Τετραμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, της Καγκελαρίου της Γερμανίας Αν. Μέρκελ, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ, και του Αλ. Τσίπρα πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στον απόηχο της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ που έχει προκαλέσει συναγερμό στην ΕΕ.

Επί τάπητος τέθηκαν όλες οι πτυχές των ευρωτουρκικών σχέσεων, με αιχμή το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, από όλους τονίστηκε πως η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα του μεταναστευτικού είναι αποτελεσματική και θα πρέπει να διαφυλαχθεί. Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε πως προϋπόθεση για συνέχιση της εν λόγω συνεργασίας είναι να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η στήριξη του Βερολίνου στις ελληνικές θέσεις είναι σαφής και δεδομένη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αργότερα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Γιούνκερ με αντικείμενο τη επίσκεψη του στα Σκόπια την Κυριακή και το ταξίδι του στις έξι πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων.

Αργότερα, στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί από κοινού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζεντιλόνι και στη συνέχεια με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν.

Τουρκία και Βαλκάνια στο «μενού» της συνάντησης Τσίπρα - Μογκερίνι

Μία ώρα κράτησε το τετ α τετ μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκας Μογκερίνι. Δυο ήταν τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν: Τα θέματα που έχουν σχέση με την Τουρκία (Κύπρος, Αιγαίο, Ευρωτουρκικές σχέσεις) και τα δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε σαφής στήριξη στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά στο κομμάτι των τουρκικών προκλήσεων. Η Υπατη εκπρόσωπος  τόνισε ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από το σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα του κάθε κράτους μέλους και του διεθνούς Δικαίου.

Στο θέμα των δυτικών Βαλκανίων, η Φ. Μογκερίνι καλωσόρισε τις συνομιλίες που διεξάγει η  Ελλάδα με πΓΔΜ και Αλβανία και είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα κλειδί στην περιοχή για την ΕΕ. 

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως Γιούνκερ και Μογκερίνι θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στα δυτικά Βαλκάνια, επιχειρώντας να αναδείξουν την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών, με προϋπόθεση πάντως την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων που έχει η κάθε μία.