current views are: 9

22 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση05:22

Προανακριτική για Novartis: Οι 10 βουλευτές που θα την απαρτίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μικρές διαφοροποιήσεις στις τάξεις της πλειοψηφίας

Δημοσίευση 05:22’

Μικρές διαφοροποιήσεις στις τάξεις της πλειοψηφίας

Τις πολιτικές ευθύνες της ΝΔ επέλεξε να αναδείξει μέσα από τη χθεσινή του ομιλία ο πρωθυπουργός για την υπόθεση της Novartis κάνοντας σύγκριση των χειρισμών του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με ό,τι είχε πράξει ο Ανδρέας Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά και ο  Κώστας Καραμανλής για την υπόθεση του Βατοπεδίου, οι οποίοι όπως σημείωσε, σήκωσαν το πολιτικό βάρος.

«Αντί με θάρρος και παρρησία να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική δικαιοσύνη για την διερεύνηση της υπόθεσης έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση  κατατρομοκράτησης, εκφοβισμού και λυσσαλέας παρέμβασης στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών» επεσήμανε ο πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα της κριτικής που ασκεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κυβερνητικός αξιωματούχος, λίγο πριν την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, τόνιζε για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη  πως «η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για το ομολογημένο πλέον σκάνδαλο Novartis  ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Αντί αυτού έμεινε να ακούγεται ως παράφωνη ηχώ του παραληρούντος κ. Σαμαρά».

Στο ίδιο μήκος κύματος αυτό που συμπλήρωναν από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως «σε σχέση με τις τυχόν ποινικές ευθύνες, για τις οποίες έσπευσε η ΝΔ να κάνει λόγο για “παραδοχή σαθρού υποβάθρου”, την συμβουλεύουμε να μην προτρέχει. Όσο πιο πολλή φόρα παίρνει, τόσο πιο σφοδρή θα είναι η πρόσκρουση όταν η Προανακριτική επιτελέσει το έργο της. Και τότε ίσως να μην αρκεί για τη ΝΔ η ετεροχρονισμένη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης».

Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν μετά το τέλος των τοποθετήσεων των βουλευτών της ΝΔ, αλλά και του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης πως δεν ακούστηκε τίποτα καινούργιο στην Ολομέλεια της Βουλής παρά τα όσα είχαν προαναγγελθεί  το τελευταίο διάστημα. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που ένας μεγάλος αριθμός στελεχών έκανε λόγο για «σκευωρία» και στημένη υπόθεση από την πλευρά της πλειοψηφίας.  Επέμεναν πως η κυβέρνηση έκανε το αναγκαίο βήμα προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος μια υπόθεση που αποδεδειγμένα και σε διεθνές επίπεδο αναγνωρίζεται ως  «μέγα σκάνδαλο».

Η ψηφοφορία

Τα διαφορετικά αποτελέσματα στην ψηφοφορία επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του newpost.gr πως στις τάξεις της πλειοψηφίας υπήρχε μεν η βασική  γραμμή ότι δεν πρέπει να γίνει διαχωρισμός των «10» και ότι το ζήτημα είναι να διερευνηθεί η υπόθεση και όχι να κριθεί αν είναι κάποιος ένοχος ή όχι, ωστόσο ειδικά για περιπτώσεις προσώπων, όπως ο Παναγιώτης Πικραμένος, ή ο Μάριος Σαλμάς  επελέγη η ψήφος κατά συνείδηση. 

Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση του πρώην υφυπουργού Υγείας  ο Πάνος Καμμένος κάλεσε τους βουλευτές του να κρίνουν οι ίδιοι αν πρέπει να ψηφίσουν την παραπομπή του, ενώ επεσήμανε πως θα ψηφίσει «όχι»  προκειμένου να τον διευκολύνει να καταθέσει ως μάρτυρας όσα γνωρίζει για την υπόθεση της Novartis  στην Ελλάδα, και στις ΗΠΑ. 

Ο απών για τον ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδης Μπαλτάς γνωστοποίησε πως για λόγους ανωτέρας βίας (εν γνώση της κοινοβουλευτικής ομάδας) δεν συμμετείχε στη συζήτηση και την ψηφοφορία, ωστόσο έκανε γνωστή την πρόθεσή του να υπερψηφίσει την πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.

Η προανακριτική επιτροπή

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι σαφές πως, πλέον θα δώσουν το βάρος στην προανακριτική επιτροπή και  στις εργασίες της που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr πρόεδρος της Επιτροπής θα αναλάβει ο έμπειρος Θεόδωρος Δρίτσας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα  υπόλοιπα 9 μέλη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ο Χρήστος Μαντάς, ο Νίκος Ηγουμενίδης, ο Σπύρος Λάππας, η Γιώτα Κοζομπόλη, ο Κώστας Δουζίνας, ο Βασίλης Τσίρκας, η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Χρήστος Καραγιαννίδης.

Υπενθυμίζεται πως συνολικά 21 βουλευτές θα συμμετέχουν στις εργασίες της επιτροπής (5 από τη ΝΔ  και από έναν τα υπόλοιπα κόμματα).

Έγκυρες πηγές στα νομικά  ζητήματα  τόνιζαν πως θεωρείται δεδομένο ότι  η προανακριτική επιτροπή θα καταλήξει στο συμπέρασμα της παραγραφής για το αδίκημα της απιστίας. Όσον αφορά τη δωροδοκία και τη δωροληψία αναμένεται να εξετάσει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μην έχει παραγραφεί, καθώς όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος,  είναι ένα αδίκημα που δεν τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού. Σε αυτή την περίπτωση ο φάκελος θα σταλεί πίσω στη δικαιοσύνη. 
 


σχετικα αρθρα