Με βολές κατά της επίσημης εκπροσώπησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, συνόδευσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος τις διευκρινίσεις του για την χθεσινή προσθήκη στο πολυνομοσχέδιό του, ρύθμισης για την τοποθέτηση των διαθεσίμων του Δημοσίου σε τράπεζες, με αναδρομική, από το 1997, ισχύ. Η ρύθμιση, που δίνει στον υπουργό Οικονομικών την δυνατότητα να τοποθετεί κρατικά διαθέσιμα σε μία τράπεζα «για λόγους σχετικούς με την συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος», καλύπτει με την αναδρομική της ισχύ και την τοποθέτηση διαθεσίμων στην Proton Bank τράπεζα που, όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, «δεν πέρασε καθόλου τα στρες τεστ και της οποίας οι ίδιοι οι μέτοχοι ζήτησαν αύξηση κεφαλαίου».

«Οι διατάξεις που παραβίασε, ήταν εκείνες του σκανδάλου Κοσκωτά», παρατήρησε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης - ενώ ο Παύλος Μαρκάκης (ΛΑΟΣ), μετέφερε με την σειρά του την καταγγελία περί «παράτυπης καταχώρησης των διαθεσίμων». Για «φωτογραφική ρύθμιση» που χρήζει εξηγήσεων, έκανε λόγο ο Δημ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Η διάταξη μπορεί να έχει και οσμή σκανδάλου, αλλά είναι μέρος του γενικότερου σκανδάλου στήριξης, χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Μήπως πρόεδρος της Proton Bank είναι ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ο κ. Σπέκχαρντ; Υπήρξαν πρόσωπα στο ΔΣ της με σημαίνοντα ρόλο στις αμυντικές προμήθειες;», παρατήρησε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

«Δεν θέλω να μιλήσω για το τι συμβαίνει επιχειρηματικά στο χώρο των μέσων ενημέρωσης και για τις σχέσεις του με το τραπεζικό σύστημα. Πάντως, αυτό το σύστημα κρατά στη ζωή πάρα πολλές επιχειρήσεις και στο χώρο των μέσων ενημέρωσης», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

 «Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει παραγγείλει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, κατόπιν καταγγελιών για τέλεση αδικημάτων από τον βασικό μέτοχο της Proton Bank. Η κυβέρνηση, όμως και η Τράπεζα της Ελλάδος σημείωσαν με ικανοποίηση ότι τα εκτελεστικά μέλη της διοίκησης της Τράπεζας παραιτήθηκαν και τις εκτελεστικές αρμοδιότητες ανέλαβαν άσχετα πρόσωπα, που ασκούν εδώ και λίγες μέρες την διοίκηση, έχοντας πολύ μεγάλη τραπεζική εμπειρία».

Ο κ. Βενιζέλος, ενέταξε την ρύθμιση στην ανάγκη διατράνωσης της φερεγγυότητας και ευστάθειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στο πλαίσιο και της επίθεσης που δέχεται συνολικότερα η ευρωζώνη.

«Είναι δυνατόν το ελληνικό Δημόσιο να θεωρήσει, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ότι υπάρχει νομίμως λειτουργούσα τράπεζα που δεν είναι φερέγγυα και πως γι’ αυτό το λόγο δεν επιλέγει να καταθέσει τα διαθέσιμά του σ’ αυτήν; Όλες είναι φερέγγυες γιατί στηρίζονται από το ελληνικό δημόσιο και την ΕΚΤ. Η συγκεκριμένη, έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια απ’ το 2008 με 300 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, με προνομιακές μετοχές, ομόλογα και εγγυήσεις που διατίθενται στην ΕΚΤ. Το ελληνικό δημόσιο είναι προνομιούχος μέτοχος της τράπεζας αυτής. Από το 2008, επί κυβέρνησης Καραμανλή, έχει ορίσει επίτροπό του στην τράπεζα αυτή, ο οποίος παρακολουθεί τις εργασίες και παραμένει έκτοτε ο ίδιος. Το δημόσιο έχει στρατηγικά συμφέροντα, γιατί έχει επενδύσει χρήματα και έχει θεσμικά συμφέροντα στο όνομα της ευστάθειας του συστήματος, όπως επίσης υπάρχουν και καταθέτες τους οποίους κοιτάζουμε στα μάτια και ξέρουν ότι είναι ασφαλείς, το νοιώθουν, το βλέπουν μέσα απ’ τις πρακτικές μας», ανέφερε ο υπουργός.