current views are: 5

26 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση09:13

Σφοδρές οι αντιδράσεις για την επιδότηση ενοικίου της Ράνιας Αντωνοπούλου

Μετά το σάλο που προκλήθηκε για την είσπραξη επιδότησης ενοικίου 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Δημοσίευση 09:13’

Μετά το σάλο που προκλήθηκε για την είσπραξη επιδότησης ενοικίου 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις από τα κόμματα για την είδηση της μηνιαίας επιδότησης ενοικίου 1.000 ευρώ στο ζευγάρι υπουργών Δημήτρη Παπαδημητρίου και Ράνιας Αντωνοπούλου.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με την κ. Αντωνοπούλου και της ζήτησε απαντήσεις για την συγκεκριμένη ενέργεια, επισημαίνοντας ότι δεν έκανε ορθή χρήση της διάταξης. 

Όπως αποκάλυψε Κυριακάτικο δημοσίευμα εφημερίδας η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου φέρεται να εισπράττει επίδομα ενοικίου, ύψους 12.000 ευρώ τον χρόνο για το σπίτι της στο Κολωνάκι.

Την ίδια στιγμή, είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια μαζί με τον σύζυγό της, υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου είναι από τα πλουσιότερα ζευγάρια υπουργών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός έχει χαρτοφυλάκιο με μετοχές και επενδυτικά προϊόντα που ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ, ενώ η σύζυγός του κ. Παπαδημητρίου, Ράνια Αντωνοπούλου, κατείχε μετοχές 340.000 δολαρίων σε χρηματιστήρια και καταθέσεις ύψους 11.400 ευρώ σε ελληνικές τράπεζες.

Το ζευγάρι υπουργών, έχει από κοινού καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού 480.154 δολάρια. Επίσης, διαθέτει διαμέρισμα 110 τ.μ. στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και μία βίλα στη Σύρο 300 τ.μ., με 180 τ.μ. βοηθητικούς χώρους σε οικόπεδο 4.950 τ.μ. και πισίνα 80 τ.μ.

ΝΔ: Να δοθούν εξηγήσεις για την επιδότηση ενοικίου Αντωνοπούλου – Παπαδημητρίου – Να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες

Η συγκεκριμένη είδηση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα. Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«H κυρία Αντωνοπούλου ζήτησε και έλαβε 1.000 ευρώ μηνιαίως επίδομα ενοικίου ως κάτοικος Νέας Υόρκης. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να επιστρέψει αμέσως και εντόκως τα χρήματα και να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες. Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε παραίτηση, αλλά κάτι τέτοιο σε αυτήν την Κυβέρνηση δεν συνηθίζεται ακόμη και αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Εδώ όμως χάθηκε και το φιλότιμο».

Ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι προφανές ότι είναι κάτι εξαιρετικά κακό και θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να λυθεί άμεσα νομοθετικά. Υπάρχουν οι αποζημιώσεις που παίρνουν οι πολιτικοί, να μπουν εισοδηματικά κριτήρια, δεν χρειάζεται να υπάρχουν επιδόματα εκεί που στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται. Η συγκεκριμένη είναι πλουσιοτάτη και επομένως δεν χρειάζεται να της επιδοτεί κάποιος το ενοίκιο».

Ο βουλευτής της ΝΔ Θ.Καράογλου τονίζει σε ανακοίνωσή του πως η κ. Αντωνοπούλου μαζί με τον επίσης υπουργό σύζυγό της Δημήτρη Παπαδημητρίου «αποτελούν την πλουσιότερη οικογένεια της ελληνικής κυβέρνησης με ακίνητα στη Νέα Υόρκη και τη Σύρο».

«Με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το κράτος πληρώνει τα ενοίκια ακόμη και των πλουσιότερων υπουργών», αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ Θ.Καράογλου και επισημαίνει πως «τη στιγμή που χάνονται σπίτια λόγω της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και περικόπτεται το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, οι παραπάνω συμπεριφορές αποτελούν τεράστια πρόκληση, για την οποία πρέπει να δοθούν εξηγήσεις».

«Με νόμο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το Κράτος πληρώνει τα ενοίκια ακόμη και των πλουσιότερων Υπουργών. Πιο συγκεκριμένα, με διάταξη του ν. 4336/15 καλύπτονται από το Δημόσιο τα έξοδα διαμονής στην Αθήνα, όχι μόνο των βουλευτών της επαρχίας -κάτι που ίσχυε έως τότε- αλλά και των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών. Και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο ή χωρίς περιορισμό στο ύψος του μισθώματος!

«Όπως, λοιπόν, προκύπτει από δημοσίευμα στο χθεσινό Τύπο, η -εξωκοινοβουλευτική- αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου ζητά και εισπράττει από το Κράτος 12.000 ευρώ ετησίως για το ενοίκιο στο σπίτι της στην Αθήνα, παρ’ όλο που, μαζί με τον επίσης Υπουργό σύζυγό της αποτελούν την πλουσιότερη οικογένεια της ελληνικής Κυβέρνησης, με ακίνητα, μεταξύ άλλων, στη Νέα Υόρκη και τη Σύρο.

Δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς ότι αυτοί που έχτισαν πολιτικές καριέρες παριστάνοντας τους προστάτες των αδυνάτων, τελικά εκμεταλλεύονται μέχρι και την τελευταία δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για να επωφεληθούν οικονομικά από τα χρήματα των φορολογουμένων. Αν, μάλιστα, ο νόμος δεν είναι αρκετά επωφελής, τον τροποποιούν αναλόγως.

«Όμως, τη στιγμή που χάνονται σπίτια λόγω της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και περικόπτεται το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, οι παραπάνω συμπεριφορές αποτελούν τεράστια πρόκληση, για την οποία πρέπει να δοθούν εξηγήσεις. Καλούμε την Κυβέρνηση να τροποποιήσει άμεσα την επίμαχη διάταξη, θέτοντας αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τους εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς που δικαιούνται την επιδότηση και να βάλει όριο στο ύψος του μισθώματος που καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός».

ΠΑΣΟΚ: «Θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί»

«Η κυρία υπουργός θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί και η επιδότηση να διακοπεί», τονίζει, αναφερόμενο στη Ράνια Αντωνοπούλου, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «η κυρία Αντωνοπούλου (και ο υπουργός σύζυγός της) λαμβάνουν επίδομα ενοικίου 12.000 ευρώ το χρόνο, με διάταξη που έφεραν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι πρόκειται για «απαράδεκτη πρόκληση, όταν όχι μόνο έχουν τεράστια περιουσία, αλλά διαθέτουν αποδεδειγμένα ιδιόκτητη οικία στην Αττική».

Μάλιστα, η ανακοίνωση καταλήγει καταλογίζοντας ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ποτάμι: «Η υποκρισία και ο κυνισμός σε όλο της το μεγαλείο»

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση σχολιάζει το Ποτάμι την είδηση για την επιδότηση ενοικίου από το ζεύγος υπουργών Δ. Παπαδημητρίου Ρ. Αντωνοπούλου για το σπίτι που διατηρούν στο Κολωνάκι. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος: 

«Όταν ένας από τους πλούσιους υπουργούς εισπράττει επιδότηση ενοικίου 1.000 ευρώ το μήνα από τα χρήματα των φορολογουμένων, για ποιά κοινωνική δικαιοσύνη μπορεί να μιλάει; Ποιά ευαισθησία μπορεί να επικαλείται; Η υποκρισία και ο κυνισμός, βασικά στοιχεία της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σε όλο τους το μεγαλείο. Ας το βλέπουν όσοι ακόμη τους πιστεύουν».

Ένωση Κεντρώων: «Το πρόβλημα δεν θεραπεύεται με το να επιστρέψει τα κακώς ληφθέντα χρήματα»

Η πεποίθηση ότι το πρόβλημα δεν θεραπεύεται με το να επιστρέψει τα κακώς ληφθέντα χρήματα διατυπώνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων, με αφορμή την επιδότηση ενοικίου της Ράνιας Αντωνοπούλου.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι: 

«Η περίπτωση της αναπληρώτριας υπουργού κας Ρ. Αντωνοπούλου, προκαλεί το κοινό αίσθημα και σίγουρα προκαλεί και οργή μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα δεν θεραπεύεται με το να επιστρέψει τα κακώς ληφθέντα χρήματα. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απομακρύνει τόσο την ίδια, όσο και τον σύζυγο της, από την κυβέρνηση».

ΔΗΜΑΡ: «Θέμα ηθικής τάξης για εμάς η παραίτηση της Ράνιας Αντωνοπούλου»

Αιχμηρή ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η ΔΗΜΑΡ

«Μέσα στην βαθιά οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα αποκαλύπτεται ότι η αναπληρωτής υπουργός εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου έλαβε επιδότηση ενοικίου 12.000 ευρώ ετησίως για την ενοικίαση διαμερίσματος, όταν είναι προφανές από τα εισοδήματα της ότι δεν την χρειάζεται. Πρόκειται όμως για το ένα  μόνο  σκέλος αυτής της υπόθεσης καθώς η Υπουργός αξιοποίησε σχετική  διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα το 2015. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλαξε το νόμο ώστε να λαμβάνουν και οι Υπουργοί επιδότηση ενοικίου!

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι ήρθε στην κυβέρνηση για να αλλάξει τα κακώς κείμενα της χώρας και αντί για αυτό διευρύνει τις παθογένειες αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την αίσθηση της κοινωνικής αδικίας αλλά και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Νομοθετεί ακόμη και αυτά που κανείς προηγούμενος δεν διανοήθηκε να κάνει την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε μνημόνια. Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί την κυβέρνηση που δηλώνει μόνο στα λόγια ότι θέλει να υπερασπίζεται τα φτωχότερα στρώματα να αλλάξει άμεσα το νόμο ώστε να μην τον εκμεταλλεύονται εύποροι Υπουργοί. Για εμάς η παραίτηση της Υπουργού συνιστά θέμα ηθικής τάξης» . 

 

Αντιδράσεις και από την συμπολίτευση

«Περιμένω και εγώ τη δήλωση της κ. Αντωνοπούλου, δεν θα ήθελα να προτρέξω. Όμως θεωρώ ότι αυτή η κίνηση, αυτή η αποδοχή θολώνει ένα έργο το οποίο κάνει η ίδια η υπουργός και αυτό με στεναχωρεί… Αυτό το θέμα όταν το έμαθα με στεναχώρησε» είπε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ζήτημα. Εγώ κρίνω από τους βουλευτές, οι οποίοι δεν είναι των αστικών κέντρων οι οποίοι έχουν επίδομα μέσα στη βουλευτική αποζημίωση. Σαφώς πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, δεν είναι μόνο το ζήτημα το εισοδηματικό, είναι και θέμα αρχής» υποστήριξε από την πλευρά του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος.


σχετικα αρθρα