current views are: 11

20 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση11:05

Κοτζιάς: Έχει όνομα η «Μακεδονία», ψάχνουμε το «επίθετο»

Επιμένει σε ήπιους τόνους ο Υπ. Εξωτερικών, παρά τα μηνύματα από τα Σκόπια

Δημοσίευση 11:05’

Επιμένει σε ήπιους τόνους ο Υπ. Εξωτερικών, παρά τα μηνύματα από τα Σκόπια

Ως «μια ωραία κυρία με το όνομα Μακεδονία, στο οποίο θα προστεθεί και το όνομα του ανδρός της», παρομοίασε τη συζήτηση για το ονοματολογικό των Σκοπίων ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters και αναδημοσιεύθηκε από το σκοπιανό «Radio Free Europe» («Radio Slobodna Evropa»), ο κ. Κοτζιάς δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα δεν πάμε να βαφτίσουμε αυτό το κράτος. Αυτό το κράτος εμπεριέχει τη λέξη Μακεδονία και μάλιστα για 140 κράτη χωρίς επιθετικό προσδιορισμό. Σήμερα αυτό που κάνουμε είναι ο γάμος. Είναι σαν μια ωραία που έρχεται στο γάμο και αναρωτιέται αν στο επίθετο της θα προσθέσει και το επίθετο του ανδρός της».

Υπενθυμίζεται ότι χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας, ORF, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, αποκάλυψε πψς το ζήτημα της ταυτότητας (ιθαγένεια) δεν έχει συζητηθεί καθόλου στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. 

«Χαίρομαι που στα εφτά σημεία δεν γίνεται καμία αναφορά στην ταυτότητα. Είναι καλό, γιατί η ταυτότητα είναι ένα προσωπικό συναίσθημα. Αυτό το θέμα δεν λύνεται ούτε με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ούτε με δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά, βάζοντας «φωτιά» στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων και «καίγοντας» τη συναίνεση στο εσωτερικό της Ελλάδας

Όπως είχε γίνει γνωστό, η ατζέντα των επτά σημείων, με την οποία άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, περιλαμβάνει κατ’ αρχάς το όνομα και, έπειτα, το εύρος χρήσης, τη γλώσσα, την ταυτότητα (ιθαγένεια), τις εμπορικές χρήσεις, τα ακρωνύμια που θα πρέπει να βασίζονται στη νέα ονομασία και τις συντμήσεις που θα προκύπτουν από αυτήν.

Φαίνεται ότι η γλώσσα και η ταυτότητα είναι τα πιο δύσκολα σημεία για τη γειτονική χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο Ζάεφ είχε μιλήσει επανειλημμένως για την ανάγκη σεβασμού της «αξιοπρέπειας» των συμπολιτών τους, παραπέμποντας ευθέως στα ζητήματα της γλώσσας και της ταυτότητας.

Επιπλέον, ο Ζάεφ επεσήμανε πως το πρόβλημα της Ελλάδας «έχει να κάνει με την ονομασία του κράτους» και πως αν μπει τέλος σε αυτή τη διαμάχη, οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα πουν την τελευταία λέξη σε ένα δημοψήφισμα.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας μάλιστα πως είναι πιθανή μια λύση τον Ιούλιο, όταν θα διεξαχθεί η σύνοδος του ΝΑΤΟ.


σχετικα αρθρα