Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Θαπατέρο, με αντικείμενο τις κρίσιμες εξελίξεις  για να συζητηθεί η αναστάτωση στις αγορές.  Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EFSF) εργάζονται μέρα-νύχτα για το σχέδιο βοήθειας στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Όλι Ρεν. «Θα υπάρξουν δύο χωριστές συζητήσεις. Θα γίνουν το απόγευμα. Δεν έχω λεπτομέρειες για την ακριβή ώρα», ανέφερε μια εκπρόσωπος της προεδρίας, προσθέτοντας ότι ο Σαρκοζί παρακολουθεί την κατάσταση στις αγορές «κάθε στιγμή» αν και βρίσκεται σε διακοπές στη γαλλική Μεσόγειο, ανέφερε η γαλλική προεδρία σε ανακοινωθέν της.

Ερωτηθείς εάν ο Σαρκοζί θα συνομιλήσει επίσης με αξιωματούχους στις ΗΠΑ, στην Κίνα ή στην Ιαπωνία, και εάν η Ιταλία θα κληθεί να συμμετάσχει στη συζήτηση, η εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει πληροφορίες για άλλα τηλεφωνήματα.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα Όλι Ρεν δήλωσε σήμερα ότι η Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εργάζονται «ημέρα και νύχτα» για να καταρτίσουν ένα ευρύτερο σχέδιο συνδρομής στις χώρες της ευρωζώνης, προσθέτοντας πως είναι θέμα εβδομάδων η ολοκλήρωσή του.

«Οι ειδικοί των κρατών-μελών, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη των υπηρεσιών μου, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εργάζονται ημέρα και νύχτα για να δώσουν μορφή στη συμφωνία η οποία είχε επιτευχθεί την 21η Ιουλίου», στην έκτακτη σύνοδο των ηγεσιών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, είπε ο κ. Ρεν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ανακοίνωσε χθες ότι θα ενισχυθούν τα έκτακτα προγράμματα αναχρηματοδότησης προς τον τραπεζικό τομέα με τη διενέργεια τουλάχιστον μίας εξάμηνης δημοπρασίας για την παροχή ρευστότητας και επιπλέον θα διατηρηθούν τα αντίστοιχα τριμηνιαία για όσο διάστημα χρειαστεί και πάντως ως το τέλος του έτους. Η ανακοίνωση αυτή ωστόσο φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή για να επανέλθει η ηρεμία στις αγορές.

Τον επαναπροσδιορισμό των κονδυλίων που έχει στη διάθεσή του το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) προτείνει με επιστολή του προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθιστώντας σαφές ότι η κρίση κρατικού χρέους απειλεί τις πλέον ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης. Παρόμοιες πιέσεις φαίνεται πως ασκεί και η αμερικανική πλευρά. Η οικονομική κρίση έχει ξεφύγει πλέον από τα όρια της ευρωζώνης και η απόφαση της 21ης Ιουλίου σχετικά με τη διάσωση της Ελλάδας δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα ώστε να καθησυχάσει τις αγορές, αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έκκληση διεθνούς συνεργασίας από Κίνα και  Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία, ο υπουργός Οικονομικών Γιασιχίκο Νόντα, δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία, διεθνώς, πρέπει να αντιμετωπίσει τις συναλλαγματικές στρεβλώσεις, την κρίση κρατικού χρέους και την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

«Συμφωνώ ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν», δήλωσε προς εκπροσώπους του Τύπου μια ημέρα μετά την παρέμβαση της Ιαπωνίας στις διεθνείς χρηματαγορές, η οποία σημειώθηκε με πωλήσεις γεν. "Κάθε ένα πρόβλημα από αυτά είναι σημαντικό, αλλά το πώς θα θέσουμε τις προτεραιότητές μας είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητήσουμε", σημείωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιάνγκ Τζιετσί δήλωσε πως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το αμερικανικό κρατικό χρέος αυξάνονται και ότι τα κράτη θα έπρεπε να αυξήσουν το επίπεδο συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών κινδύνων.