Πολύπλοκο πολιτικό σταυρόλεξο, με τη λύση του να οδηγεί σχετικά σύντομα σε εκλογές, θυμίζει πλέον το σκηνικό που διαμορφώνεται μετά την κρίσιμη συζήτηση της Τετάρτης για την Novartis. Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν ότι οι χαμηλοί τόνοι που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τον «θόρυβο» και τις προσδοκίες που είχε φροντίσει να δημιουργήσει τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνδυασμό με τα περί «πολιτικής ευθύνης» στην οποία έστρεψαν την υπόθεση οι υπουργοί, δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός χτίζει «αφήγημα» για να προσφύγει στο επόμενο διάστημα στις κάλπες.

Από την οδό Πειραιώς σχολίαζαν έντονα και την άδεια καρέκλα του κ. Τσίπρα καθόλη τη διάρκεια της προχθεσινής διαδικασίας και το γεγονός ότι δεν ήταν παρών σε καμία από τις ομιλίες των προσώπων που ο ίδιος και η κυβέρνησή του στοχοποίησαν. Στη ΝΔ βλέπουν και πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή, κάτι που αποδεικνύεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους και από τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας που ακολούθησε.

Αν αφαιρέσει κανείς τα άκυρα και με δεδομένο ότι ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ψήφισαν συντεταγμένα και στις δέκα κάλπες, τότε μπορεί να υπολογίσει κανείς τις απώλειες που είχαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σε κάθε ψηφοδόχο, παρά το γεγονός ότι αργά το βράδυ δόθηκε γραμμή και στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες να μην παραπεμφθεί ο Μάριος Σαλμάς (πειθάρχησαν μόνον 27 και όχι 36 βουλευτές που απαιτούντο για να μην παραπεμφθεί). Υπενθυμίζεται ότι απώλειες είχε και η Ένωση Κεντρώων, καθώς δύο βουλευτές του κ. Λεβέντη δεν ακολούθησαν την γραμμή σε δύο περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον παραπάνω συλλογισμό και με δεδομένο ότι έλειπαν οι Αριστείδης Μπαλτάς και Μαρία Τσαρουχά, εξάγονται τα εξής συμπεράσματα για την κυβερνητική πλειοψηφία και την Ένωση Κεντρώων:

Όπως σημείωνε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας δεν έχει πλέον τίποτε να παρουσιάσει ούτε στην οικονομία, ούτε στα εθνικά θέματα, ούτε στην Novartis, αλλά το αντίθετο: σε όλα τα ζητήματα που έχει διαχειριστεί, έχει οδηγήσει την κυβέρνησή του και μαζί τη χώρα, σε Βατερλώ. Για το λόγο αυτό, στην οδό Πειραιώς, εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει γρήγορα το δρόμο των εκλογών καθώς τον Αύγουστο που λήγει το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, θα βρεθεί τριπλά εκτεθειμένος.

Με βάση την εκτίμηση αυτή, ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του θα κινείται πλέον σε προεκλογικούς ρυθμούς, συνεχίζοντας τις περιοδείες του σε όλη τη χώρα. Στόχος του είναι να πείσει τους πολίτες που έχουν απογοητευτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και απωθούνται από τις αντιθεσμικές και αντιδημοκρατικές μεθόδους του κ. Τσίπρα, ότι «δεν είμαστε όλοι το ίδιο» και πως το κόμμα του μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πολιτική λύση για τη χώρα. Ιδιαίτερο βάρος θα δώσει στις επόμενες ημέρες στη Δυτική Αθήνα, την οποία θα επισκεφθεί ξανά, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα.

Η μάχη στην Προκαταρκτική

Μάχη θα δώσει η ΝΔ και στην προανακριτική Επιτροπή, όπου η επιλογή των μελών τη Κ.Ο. που θα την εκπροσωπήσουν δεν έγινε τυχαία. Πρώτος είναι ο Μάκης Βορίδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, έγκριτος νομικός και πρώην υπουργός Υγείας. Ακολουθούν οι Γιώργος Γεωργαντάς και Νότης Μηταράκης που συμμετείχαν και στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, τα γαλάζια στελέχη από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση θα αξιώσουν να γίνει ουσιαστική προανακριτική εξέταση της υπόθεσης και να μην κλείσει η κυβέρνηση «άρον-άρον» τις διαδικασίες της Επιτροπής, ενώ παράλληλα θα ζητήσουν να κληθούν αμέσως  οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες, για να εξετασθούν κατ΄ αντιπαράσταση με τα εμπλεκόμενα από τη δικογραφία, πολιτικά πρόσωπα.