current views are: 6

21 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση17:23

Σαλμάς για Novartis: Hμουν υπ’ αριθμόν ένα εχθρικό πρόσωπο – Πλήρωναν χρήματα για να με πολεμήσουν

O τζίρος της Novartis μειώθηκε 30% σε μια νύχτα

Δημοσίευση 17:23’

O τζίρος της Novartis μειώθηκε 30% σε μια νύχτα

«Όταν αποφάσισα να αποκαλύψω τις πρακτικές της εταιρίας Novartis δεν μπορούσαν φανταστώ τη διαχείριση που θα ετύγχανε το θέμα και ότι θα φτασώ να απολογούμαι και εγώ» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς.

«Θα κάνω υπομονή για να λάμψει η αλήθεια» ανέφερε ο κ. Σαμλάς και έπειτα επεκτάθηκε στις καταθέσεις των μαρτύρων λέγοντας «Αυτό που είναι συγκεκριμένο για εμένα και προκύπτει από κάποιες καταθέσεις των μαρτύρων στις αμερικανικές Αρχές είναι ότι η Novartis δεν ήταν ευχαριστημένη από τις υπηρεσιακές μου αποφάσεις και προσπαθούσε να με παρακάμψει και ότι πρώτη φορά η εταιρεία συναντούσε τέτοιο εμπόδιο και ότι πλήρωνε λεφτά σε ΜΜΕ για να με πολεμήσουν. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον δικηγόρο των μαρτύρων που κατέθεσε στην Αμερική ο οποίος δήλωσε ότι ο Σαλμάς ήταν ο νούμερο 1 στόχος της εταιρίας απ’ όσα γνώριζε από την αμερικανική δικογραφία».

Ο κ, Σαλμάς αναφερόμενος στο τι έκανε για την πατρίδα, τόνισε ότι δεν έλαβε καμία απόφαση που να ζημίωσε το κράτος και περιέγραψε την κατάσταση που παρέλαβε τον ΕΟΠΥΥ.«Ανέλαβα τα καθήκοντά μου τον Ιούλιο το 2012 μέχρι τον Ιούλιο 2013. Μου μετατέθηκαν 2 αρμοδιότητες ο ΕΟΠΠΥ και η φαρμακευτική πολιτική. Ο ΕΟΠΥΥ είχε δημιουργηθεί πριν από 6 μήνες . Παρέλαβα ένα οργανισμό με προϋπολογισμό δαπανών 7δις ευρώ και τον παρέδωσα στα 5,5 δις Παρέλαβα έναν οργανισμό με συμβασιοποιημένες υποχρεώσεις και 20,5 έλλειμα με αδυναμία πληρωμών σε όλους τους παρόχους.Παρέλαβα τα φαρμακεία κλειστά έναν οργανισμό με απλογραφικό σύστημα και παρέδωσα έναν οργανισμό που πλήρωνε μέσα σε 3  μήνες και με μειωμένο έλλειμα κατά 1,5 δις».

Ο πρώην υπουργός είπε ότι δεν δωροδοκήθηκε και δεν φοβήθηκε και ότι πέρασε μοναξιά όταν προσπάθησε να αντιμετωπίσει προβλήματα καθώς το σύστημα ήταν επί χρόνια «έρμαιο διαπλοκής και διαφθοράς».

Ο πρώην υπουργός Υγείας υποστήριξε  ότι είναι εκείνος που έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει η έρευνα, σε επίπεδο φαρμάκου, στην Ελλάδα και επισήμανε ότι κατά τη θητεία του ελήφθησαν μέτρα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία και επεκτάθηκε. Σημείωσε δε ότι ο τζίρος της Novartis μειώθηκε 30% σε μια νύχτα, κάτι που προκάλεσε «συναγερμό» στην Ελβετία.

Ο κ. Σαλμάς επικαλέστηκε επίσης το γεγονός ότι τα παραπάνω «τα παραδέχτηκε και ο κ. Κουρουμπλής, λέγοντας ότι “ο Σαλμάς κρατούσε τις τιμές των φαρμάκων πιο κάτω από κει που έπρεπε”», ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτή η πολιτική ήταν πέραν του ιδίου, της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Ο κ. Σαλμάς υποστήριξε ότι εάν πριν 20 χρόνια τα Ταμεία έκαναν αυτά που έκανε ο ίδιος 20 χρόνια μετά, «δεν θα είχαμε φτάσει έως εδώ» και υπεραμύνθηκε ότι επί θητείας του με αυτές τις πολιτικές το υπουργείο Υγείας βγήκε από το μνημόνιο.


σχετικα αρθρα