε βουλευτής θα μπορεί να επιλέγει το πρόσωπο που θεωρεί πως πρέπει να παραπεμφθεί από τη λίστα των δέκα.

Εφόσον λοιπόν ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις και λυθεί το ζήτημα με τις κάλπες, θα είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει η ψηφοφορία. Τυπικά ο δείκτης θα πρέπει να δείχνει 22:00 και οι βουλευτές που θα ακούν το όνομά τους (ανάλογα με την εκλογική τους περιφέρεια) θα σημειώνουν στο ψηφοδέλτιο την επιλογή τους («ναι», «όχι», «παρών») για το κάθε πολιτικό πρόσωπο χωριστά και θα το τοποθετούν μέσα στη κάλπη ανάλογα με τον αριθμό που θα υπάρχει πάνω σε αυτή (δέκα αριθμοί για τους δέκα αναφερόμενους).

Από την ψηφοφορία δεν αποκλείεται να προκύψουν και πολιτικά συμπεράσματα, καθώς παρά την πρόθεση των κομμάτων να υπερψηφίσουν μαζικά την πρόταση, ενδεχόμενη απόκλιση στους αριθμούς (άλλος να λάβει πχ 290 και άλλος 200) που θα βγάλει η κάλπη, θα στείλει ξεκάθαρα μηνύματα. Μάλιστα, οι βουλευτές που ενδεχομένως θα θελήσουν να διαφοροποιηθούν θα είναι και απελευθερωμένοι καθώς η ψήφος είναι μυστική


σχετικα αρθρα