ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Πιτσιόρλας στο «Ακραίως»: Εμείς ξεμπλοκάραμε την επένδυση στο Ελληνικό

Δημοσίευση 22 Φεβρουαρίου 2018, 13:36 / Ανανεώθηκε 22 Φεβρουαρίου 2018, 13:37
Στ. Πιτσιόρλας στο «Ακραίως»: Εμείς ξεμπλοκάραμε την επένδυση στο Ελληνικό
Facebook Twitter Whatsapp

Ο κ. Πιτσιόρλας αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση υπακούει στους δανειστές και όπως είπε "το να υλοποιείς τις δεσμεύσεις σου είναι θέμα ικανότητας".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άμεσα θα ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό υποστήριξε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας στο ''Ακραίως'' με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ, ενώ παραδέχθηκε ότι όντως αυτή η επένδυση έχει καθυστερήσει, υπεραμύνθηκε όμως ότι "εμείς καταφέραμε και την ξεμπλοκάραμε".

Στην επισήμανση ότι το Ελληνικό παραμένει ως προαπαιτούμενο, ο κ. Πιτσιόρλας θέλησε να μεταφέρει την ευθύνη σε προηγούμενες κυβερνήσεις. «Το Ελληνικό παραμένει ως προαπαιτούμενο, όμως με τη διευκρίνιση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τελειώσει όσα έπρεπε να κάνει και αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ σε λίγες μέρες. Είναι θέμα ημερών να τελειώσει αυτή η διαδικασία. Με την έκδοση και του προεδρικού διατάγματος για την πολεόδομηση της περιοχής, ολοκληρώνεται η διαδικασία και προχωράμε στην υλοποίηση της επένδυσης. Προφανώς έχει καθυστερήσει. 15 χρόνια τώρα, δεν είναι τυχαίο. Γιατί αυτό το θέμα είχε διχάσει και τον ελληνικό πολιτικό κόσμο και την κοινωνία. Εκδοτικά συγκροτήματα ήταν εναντίον της επένδυσης. Υπήρχε αρκετή προχειρότητα χωρίς να είναι λυμένο κανένα θέμα. Αυτό δημιούργησε τα προβλήματα. Τώρα καταφέραμε και οι πάντες συμφωνούν για την υλοποίησή του και αποκτήσαμε την εμπειρία πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Υπήρχε διαφορετική άποψη και δεν προερχόταν μόνο από την αριστερά. Γίναμε σοφότεροι.».

Ο κ. Πιτσιόρλας αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση υπακούει στους δανειστές και όπως είπε: «Η εκλεγμένη κυβέρνηση διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης. Η συμφωνία με τους δανειστές, είναι καλύτερη από τις προηγούμενες. Την έθεσε στην κρίση του ελληνικού λαού και την υλοποιεί. Αυτά που εφαρμόζονται σήμερα, είναι υποχρεωτικά γιατί πρέπει να βγούμε από τα μνημόνια, και όταν βγούμε πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Εδώ έχουμε μια αξιολόγηση, αυτά που πρέπει να γίνουν, γίνονται… δεν γίνονταν πριν. Και δεν είναι θέμα υπακοής στους δανειστές, είναι θέμα ικανότητας.

Ο υφυπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε και στις ιδιωτικοποιήσεις, μη δεχόμενος ότι η κυβέρνηση «ξεπουλά τα ασημικά», ισχυριζόμενος ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι συμφωνημένο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Όλα αυτά να τα εντάξουμε σε δική μας στρατηγική για να έχουμε το μεγαλύτερο κέρδος. Όπως το λιμάνι του Πειραιά, μια κίνηση που έπρεπε να γίνει, αν και είχε πολλές αντιδράσεις. ''Tο λιμάνι της αγωνίας'' ήταν τίτλος παράταξης όντως, αλλά κρίνουμε τα πράγματα στην εξέλιξή τους. Οι αντιδράσεις ήταν από πολλές πλευρές γιατί υπάρχουν ριζωμένες αντιλήψεις διακομματικά. Έχουμε αποτελέσματα θετικά και πρέπει να το αναγνωρίσουν όλοι και αυτοί που ήταν υπέρ και αυτοί που ήταν κατά. Οι προηγούμενοι δεν μπόρεσαν να ξεμπλοκάρουν τις επενδύσεις, εμείς τα καταφέραμε. Όταν γίνονται θετικά βήματα να τα επικροτούμε. Σε όλους τους πολιτικούς χώρους υπάρχουν ανακολουθίες. Πάντα υπάρχουν υπερβολές από τις αντιπολιτεύσεις».

Ο κ. Πιτσιόρλας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανάπτυξη το 2018: «Το 2017 κάναμε στροφή προς την ανάπτυξη, οι προβλέψεις για το 2018 είναι από όλους για υψηλότερους ρυθμούς. Τα πρώτα δείγματα έχουν αρχίσει να φαίνονται και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Πήραμε την ανεργία στο 27% και τη μειώσαμε. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Για να έχουμε περιθώρια αυτονομίας πρέπει να κλείσουμε το μνημόνιο το Αύγουστο για να μπορούμε να αποφασίζουμε μόνοι μας». 

«Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι για συνταγματική αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών» 

Η συζήτηση πήγε και στην υπόθεση της Novartis, με τον υφυπουργό να κάνει λόγο για μια δύσκολη στιγμή και δυσάρεστη κατάσταση«Η Βουλή είναι παγιδευμένη από έναν κακό νόμο. Η εικόνα είναι ότι στο χώρο του φαρμάκου γίνεται πάρτι, το συνομολόγησαν όλοι. Όταν η δικαιοσύνη βλέπει να εμπλέκονται πολιτικά ονόματα είναι υποχρεωμένη να στα στείλει στη Βουλή, και η Βουλή είναι υποχρεωμένη να διερευνήσει, για να μη χρεωθεί ότι συγκαλύπτει. Υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για όλα τα μη πολιτικά πρόσωπα και θα προχωρήσει μέχρι να καταλήξει σε συμπέρασμα. Υπάρχει αδιέξοδο με βάση το νόμο που ισχύει. Η τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος έγινε από συγκεκριμένη πλειοψηφία. Το νόμο περί ευθύνης υπουργών δεν τον άλλαξαν. Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι για συνταγματική αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Θα γίνει σοβαρή διευρεύνιση και εύχομαι να αποδειχθούν όλοι αθώοι… παγιδευόμαστε σε ένα νόμο».