current views are: 12

21 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση23:17

Τσίπρας: «Μηνύουν εισαγγελείς διαφθοράς για να παρεμποδίσουν την έρευνα της Novartis»

«Δε θα αγνοήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας απειλήσουν με ειδικά δικαστήρια».

Δημοσίευση 23:17’

«Δε θα αγνοήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας απειλήσουν με ειδικά δικαστήρια».

Να υπερψηφίσουν τη πρόταση της πλειοψηφίας για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής στη υπόθεση της Novartis, κάλεσε τους βουλευτές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Σας καλώ να επιλέξουμε το δρόμο της πολιτικής και θεσμικής ευθύνης και αυτή είναι η μόνη επιλογή που σέβεται τους θεσμούς και το νόμο και δίνει μήνυμα στους πολίτες ότι δε θα θάψουμε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας για να μπορούμε να τα κοιτάμε στα μάτια», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή στην επίμαχη συζήτηση της Ολομέλειας.

«Δε θα αγνοήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας απειλήσουν με ειδικά δικαστήρια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εμείς δε λογαριάζουμε από απειλές, είμαστε από άλλο υλικό φτιαγμένοι, θα τηρήσουμε στο ακέραιο την εντολή του λαού!».

Ο κ. Τσίπρας, διατηρώντας χαμηλούς τόνους- σε σχέση με τους υπόλοιπους αρχηγούς- έκανε αναφορά στις πολιτικές ευθύνες της υπόθεσης, επιτέθηκε στους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, ενώ σημείωσε πως ούτε ο ίδιος ούτε η Δικαιοσύνη θα τρομοκρατηθούν από τις απειλές των πολιτικών του αντιπάλων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα πως οι μηνήσεις από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση στους εισαγγελικούς λειτουργούς έχουν πρακτικό στόχο να τους εξαιρέσουν από την υπόθεση. Όπως είπε υπάρχει και κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα στην ενέργεια της μήνυσης που αφορά σε δικαστικούς έντιμους που έκαναν τη δουλειά τους! «Το προφανές είναι ότι μηνύουν τους εισαγγελείς διαφθοράς για να εμποδίσουν τη διερεύνηση! θέλουν να εξαιρεθούν αυτοί που γνωρίζουν καλά την υπόθεση. Αλλά να ξέρουν ότι δε θα τους περάσει», είπε.

«Θα σας πω ευθαρσώς, παρακολουθούσα τους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά! Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο για τη πλειοψηφία από αυτό που έγινε σήμερα! Η σημερινή παρουσία και των δύο αρχηγών είναι αυτή που θυμίζει στον ελληνικό λαό αυτή την δραματική περίοδο της λεηλασίας τη μεγάλης κρίσης και της μεγάλης ύβρις απέναντι στη κοινωνική πλειοψηφία και εμφανίστηκαν σήμερα και οι δυο υποσχόμενοι την επιστροφή για να πάρουν εκδίκηση! Ο κ. Σαμαράς πρέπει να είπε πάνω από 20 φορές θα λογοδοτήσετε! Πρέπει να έφτιαξε πάνω από 10 ειδικά δικαστήρια! Το θέμα με αυτόν, έλεγε ο Μπρεχτ, δεν είναι το τι λέει αλλά ποιος το λέει», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Πάντως σε μια αποστροφή του λόγου του που προκάλεσε αίσθηση, ο πρωθυπουργός είπε πως ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να προχωρήσει σε μια υπέρβαση που «ίσως αναλογεί σε ηγέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς και διαμετρήματος. «Σας ρωτώ κάτι απλό: για το σκάνδαλο που παραδεχθήκατε,  όσοι κυβερνάγατε τόσα χρόνια δε πήρατε χαμπάρι τίποτα; Κάτω από τη μύτη των υπηρεσιών συνέβαιναν όλα αυτά; Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε τουλάχιστον τη πολιτική ευθύνη και όχι μόνο δε το πράξατε αλλά υιοθετήσατε τη βλακώδη και διχαστική λογική της πολιτικής δίωξης και ότι την οργανώσαμε με τη βοήθεια του FBI! Είπαμε έχουμε ικανότητες αλλά δεν είμαστε και πλανητάρχες», είπε και πρόσθεσε: «Θέλω να σας θυμίσω ότι η Novartis δεν είναι το μοναδικό σκάνδαλο! και άλλες φορές προέκυψαν μεγάλα σκάνδαλα και με ενδείξεις ποινικών ευθυνών! Σχεδόν ποτέ αυτά τα σκάνδαλα δεν έμειναν ορφανά πολιτικής ευθύνης! Θέλω να θυμίσω τι έπραξε ο Ανδ. Παπανδρέου με παρρησία και σθένος το 87’ αλλά και τι έπραξε ο Καραμανλής στο Βατοπέδι! Μιλώντας στη ΚΟ της ΝΔ στις 16/12/08 αποδέχθηκε τη πολιτική ευθύνη, δεν έκανε μήνυση στη δικαιοσύνη ούτε στους πολιτικούς του αντιπάλους! Σας καλώ λοιπόν να σταματήσετε να ψιθυρίζετε και να συγκρίνετε αυτή τη πολιτική τοποθέτηση με τη σημερινή σας στάση! Με τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ορισμένων εκ των πολιτικών προσώπων που φέροντα να εμπλέκονται στην υπόθεση! Αντί με θάρρος και παρρησία να αναλάβουν τη πολιτική ευθύνη έχουν εξαπολύσει πρωτοφανή επίθεση τρομοκράτησηςεκφοβισμού και λυσσαλέας παρέμβασης στο έργο των δικαστικών! Μια επίθεση με εκβιασμούς και απειλές που προσβάλει τους θεσμούς και τη δημοκρατία στο τόπο».

Αξίζει να σημειωθεί πως την ώρα που έλαβε τον λόγο ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του είπε πως την ώρα που καταγγέλλει την κατάσταση της οικονομίας, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε τη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο μονάδες.


σχετικα αρθρα