Αιχμές κατά των χειρισμών εισαγγελέων και κυβέρνησης αναφορικά με την υπόθεση της Novartis άφησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Ποτέ δεν αρνηθήκαμε την έρευνα αλλά με τη Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη, χωρίς παρακρατικές μεθόδους και συνεργασία με τον κίτρινο Τύπο», δήλωσε και τόνισε πως «λέμε ναι στη σύσταση μιας επιτροπής με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα».

Καταλόγισε, δε, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι στρέφει τη ματιά του μόνο σε πολιτικά οφέλη. «Γι’ αυτό εξαιρέσατε από τον έλεγχο θρασύτατα τους δικούς σας υπουργούς και τη δική σας περίοδο», συμπλήρωσε.

«Θέτετε σε κίνδυνο την ίδια την Δημοκρατία», τόνισε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι, μόνη κερδισμένη από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, είναι η ακροδεξιά.

Η κ. Γεννηματά κατέθεσε τρεις προτάσεις από την πλευρά της παράταξής της:

  • Να αναληφθούν όλες οι νομικές ενέργειες σε βάρος της εταιρείας ώστε να εξασφαλιστεί η αποζημίωση του Δημόσιου
  • Η Επιτροπή Ανταγωνισμού να εξετάσει την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά φαρμάκου και να υποδείξει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία
  • Τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εξετάσει την αγορά φαρμάκου και τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα από σήμερα και για την επόμενη δεκαετία

Ανέφερε εξάλλου ότι «μέσα στην καταχνιά της πρώτης μνημονιακής περιόδου, το ΠΑΣΟΚ ήταν η μόνη πολιτική δύναμη ευθύνης που αποφάσισε να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να αλλάξει τις πάγιες πρακτικές, να συγκρουστεί με τα κατεστημένα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου».

Σημείωσε, δε, ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ στεκόταν απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκσυγχρονισμού.

Διερωτήθηκε επιπλέον «γιατί δεν έχει έρθει το θέμα του φαρμάκου στην εξεταστική για την Υγεία» και υπογράμμισε πως «υπάρχει τελικά προστατευόμενη περίοδος και προστατευόμενοι υπουργοί».

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε και σε ζητήματα οικονομίας, σημειώνοντας πως «τελειώνει το μνημόνιο για τους εταίρους μας, όχι για εμάς». «Έχετε δεσμευθεί προκαταβολικά. Τώρα διαπραγματεύεστε απλώς το είδος της επιτροπείας», πρόσθεσε.