ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σταυροδρόμι της εξεταστικής και ο ρόλος της Novartis

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 26 Φεβρουαρίου 2018, 22:11 / Ανανεώθηκε 26 Φεβρουαρίου 2018, 22:51
Το σταυροδρόμι της εξεταστικής και ο ρόλος της Novartis
Facebook Twitter Whatsapp

Οι αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των συνεδριάσεων

Ενώπιον σημαντικών αποφάσεων που θα καθορίσουν επί της ουσίας το μέλλον των συνεδριάσεών της βρίσκεται η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά ενδεχόμενα σκάνδαλα στην Υγεία.

Οι τελευταίες εξελίξεις με την ανάδειξη του σκανδάλου της Novartis και η απόφαση της Ολομέλειας να συστήσει προκαταρκτική επιτροπή, έχουν διαμορφώσει νέα δεδομένα που δύσκολα μπορούν να παραμεριστούν. Κι αυτό γιατί από τη μέρα συγκρότησής της κιόλας η εξεταστική είχε τρεις βασικές κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα ασκούσε την αρμοδιότητά της για τη διερεύνηση ενδεχόμενων πολιτικών ευθυνών: το Ερρίκος Ντυνάν, το ΚΕΕΛΠΝΟ και κυρίως το φάρμακο!

Πλέον, με το έργο της στα δύο πρώτα μέτωπα να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, παραμένει σε εκκρεμότητα το κατά πόσο θα μπει στα «κιτάπια» μιας παράλληλης έρευνας που έχει μάλιστα και συγκεκριμένη εντολή για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ενώ το προεδρείο και τα μέλη της εξεταστικής αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν τη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή, αυτό δε κατέστη δυνατό.

Την ίδια ώρα, οι συνεδριάσεις του οργάνου άρχισαν να αραιώνουν με τις σκέψεις να κινούνται προς δύο βασικές κατευθύνσεις: την συνέχιση της διερεύνησης της υπόθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ ακόμα και με την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση μαρτύρων ή την αναζήτηση των σημείων της δικογραφίας για τη Novartis που αναφέρονται σε αυτό. Και για τα δύο αυτά ενδεχόμενα όμως, οι πληροφορίες λένε πως δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις καθώς υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση θα είχε- σύμφωνα με πηγές- νόημα μόνο αν κάποιος εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση ήταν διατεθειμένος να μιλήσει και να αποκαλύψει στοιχεία. Οι ίδιες πηγές μάλιστα επιμένουν πως αν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο στο οποίο είχαν αποτεθεί οι ελπίδες είχε τη σχετική πρόθεση, θα είχε προχωρήσει ήδη στις απαραίτητες κινήσεις ή θα είχε παραδώσει τα…κατάλληλα έγραφα.

Παράλληλα, στο παλμαρέ των επιλογών για τη πλειοψηφία τουλάχιστον υπάρχει και το κρυφό χαρτί της διερεύνησης των ενεργειών άλλων- πέραν της Novartis δηλαδή- εταιριών στο χώρο της Υγείας προκειμένου να διευκρινιστεί και το εύρος του σκανδάλου. Και εδώ όμως η επιλογή αυτή φαντάζει δύσκολη, καθώς από την αρχή ήταν ξεκάθαρο για όλος πως στοιχεία σκανδάλου υπήρχαν συγκεκριμένα για τον Ελβετικό κολοσσό. Το να ξεκινήσει η επιτροπή να αναζητεί ενδεχόμενες παράνομες πρακτικές ανταγωνιστικών εταιριών θα μπορούσε να γίνει ένα τιτάνιο εγχείρημα που θα μπορούσε να αποβεί άκαρπο και να πλήξει την αξιοπιστία της.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, η εξεταστική θα πρέπει να αποφασίσει τα επόμενά της βήματα προκειμένου να μη περιοριστεί σε διαπιστώσεις για τη πώληση του Ντυνάν και κακές πρακτικές χρόνων στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Αξίζει να σημειωθεί πως για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να προηγηθούν «συναντήσεις κορυφής».