current views are: 11

23 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση18:43

Οργισμένο μήνυμα της ΕΕ σε Άγκυρα: Σταματήστε τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο – Παραβιάζετε το Διεθνές Δίκαιο

Τσίπρας: Πρέπει να μπουν όρια στην Τουρκία

Δημοσίευση 18:43’

Τσίπρας: Πρέπει να μπουν όρια στην Τουρκία

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των τουρκικών προκλήσεων έστειλαν οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι έστειλαν αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα ότι οι ενέργειές της στην περιοχή, όπως οι απειλές στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. «Πρέπει να βάλουμε όρια στην Τουρκία, στείλαμε ένα μήνυμα σήμερα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για την προκλητική στάση της Τουρκίας.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονιάς δήλωσε ο Τουσκ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη Σύνοδο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από την στάση της Τουρκίας από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθεί το αν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μίνι σύνοδος κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας.

Τσίπρας: Σεβαστείτε το Διεθνές Δίκαιο

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη Σύνοδο ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις επαφές που είχε με μια σειρά ομολόγους του και ευρωπαίους αξιωματούχους για το θέμα της Τουρκίας. «Ενημέρωσα τους ετέρους μας για την αυξημένη προκλητικότητα και παραβατικότητα στο Αιγαίο, να ενημερώσω για το απαράδεκτο και επικίνδυνο περιστατικό στα Ίμια και για την εν γένει αυξανόμενη αεροναυτική προκλητικότητα. Πρέπει ως ΕΕ να στείλουμε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία. Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν εάν συνεχιστούν οι διαρκείς παραβιάσεις των ευρωπαϊκών συνόρων», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, και μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε μια θετική ατζέντα για το μέλλον. Η θέση αυτή πρέπει να είναι κόκκινη γραμμή για την ΕΕ, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας. Η στήριξη που λάβαμε ήταν ουσιαστική, και στο πλαίσιο αυτό, προέβη σε σχετική δήλωση ο κ. Τουσκ».

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια δήλωσε πως, παρά τη θετική διάθεση της ΕΕ και της Ελλάδας για διάλογο, υπάρχουν και όρια στις τουρκικές προκλήσεις, και προειδοποίησε την Άγκυρα, πως η Ελλάδα δεν είναι μια ασήμαντη χώρα: «Εγώ πρωτοστάτησα το 2015 στην προσπάθεια να χτίσουμε μια θετική ευρωτουρκική ατζέντα παράλληλα με την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Και κάλεσα τον κ. Ερντογάν – παρά τις δυσκολίες – να έρθει στην Ελλάδα για να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, πήγα τρεις φορές στην Τουρκία και συνεχίζω να πιστεύω ότι η αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή περνά από μια σχέση συνεννόησης. Αλλά υπάρχουν και όρια και ήρθε η στιγμή να σταλεί από την ΕΕ ένα σαφές μήνυμα, ότι θέτει ως προϋπόθεση για την ενίσχυση του διαλόγου τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών. Η Άγκυρα να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι δεν είμαστε ασήμαντη χώρα, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ότι η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά. Εμείς θα είμαστε εδώ να κρατάμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά είναι σαφές πως θα πρέπει να υπάρχουν όρια. Κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου είναι να πραγματοποιεί έρευνες στα οικόπεδα της ΑΟΖ της. Και σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, είναι σεβασμός των Συνθηκών και σεβασμός στο Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτές είναι προϋποθέσεις για μια καλή γειτονία».

Ταγιάνι: Οι Τουρκικές ενέργειες δεν συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή προοπτική

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος δήλωσε ότι «εμείς παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία και προσοχή τη δουλειά του Προέδρου Αναστασιάδη, για να βρει μια λύση με το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου από τους Τούρκους, όμως δυστυχώς δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος του Προέδρου, κατά πάσα πιθανότητα λόγω υπαιτιότητας των συνομιλητών του».

Παράλληλα, σημείωσε ότι σε σχέση με τα γεγονότα με το πλοίο της ENI, «είμαστε, και στεκόμαστε, δίπλα στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πήρα τηλέφωνο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, του εξέφρασα την αλληλεγγύη μου, και δήλωσα ότι αυτές οι ενέργειες σίγουρα δεν συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας». «Οι επιλογές υπέρ του διαλόγου, υπέρ της ειρήνης είναι πάντα επιλογές θετικές», κατέληξε.


σχετικα αρθρα