current views are: 60

27 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση14:49

Γκρίζες ζώνες για την εταιρεία κόκκινων δανείων PQH – Οι ευθύνες του Γ. Στουρνάρα και ο ρόλος της Χρ. Παπακωνσταντίνου

Η Τράπεζα Ελλάδος αρμόδια για την εποπτεία της PQH

Δημοσίευση 14:49’

Η Τράπεζα Ελλάδος αρμόδια για την εποπτεία της PQH

Μεγάλα ερωτήματα προκαλεί, σε πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους,  ο τρόπος δράσης της εταιρίας «κόκκινων δανείων» PQH. Τα ερωτήματα αφορούν τόσο αυτή καθαυτή τη λειτουργία της PQH, αλλά και για το κατά πόσον η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι η αρμόδια εποπτεύουσα Αρχή, έχει επιδείξει τη δέουσα προσοχή. Το έτσι κι αλλιώς μείζον ζήτημα της διαφάνειας στις εταιρίες «κόκκινων δανείων» φορτίζεται ιδιαίτερα από την πολύ μεγάλη ανησυχία της κοινής γνώμης για τους επικείμενους δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Τα ερωτήματα

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του newpost.gr, τα ερωτήματα που αφορούν την PQH είναι τα εξής:

1.    Πρόεδρος της PQH είναι η κ. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Η κ. Παπακωνσταντίνου υπήρξε Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών επί υπουργίας του κ. Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και εκ των συνεργατών του σημερινού Κεντρικού Τραπεζίτη. Στην κ. Παπακωνσταντίνου είχε ασκηθεί κριτική, την περίοδο της θητείας της στο Υπουργείο Οικονομικών, για κωλυσιεργία στην επένδυση της Siemens στα Οινόφυτα ύψους 100 εκατομμύριων, επένδυση που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Σήμερα η κ. Παπακωνσταντίνου είναι μόνιμος κάτοικος Παρισιού, παντρεμένη με διπλωμάτη. Για τις εξ αποστάσεως υπηρεσίες της στην PQH αμείβεται με περίπου 80.000 ευρώ ετησίως. Το ζήτημα που προκύπτει βέβαια είναι ότι η κυρία Παπακωνσταντίνου-ανεξαρτήτως των ικανοτήτων της- λαμβάνει μια τόσο υψηλή αμοιβή για υπηρεσίες μέσω… mail αφού εκ των πραγμάτων επισκέπτεται ελάχιστες φορές τον χρόνο την Ελλάδα.

2.    Βασικός συνεργάτης της PQH (σε υποθέσεις μάλιστα εκατομμυρίων ευρώ) εμφανίζεται ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω κ. Αντώνης Παπαδημητρόπουλος. Ο κ. Παπαδημητρόπουλος έχει ταυτόχρονα στενή επαγγελματική συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία είναι, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η εποπτεύουσα Αρχή της PQH… Η αντιδεολογική αυτή επαγγελματική σχέση έχει προκαλέσει πολλούς ψιθύρους και σχόλια στους τραπεζικούς κύκλους. Αλλά προφανώς δεν έχουν ευαισθητοποιήσει τον κεντρικό τραπεζίτη. Στο μεταξύ νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η περίπτωση του κυρίου Παπαδημητρόπουλου χρήζει περαιτέρω έρευνας.   

3.    Μια ακόμα δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι βρίσκεται στο πεδίο των γκρίζων ζωνών. Πρόκειται για τις αναθέσεις μελετών-«άχυρα». Πληροφορίες που έγιναν γνωστές κάνουν λόγο για μελέτες οι οποίες καμία χρησιμότητα δεν έχουν. Απλά ανατίθενται προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάποια πρόσωπα τα οποία πρόσκεινται φιλικά στην εταιρεία. Μάλιστα -όπως οι ίδιες πηγές αναφέρουν-  το τελευταίο διάστημα η P.Q.H έχει αναθέσει τέτοιου είδους  μελέτες ύψους 3.000.000 ευρώ, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ορισμένους εντελώς άχρηστες και χωρίς κανένα χρηστικό περιεχόμενο.

4.    Η PQH δεν ακολουθεί πρωτόκολλο σχετικά με τη σειρά προτεραιότητας στην εκκαθάριση των «κόκκινων δανείων», δηλαδή ποια δάνεια προηγούνται και ποια έπονται. Εν πολλοίς η εταιρεία είναι αυτή η οποία αποφασίζει ποιόν οφειλέτη θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση ή όχι. Πράγμα πολύ επικίνδυνο.   

Η εταιρία

Η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε «διαχειρίζεται το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των ειδικών εκκαθαρίσεων, που αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.» Δηλαδή είναι μια από τις εταιρίες-funds που αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές τα «κόκκινα δάνεια» από τις τράπεζες και στη συνέχεια είτε πιέζουν ασφυκτικά τους οφειλέτες είτε βγάζουν στο (ηλεκτρονικό πλέον) «σφυρί» τα υποθηκευμένα περιουσιακά στοιχεία.

Η PQH αποτελεί κοινό εταιρικό σχήμα των εταιριών PwC Business Solutions Α.Ε., Qualco Α.Ε. και Hoist Kredit Aktiebolag. Υπενθυμίζεται ότι στέλεχος της Qualco είναι ο Ορέστης Τσακαλώτος, ξάδερφός του υπουργού Τσακαλώτου. Όταν είχε ανακύψει το σχετικό ζήτημα τον περασμένο Νοέμβριο, ο υπουργός είχε δηλώσει ότι έχει συναντήσει ελάχιστες φορές τον ξάδερφό του. Εποπτεύουσα Αρχή της PQH είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιριών .

Οι δηλώσεις Στουρνάρα

Σημειώνεται ότι χθες στην γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ ο κ. Στουρνάρας πρότεινε τη σύσταση ενός ή περισσότερων κεντρικών φορέων, στους οποίους θα μεταβιβαστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επιπλέον κάλεσε τις τράπεζες «να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.»

Την ίδια περίπου ώρα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έστειλε μήνυμα από το βήμα της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο με το οποίο απαιτούσε την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων δανείων».


σχετικα αρθρα