Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από σήμερα ο πρωθυπουργός, καθώς απόψε το βράδυ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη με κύριο θέμα  την τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Κύπριος Πρόεδρος αναμένεται να ενημερώσει την Παρασκευή τη Σύνοδο για τις σχετικές εξελίξεις και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να τοποθετηθεί επί του ζητήματος εκφράζοντας τη στήριξη στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Θα αναφερθεί επίσης στην προκλητική τουρκική στάση στο Αιγαίο και στις ευρωτουρκικες σχέσεις.
 
Την Παρασκευή ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με ομολόγους του. Πέρα από το τετ α τετ, που εκτός απροόπτου θα έχει με την Άνγκελα Μέρκελ μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, θα συναντηθεί  με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμαουνέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι (μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη).
 
Θα πραγματοποιηθεί επίσης τετραμερής συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Άνγκελα Μέρκελ - Μπόικο Μπορίσοφ - Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου επί τάπητος θα βρεθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και το μεταναστευτικό. 

Στο τετ α τετ που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερινι θα συζητηθούν οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, αλλά και το Αλβανικό ζήτημα.
 
Υπενθυμίζεται πως η Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ των 27 κρατών - μελών, που θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 12 το μεσημέρι, θα ασχοληθεί αφενός με θεσμικά ζητήματα για την πορεία της Ένωσης και αφετέρου με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020.