current views are: 7

23 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση19:26

Αιχμές Τσίπρα για επίσκεψη Ζάεφ σε Άγκυρα: Η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ περνάει από εμάς

«Δεν βιαζόμαστε εμείς για λύση, αλλά τα Σκόπια»

Δημοσίευση 19:26’

«Δεν βιαζόμαστε εμείς για λύση, αλλά τα Σκόπια»

Αιχμές κατά του Σκοπιανού Πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ άφησε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας του Σκοπιανού με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του στην Άγκυρα δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων περνάει από την Αθήνα και όχι από την Άγκυρα».

«Εμείς από την πρώτη στιγμή, έχουμε πει την πάσα αλήθεια: Δεν μας πιέζει κανείς, είναι δική μας πρωτοβουλία να λύσουμε ένα ζήτημα που βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική. Δεν πιεζόμαστε, γιατί δεν είμαστε το 2008, αποτελεί δική μας άποψη ότι πρέπει να λυθεί αυτό το θέμα με λύση βιώσιμη και σταθερή. Και γι’ αυτό το λόγο πήραμε αυτή την πρωτοβουλία να συναντήσω τον ομόλογό μου στο Νταβός, να ανοίξουμε έναν διάλογο για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα μας οδηγήσει βήματα μπροστά. Για τη γείτονα χώρα, η λύση είναι υπαρξιακής σημασίας. Αν κάποιοι πρέπει να βιάζονται ή να πιέζονται, δεν είμαστε εμείς. Οι θέσεις μας θα αποτυπώνονται στο σχέδιο συμφώνου που θα παραδώσουμε στην ΠΓΔΜ. Είναι θεμιτές οι διαφορετικές απόψεις, αλλά απαιτείται η οικοδόμηση ευρύτερης συναίνεσης, και θα την επιδιώξουμε όταν υπάρξει προοπτική λύση» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου στις Βρυξέλλες.

 Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Στο περιθώριο της Συνόδου, συναντήθηκα και με την Φεντερίκα Μογκερίνι, όπου πέραν της τουρκικής προκλητικότητας ,συζητήσαμε και θέματα Δυτικών Βαλκανίων και των κεντρικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα ως προς το ονοματολογικό, επανέλαβα ότι εμείς επιδιώκουμε μια μόνιμη σφαιρική και σταθερή ρύθμιση των εκκρεμοτήτων και αυτό σημαίνει μια λύση erga omnes, γεγονός που σημαίνει ότι αυτό το όνομα θα πρέπει να αποτελεί και συνταγματική ονομασία, και άρα χρειάζονται αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.»

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο κ. Ζάεφ, μιλώντας στον ιστότοπο Balkaninsight είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνταγματικών αλλαγών και τόνισε πως «οι δύο πλευρές δεν πρέπει να ανοίγουν ζητήματα τα οποία θα κάνουν αδύνατη μία λύση», προσθέτοντας ωστόσο ότι ο ίδιος είναι «ειλικρινά προσηλωμένος στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής εξήγησης για την ελληνική πλευρά, με τη σκέψη κυρίως στον ελληνικό λαό. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια προσπάθεια για οριστική και διαρκή λύση, όχι για κάποια “παράκαμψη”, χειραγώγηση ή εξαπάτηση της μίας πλευράς από την άλλη».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της Ε.Ε ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι  «δεν μπορεί να υπάρξει ηχηρή ΕΕ, δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική συνοχή με έναν διαρκώς συρρικνούμενο προϋπολογισμό.»

«Ο προϋπολογισμός πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο αναδιανομής. Το Brexit σημαίνει μείωση των κονδυλίων, από την άλλη μια σειρά από νέες προκλήσεις της νέας εποχής, όπως ένα πρόγραμμα εγγυήσεων για τη νεολαία, η αντιμετώπιση του προσφυγικού, η ασφάλεια, η προστασία των συνόρων, αλλά και η ανάγκη να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να αυξήσουμε ουσιαστικά τον προϋπολογισμό, ή να προσυπογράψουμε τη συρρίκνωσή του. Η κοινωνική συνοχή, δεν αποτελεί κόστος, αλλά είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα γιατί αυτή μεταφράζεται σε εξωτερική ανταγωνιστικότητα.»

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «όταν μιλάμε για προϋπολογισμό, δεν μιλάμε μόνο για τις δαπάνες, αλλά και για τα έσοδα. Υπό αυτή την έννοια, (…) η λύση είναι η δυνατότητα να βρούμε νέους πόρους μέσα από την φορολόγηση του πλούτου, και κατέθεσα ορισμένες σκέψεις και προτάσεις για τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, τη φορολόγηση των μεγάλων διαδικτυακών επιχειρήσεων, να θεσπίσουμε ευρωπαϊκούς φόρους, χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες.»


σχετικα αρθρα