current views are: 18

21 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση07:21

Υπόθεση Novartis: Παραπέμπονται και τα 10 πολιτικά πρόσωπα σε Προανακριτική Επιτροπή

Δείτε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Δημοσίευση 07:21’

Δείτε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Την παραπομπή και των 10 αναφερόμενων στη δικογραφία προσώπων σε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis αποφάσισε η Βουλή έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία σημαδεύτηκε από τις φορτισμένες τοποθετήσεις των φερόμενων ως εμπλεκομένων, αλλά και από έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις που πολλές φορές ξέφυγαν από τα συνηθισμένα κοινοβουλευτικά ήθη.

Ειδικότερα:

Δημήτρης Αβραμόπουλος: 218 ψήφοι – 188 υπέρ – παρών 4

Ευάγγελος Βενιζέλος: 217 ψήφοι – 185 υπέρ – παρών 6

Άδωνις Γεωργιάδης: 218 ψήφοι – 186 υπέρ – παρών 6

Γιώργος Κουτρουμάνης: 217 ψήφοι – 180 υπέρ – κατά 1 – παρών 11

Ανδρέας Λοβέρδος: 217 ψήφοι – 186 υπέρ – παρών 4

Ανδρέας Λυκουρέντζος: 218 ψήφοι – 180 υπέρ – κατά 2 – παρών 8

Παναγιώτης Πικραμμένος: 218 ψήφοι – 170 υπέρ – κατά 8 – παρών 12

Μάριος Σαλμάς: 218 ψήφοι – 159 υπέρ – κατά 17 – παρών 16

Αντώνης Σαμαράς: 218 ψήφοι – 182 υπέρ – κατά 3 – παρών 6

Γιάννης Στουρνάρας: 218 ψήφοι  – 182 υπέρ – κατά 2 – παρών 6

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση

Προηγήθηκε σφοδρότατη πολιτική αντιπαράθεση με κόντρες και αντεγκλήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ορισμένους εκ των φερόμενων ως εμπλεκόμενους για απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο, διατηρώντας ωστόσο χαμηλούς τόνους- σε σχέση με τους υπόλοιπους αρχηγούς- κατήγγειλε ότι  οι μηνήσεις από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση στους εισαγγελικούς λειτουργούς έχουν πρακτικό στόχο να τους εξαιρέσουν από την υπόθεση

Από την πλευρά του και αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των φερόμενων ως εμπλεκόμενων στην υπόθεση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε πως «οι κατηγορούμενοι έγιναν κατήγοροι και οι κατήγοροι απολογούμενοι». Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά της πλειοψηφίας, κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, λέγοντας πως «εάν υπάρχουν ένοχοι, είστε εσείς. Ένοχοι για δολοφονία χαρακτήρων». «Η κυβέρνηση έχει μεθοδεύσει την υπόθεση για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Αλλά δεν ήσασταν εδώ να τους κοιτάξετε στα μάτια με θάρρος. Να κοιτάξετε, τον κ. Πικραμμένο που με τρεμάμενη φωνή τοποθετήθηκε από αυτό το βήμα. Κρυφτήκατε στο γραφείο σας. Αλλά και τα κατεβασμένα βλέμματα των βουλευτών σας, αποδεικνύουν ότι εσείς είστε οι ένοχοι», είπε προς τον κ. Τσίπρα.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, άφησε αιχμές κατά των χειρισμών εισαγγελέων και κυβέρνησης αναφορικά με την υπόθεση, κάνοντας λόγο για την ύπαρξης σκανδάλου από τη μία, αλλά και σκευωρίας από την άλλη. Καταλόγισε, δε, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι στρέφει τη ματιά του μόνο σε πολιτικά οφέλη. «Γι’ αυτό εξαιρέσατε από τον έλεγχο θρασύτατα τους δικούς σας υπουργούς και τη δική σας περίοδο», συμπλήρωσε. «Θέτετε σε κίνδυνο την ίδια την Δημοκρατία», τόνισε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι, μόνη κερδισμένη από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, είναι η ακροδεξιά.  

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την τοποθέτησή του, ζήτησε να συμπεριληφθεί και το όνομα του πρώην υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή στη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ υπογράμμισε ότι «υπάρχει κοινός παρονομαστής και είναι να παρουσιαστούν τα σκάνδαλα και η διαφθορά ως η βασική αιτία της κρίσης, των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων». 

Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ζήτησε κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ζήτησε επίσης διαλεύκανση της υπόθεσης, αν και όπως είπε, οι μάρτυρες θα πρέπει να καταθέσουν επωνύμως και «όχι με κουκούλες».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ζήτησε να μην συμπεριληφθούν τα ονόματα του Αντώνη Σαμαρά και του Παναγιώτη Πικραμμένου στη  διερεύνηση, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι τιμή για τη χώρα να σχολιάζει όλος ο κόσμος ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί εμπλέκονται στο σκάνδαλο». 

Ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, δεν εκφώνησε ομιλία, καταγγέλλοντας πως άλλαξε τέσσερις φορές η σειρά ομιλητών και έκανε λόγο για «διαδικασία κλωτσοσκούφι», ενώ κατέθεσε το κείμενο στα πρακτικά. 

Τέλος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος είπε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Μάριου Σαλμά, προκειμένου να τον διευκολύνει να καταθέσει ως μάρτυρας όσα γνωρίζει για την υπόθεση Novartis, και εδώ, και στις ΗΠΑ.  

Οι τοποθετήσεις των «εμπλεκομένων»

Από νωρίς το πρωί, όταν και ξεκίνησε η μαραθώνια διαδικασία, τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα, υπερασπίστηκαν τους εαυτούς τους, καταγγέλλοντας –στην πλειοψηφία τους- το «στήσιμο σκευωρίας από την πλευρά της κυβέρνησης».

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και σε μια οργισμένη ομιλία έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από συστάσεως του ελληνικού κράτους, επισημαίνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Σας καταγγέλλω για αυτά που κάνατε στη χώρα. Είστε μια σύγχρονη ύβρις για τη δημοκρατία μας! Όσο μένετε πληγώνετε την Ελλάδα και όταν φύγετε θα λογοδοτήσετε! Και αν δεν υπάρξει από μηχανής θεός θα λογοδοτήσετε για όλα! Οι συκοφαντίες που πετάτε στον ανεμιστήρα δε θα αγγίξουν εμένα θα επιστρέψουν στον Τσίπρα. Αρκετά σας έχουμε ανεχτεί δε θα σταματήσουμε, θα σας νικήσουμε και στο τέλος θα λογοδοτήσετε!». 

Ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη τοποθέτηση και με τρεμάμενη φωνή, υπογράμμισε πως «θα περίμενα έναν μεγαλύτερο σεβασμό προς το πρόσωπό μου. Κρατήσαμε τη χώρα όρθια σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012αντιμετώπισε πολύ σοβαρά προβλήματα».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, έκανε λόγο για αισχρές συκοφαντίες σε βάρος του ίδιου και της συζύγου του. Σημείωσε ότι επίσης πως αναφορικά με τις «καταγγελίες» που του προσάπτουν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, είπε ότι «θα ανέβουν σε παραστάσεις στο Δελφινάριο». Έκανε λόγο για αισχρή μαρτυρία του προστατευόμενου μάρτυρα ενώ ζήτησε συγνώμη από τη σύζυγό του για τις συκοφαντίες που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια.  

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε για «σκευωρία, που όμοιά της δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα που ερευνά την υπόθεση Novartis» ενώ σχολίασε ότι ο πολιτικός στόχος είναι προφανής: διεμβολισμός της ΝΔ και στόχευση των προσώπων στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που δεν συναινούν στο φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός, χαρακτηρίζοντας τους προστατευόμενους μάρτυρες «μιλημένους», ενώ πρόσθεσε ότι επί της δικής του θητείας σημειώθηκε ο χαμηλότερος τζίρος της Novartis στην Ελλάδα.  Μάλιστα, σημειώθηκε και σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Γεωργιάδη και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με αφορμή καταγγελία του αντιπροέδρου της ΝΔ για την επιθεωρήτρια Δημόσιας Υγείας Μαρία Παπασπύρου

Ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, και αυτός σε πολύ έντονους τόνους εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, σημειώνοντας «μου είναι δύσκολο να αποδεχτώ πως ο πρωθυπουργός με πρακτικές αρχισυμμορίτη έστησε αυτή τη σκευωρία. Τον προειδοποιώ ότι στη φωνή μου και την πρακτική μου είναι ελάχιστος για να μπορεί να την φιμώσει». 

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος εμφανίστηκε κατηγορηματικά αρνητικός αναφορικά με οποιαδήποτε σχέση με την εταιρεία Novartis. Ανέφερε μάλιστα ότι «θα φτάσει μέχρι τέλους για την προστασία της τιμής του» ενώ πρόσθεσε ότι θέτει στην διάθεση της Δικαιοσύνης την άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου, το σπίτι του για έρευνα, αλλά και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς

Ο Μάριος Σαλμάς από την πλευρά του, υπογράμμισε πως δεν δωροδοκήθηκε και δεν φοβήθηκε και ότι πέρασε μοναξιά όταν προσπάθησε να αντιμετωπίσει προβλήματα καθώς το σύστημα ήταν επί χρόνια «έρμαιο διαπλοκής και διαφθοράς». Ο πρώην υπουργός Υγείας υποστήριξε  ότι είναι εκείνος που έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει η έρευνα, σε επίπεδο φαρμάκου, στην Ελλάδα και επισήμανε ότι κατά τη θητεία του ελήφθησαν μέτρα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία και επεκτάθηκε. 

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, έκανε λόγο για «διασυρμό» και «συκοφαντία» που δέχεται με την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση. «Είμαι απόλυτα καθαρός, ουδεμία εμπλοκή έχω με αυτό ή κάποιο άλλο σκάνδαλο. Ψάξτε τους λογαριασμούς μου. Δεν θα βρείτε τίποτα. Όμως δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες γιατί δεν υφίσταται το τεκμήριο της αθωότητας έτσι όπως γίνεται ο δημόσιος διάλογος», είπε ανάμεσα σε άλλα. 

Τέλος, ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν παρέστη στη Βουλή λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και τοποθετήθηκε μέσω υπομνήματος που κατέθεσε στη Βουλή.

Δείτε πως μετέδωσε λεπτό προς λεπτό το Newpost.gr τη συνεδρίαση:


σχετικα αρθρα