current views are: 8

2 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση05:05

Ο ανασχηματισμός, οι εκλογές και τα μηνύματα του Αλ. Τσίπρα

Ετοιμάζεται η «εκλογική ομάδα» του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 05:05’

Ετοιμάζεται η «εκλογική ομάδα» του ΣΥΡΙΖΑ

Nα αποκωδικοποιήσουν τον ανασχηματισμό και τις κινήσεις του πρωθυπουργού επιχειρούν στον ΣΥΡΙΖΑ, με την επιλογή του Φώτη Κουβέλη να εξακολουθεί να αποτελεί πρώτο θέμα συζήτησης στα «πηγαδάκια» και στους διαδρόμους της Βουλής. 

Η πλειοψηφία των βουλευτών, αναγνωρίζοντας την τριετή πολιτική στήριξη του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, θεωρεί δικαιολογημένη την απόφαση του πρωθυπουργού, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που δεν μπορούν να καταλάβουν πως ο Φώτης Κουβέλης δέχτηκε να βρεθεί σε ένα χαρτοφυλάκιο ως αναπληρωτής υπουργός του Πάνου Καμμένου. Περιμένουν, ωστόσο να δουν πως θα εξελιχθεί η σχέση των δύο σε μια δύσκολη συγκυρία με τα εθνικά θέματα να κυριαρχούν. Η συγκατοίκηση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση με δεδομένο ότι οι δύο άντρες έχουν συγκρουστεί πολιτικά στο παρελθόν. Πρώτα «crash test» θα είναι το Σκοπιανό, αλλά και τα ελληνοτουρκικά με τον κ. Κουβέλη να επιλέγει παγίως χαμηλούς τόνους.

Αναλύοντας τους «νικητές» και τους «χαμένους» του ανασχηματισμού το σύνολο των βουλευτών θεωρεί πως η πίεση που άσκησε η κίνηση των «53+» για το μεταναστευτικό απέδωσε καρπούς. Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εξέφραζαν στο newpost.gr την ικανοποίησή τους για την τοποθέτηση του Δημήτρη Βίτσα στο συγκεκριμένο πόστο.

Παράλληλα και ενώ στις τελευταίες αλλαγές στο υπουργικό σχήμα έβλεπαν τον κυβερνητικό εταίρο να ενισχύεται, με ικανοποιήση υποδέχτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ την τοποθέτηση της Μερόπης Τζούφη στη θέση του Κώστα Ζουράρι. Οι ΑΝΕΛ διαθέτουν, πλέον 6 υπουργούς στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι φήμες που είχαν κυκλοφορήσει για τοποθέτηση εξωκοινοβουλευτικού στελέχους των ΑΝΕΛ σε υπουργικό θώκο δεν πέρασαν απαρατήρητες στο εσωτερικό του  κόμματος του Πάνου Καμμένου. Από τη στιγμή που βρίσκονται «στην αναμονή» τρεις βουλευτές κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

Αρκετοί από την Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός με τον μικρού εύρους ανασχηματισμό που επέλεξε να κάνει ουσιαστικά έδωσε «ραντεβού» με το σύνολο των στελεχών της Κουμουνδούρου από τον Σεπτέμβρη. Η έξοδος από τα μνημόνια θα σηματοδοτήσει τις τελικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τοποθετούν και την παραμονή της Λυδίας Κονιόρδου στο υπουργείο Πολιτισμού. Ο Γιάννης Μουζάλας αντικαταστάθηκε εξαιτίας της περιπέτειας στην υγεία του. Αποπέμποντας χωρίς δικαιολογία μόνο την Λυδία Κονιόρδου εκτιμήθηκε ότι θα περνούσε το μήνυμα πως είναι το μοναδικό χαρτοφυλάκιο που αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο πρωθυπουργός αντιθέτως ήθελε να μεταφέρει την εικόνα πως η ώρα της αξιολόγησης δεν έφτασε ακόμα και οι υπουργοί έχουν χρόνο για να αποδείξουν ότι μπορούν να παραμείνουν στην καρέκλα τους στο δρόμο προς τις εκλογές. 

Όλοι άλλωστε επιθυμούν να αποτελούν μέρος της τελικής προβεβλημένης εκλογικής ομάδας που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός μέσα στο καλοκαίρι. Το Μέγαρο Μαξίμου με την Κουμουνδούρου αναμένεται να ξεκινήσουν τους σχεδιασμούς τους με ορίζοντα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το ερώτημα που τίθεται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αν όντως ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να προχωρήσει τη δεδομένη χρονική στιγμή σε περισσότερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Από τη μία βλέπουν πως δεν θα προκαλούσε αντιδράσεις αν επέλεγε να δώσει ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα, ακόμα και σε δευτερεύοντα πόστα, προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρία και να αναδειχθούν. Από την άλλη ο κίνδυνος της εσωστρέφειας θα ήταν υπαρκτός και με τα πολλά ανοικτά «μέτωπα» στην οικονομία και στα εθνικά ζητήματα δεν θα ήταν η καλύτερη δυνατή εξέλιξη. 

Γι’ αυτό το λόγο εκτιμάται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν προχώρησε σε αλλαγές ή εσωτερικές μετακινήσεις ούτε στο υπουργείο Ναυτιλίας,  αλλά ούτε και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εν μέσω αξιολόγησης είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορούσε να «ανακατέψει την τράπουλα» στο οικονομικό επιτελείο, ενώ και η υπόθεση της Novartis δεσμεύει στη θέση τους, τους δύο υπουργούς Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά την τοποθέτηση του Γιάννη Δραγασάκη στο χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας κορυφαία στελέχη τη συνδέουν και με την εκπόνηση του Ολιστικού Σχεδίου Ανάπτυξης που σχεδιάζεται να παρουσιαστεί προς το τέλος της άνοιξης. Στο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο project εκτιμώντας πως είναι η προβολή της επόμενης ημέρας της κυβέρνησης, το προεκλογικό της αφήγημα, ενώ θα αποτελέσει την γραπτή και με επιχειρήματα απάντηση στην αξιωματική αντιπολίτευση. 


σχετικα αρθρα