current views are: 4

25 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση08:27

Ζαχαριάδης στο Ακραίως: Η Ελλάδα είναι ρυθμιστής στην περιοχή – Λοβέρδος: Επικίνδυνος ο Ερντογάν

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα εθνικά θέματα με μεγάλη επιπολαιότητα», τόνισε η Ο. Κεφαλογιάννη

Δημοσίευση 08:27’

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα εθνικά θέματα με μεγάλη επιπολαιότητα», τόνισε η Ο. Κεφαλογιάννη

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στο Ακραίως έκανε λόγο για «Κρεσέντο και παραλήρημα από την πλευρά της Τουρκίας».

«Οι κινήσεις του Ερντογάν αποτελούν ευθεία βολή κατά της μικρής Τουρκίας και του κεμαλισμού», πρόσθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκτιμώντας πως ο «αυτός ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος για την περιοχή».

«Ο Ερντογάν έχει δύο μέτωπα να αντιμετωπίσει, το εσωτερικό και τις αποτυχίες του στον Νότο» σημείωσε και πρόσθεσε πως η Τουρκία έκανε εξαγωγή της κρίσης με την επίθεση στο Αφρίν.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «δήλωση ήττας όσα αναφέρουν οι τουρκικές εφημερίδες περί προβοκάτσιας του Saipem (σ.σ. ιταλικό γεωτρύπανο) στην κυπριακή ΑΟΖ».

Η Όλγα Κεφαλογιάννη από την πλευρά της σημείωσε πως είναι «ανησυχητική η αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας, τροφοδοτείται από την ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης».

Η βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα εθνικά θέματα με μεγάλη επιπολαιότητα».

Θύμισε πως η Νέα Δημοκρατία «έχει ζητήσει να συγκληθεί η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής κεκλεισμένων των θυρών για να ενημερωθούμε για τα εθνικά θέματα».

Ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης υποστήριξε πως «υπάρχει διάθεση και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση για συνεννόηση και συναίνεση στα εθνικά θέματα» και πρόσθεσε: «η Τουρκία δεν πρέπει να αποτολμήσει να παίξει με την Ελλάδα».

«Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με στρατιωτικοποίηση, αλλά με διπλωματία», συμπλήρωσε ο κ. Ζαχαριάδης που εκτίμησε πως η «Ελλάδα και όχι η Τουρκία είναι ο ρυθμιστής στα ενεργειακά θέματα στην περιοχή».

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε πως «βλέπουμε τους κινδύνους και τα προβλήματα στα εθνικά θέματα και δεν κάνουμε τίποτα ως χώρα». Στη συνέχεια η Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως η «χώρα διολισθαίνει από τις πάγιες θέσεις της για την καλή γειτονία με την Τουρκία».

Πολιτική αντιπαράθεση για το Σκοπιανό

Μιλώντας για το Σκοπιανό ο Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν βιάζεται να λύσει το Σκοπιανό, η ΠΓΔΜ είναι αυτή που βιάζεται για να ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ».

«Έχουν αρχίσει κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Σκοπιανό και από τις δύο χώρες», σημείωσε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το συμφέρον της Ελλάδας είναι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε και διευκρίνισε πως αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες.

«Ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ υπό όρους και προϋποθέσεις », συμπλήρωσε ο κ. Ζαχαριάδης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναγνώρισε πως «Το βασικό θέμα της Ελλάδας είναι η Τουρκία» αλλά συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να κουκουλώσουμε το Σκοπιανό».

Η Όλγα Κεφαλογιάννη άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό λέγοντας πως «είμαστε σε μία διαπραγμάτευση χωρίς να έχουμε τη θεσμική ενημέρωση που θα έπρεπε».

Η βουλευτής της ΝΔ ζήτησε «συνολική συμφωνία και όχι τεμαχισμό» και τόνισε πως «το θέμα το μεγάλο είναι ο αλυτρωτισμός».

Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε, ακόμα, με έμφαση ότι πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία για το Σκοπιανό»


σχετικα αρθρα