current views are: 5

26 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση05:14

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το στοίχημα της αυτοδυναμίας

Οι αποστάσεις της κοινωνίας από τα κόμματα

Δημοσίευση 05:14’

Οι αποστάσεις της κοινωνίας από τα κόμματα

Με συνεχείς περιοδείες, υπεύθυνη στάση στα εθνικά, πρωτοβουλίες στα ζητήματα της καθημερινότητας και σκληρή αντιπολιτευτική τακτική, σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απαντήσει στο σήμα κινδύνου που στέλνει κοινωνία στο πολιτικό σύστημα. Όπως φάνηκε και από την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για το “Βήμα της Κυριακής”, οι πολίτες εμφανίζονται να κρατούν αποστάσεις από τα κόμματα και τους πολιτικούς, την ώρα που δείχνει να ενισχύεται η ακροδεξιά.

Με το σκάνδαλο Novartis, το ονοματολογικό των Σκοπίων και την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο να είναι σε εξέλιξη, στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, γνωρίζουν ότι πρέπει να ισορροπήσουν και να κερδίσουν έδαφος ανάμεσα στο λαϊκισμό και την άκρα δεξιά που τα τελευταία χρόνια καλπάζουν ανεξέλεγκτα. Προς την κατεύθυνση αυτή το μεγάλο στοίχημα του κ. Μητσοτάκη είναι να πείσει τους πολίτες ότι «δεν είναι όλοι ίδιοι».

Η επίσκεψη στη Μάνδρα το πρωί του περασμένου Σαββάτου (η τρίτη από όταν συνέβη η φονική πλημμύρα) είχε ως στόχο να στείλει το μήνυμα ότι ο ίδιος έχει λύσεις στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, που είναι παρών και πως δεν περιορίζεται σε επικοινωνιακού τύπου περιοδείες. Ταξίδι «ουσίας» χαρακτηρίζουν οι συνεργάτες του και την παρουσία του στο Munich Security Conference, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ για να του ζητήσει να υπάρξει αποκλιμάκωση στην προκλητικότητα της γείτονος.

Για το επόμενο διάστημα, έχει προγραμματιστεί η παρέμβασή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και μια μικρή περιοδεία στην περιοχή (στο τέλος αυτής της εβδομάδας), η επίσκεψή του στη Ρόδο και στη Σύμη στις 6-7 Μαρτίου και αμέσως μετά το ταξίδι του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για συναντήσεις κορυφής στις ΗΠΑ. Στο επιτελείο του πάντως σημειώνουν με προβληματισμό την ανεπαίσθητη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και την ελαφρά υποχώρηση των ποσοστών της ΝΔ.

Είναι εφικτή η αυτοδυναμία;

Σύμφωνα με την Metron Analysis, τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ήταν τον περασμένο Ιανουάριο 24,9% και 35,4% και σήμερα, 25,2% και 34,9% αντίστοιχα. Εκτός από την ανησυχία για τη μη κάμψη των ποσοστών του κόμματος του κ. Τσίπρα, στο γαλάζιο επικοινωνιακό επιτελείο επισημαίνουν και κάτι άλλο: ότι τα ποσοστά της ΝΔ που κινούνται σταθερά πέριξ του 35%, δείχνουν ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτή.

Ωστόσο η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται μόνο από τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα δύο πρώτα κόμματα ή από τη μεταξύ τους διαφορά. Εξαρτάται κυρίως από τα ποσοστά των κομμάτων που δεν θα περάσουν τον πήχη του 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου που ισχύει σήμερα, το ελάχιστο ποσοστό για να είναι το πρώτο κόμμα αυτοδύναμο, είναι το 40,4%, αν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής έχουν 0%, κάτι όμως που δεν συμβαίνει ποτέ.

Τι ισχύει στην πραγματικότητα; Για κάθε 1% που συγκεντρώνουν τα εκτός Βουλής κόμματα, μειώνεται κατά 0,4% το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία. Οπότε αυτόματα το 40,4% γίνεται 40%, ποσοστό που συνεχώς κατεβαίνει: αν π.χ. το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που μένει εκτός Βουλής είναι στο 10%, τότε, 10% Χ 0,4% = 4%. Όταν αυτό αφαιρεθεί από το 40,4%, ο πήχης της αυτοδυναμίας πέφτει στο 36,4% (πίνακας).

Ο πίνακας της αυτοδυναμίας

Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν από όλες τις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ποτάμι, Λαϊκή Ενότητα, Πλεύση Ελευθερίας, Ελληνική Λύση κλπ μένουν εκτός Βουλής, οπότε μιλάμε πλέον για πεντακομματική Βουλή (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή) και εξακομματική αν μπει και η Ένωση Κεντρώων. Το πιο απίθανο σενάριο είναι να υπάρξει επτακομματική αν ξαναμπεί το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Με βάση τα ποσοστά της Metron Analysis στην εκτίμηση ψήφου, η Βουλή μετά τις επόμενες εκλογές θα είναι εξακομματική, ενώ το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός, ανέρχεται στο 12,1%. Αυτό σημαίνει ότι το όριο της αυτοδυναμίας είναι μεταξύ 35,2%-35,6%. Αν μείνει εκτός και η Ένωση Κεντρώων και η Βουλή είναι πεντακομματική, τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας για τον κ. Μητσοτάκη πέφτει αυτόματα μεταξύ 34% και 34,4%.
 


σχετικα αρθρα