ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα διεθνή ΜΜΕ για την Προανακριτική για Novartis: «Χτύπησε "νεύρο" στην κοινωνία»

Δημοσίευση 22 Φεβρουαρίου 2018, 11:23 / Ανανεώθηκε 22 Φεβρουαρίου 2018, 14:30
Τα διεθνή ΜΜΕ για την Προανακριτική για Novartis: «Χτύπησε "νεύρο" στην κοινωνία»
Facebook Twitter Whatsapp

Τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ κάνει η είδηση για τη σύσταση ειδικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τον αντίκτυπο που θα έχει στο πολιτικό σκηνικό η συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ, μία ημέρα μετά τη θυελλώδη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μεταδίδοντας την είδηση αναφέρει ότι η υπόθεση «έχει χτυπήσει ευαίσθητο νεύρο» στην κοινωνία, καθώς, όπως αναφέρει «η χώρα εξέρχεται με αργά βήματα από την κρίση χρέους και πολλοί κατηγορούν τη διεφαρμένη πολιτική ελίτ και ένα σπάταλο κράτος για τα φουσκωμένα ελλείμματα». Υπενθυμίζει δε ότι η Αθήνα έχει προβεί σε μεγάλες περικοπές των δαπανών για την υγεία, προκειμένου να πετύχει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Το Euractiv υπενθυμίζει ότι την έρευνα για τη Νovartis άνοιξαν πριν από δύο χρόνια οι αμερικανικές αρχές, προκειμένου να εξετάσουν τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε η ελβετική φαρμακοβιομηχανία για να κυριαρχήσει στην αγορά. Σημειώνει δε ότι υπολογίζεται πως το σκάνδαλο στοίχισε στην υπερχρεωμένη Ελλάδα περί τα 3 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι Financial Times αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζει την υπόθεση ως απόδειξη της βούλησής της να σπάσει τα δεσμά «με το παλαιό σύστημα απληστίας και αδιαφάνειας», ενώ οι δέκα πολιτικοί δηλώνουν ότι βρίσκονται στο στόχαστρο ως «πολιτικοί εχθροί». Επισημαίνουν δε ότι η απόφαση της Βουλής στηρίχθηκε σε έκθεση 2.500 σελίδων, της οποίας τα συμπεράσματα «θεωρούνται αμφίβολα, σύμφωνα με νομικούς, εξαιτίας των ανακριβειών στις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων».

Η ελβετική ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Local cz αφού αναφέρεται στην πολιτική αναταραχή, που έχει πυροδοτήσει η υπόθεση, επισημαίνει πως ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι οι αγορές φαρμάκου στην Ελλάδα αυξήθηκαν από το 23,6% των συνολικών δαπανών υγείας το 2006 στο 30,7% το 2011, ενώ υποχώρησαν στο 25,9% το 2015 «υπό την πίεση των διεθνών πιστωτών».

Την ίδια ώρα, το Associated Press κάνει λόγο για σκληρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τα στελέχη της πρώτης να χαρακτηρίζουν την υπόθεση το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη σύγχρονη ιστορία και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη.