current views are: 8

2 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση10:52

Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο για τους βανδαλισμούς

Συγκλονισμένοι οι καταστηματάρχες 

Δημοσίευση 10:52’

Συγκλονισμένοι οι καταστηματάρχες 

Πολιτική θύελλα πολλών μποφόρ σχετικά με την ανεπαρκή διαχείριση της κατάστασης φαίνεται πως έχουν επιφέρει οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε καταστήματα και δημόσιους χώρους στην Αθήνα, αλλά και σε πολλά άλλα σημεία της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα με αφορμή την μεταφορά του Ντίνου Γιαγτζόγλου στις φυλακές Λάρισας και την χθεσινή διακομιδή στο νοσοκομείο μετά από απεργία πείνας και δίψας. 

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, το μεσημέρι της Παρασκευής, το θέμα έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς θα υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση για τις σημερινές ζημιές στην Λεωφόρο Πατησίων.

Ειδικότερα, με αφορμή την καταδρομική επίθεση, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

Την ίδια στιγμή, ο αντίκτυπος της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες είναι μεγάλος και στην κοινωνία, με δεκάδες μαγαζάτορες να μετρούν ζημιές χιλιάδων ευρώ από τις επιθέσεις των αντιεξουσιαστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Ερμού, όπου βρέθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από ακόμα μια επίθεση σε καταστήματα, μίλησε για «γνωστούς αγνώστους» που έσπασαν και βανδάλισαν, ενώ πρόσθεσε ότι όλα αυτά συμβαίνουν με την αποκλειστική ευθύνη μιας κυβέρνησης που ανέχεται τα φαινόμενα ανομίας.

Νωρίτερα, σήμερα, την ώρα που τα διεθνή μέσα παρουσιάζουν μια εικόνα ανομίας στην Ελλάδα, με τους αναρχικούς να σπάνε και να καίνε, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας πήρε το… όπλο του και άρχισε να «πυροβολεί» κατά συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και κατά του δημάρχου των Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, κατηγορώντας, μάλιστα, αστυνομικούς ότι «κρύβονται» και όπως είπε «εγώ θα τους ξετρυπώσω». 

Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι από σήμερα Παρασκευή ενεργοποiείται ένα σώμα αποτελούμενο από 200 αστυνομικούς, το οποίο θα περιπολεί στο κέντρο της Αθήνας και θα επεμβαίνει όπου χρειαστεί για την αποφυγή επεισοδίων, ενώ ανέφερε ότι η αστυνομία δεν έκανε σωστά τη δουλειά της. 

Καμίνης: Του έχει ξεφύγει του Τόσκα η κατάσταση – Πλέον απευθύνομαι στον Πρωθυπουργό

Στην αντεπίθεση σε σχέση με τις ευθύνες για τα όσα έχουν διαδραματιστεί τις τελευταίες ημέρες στην πρωτεύουσα πέρασε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη.

«Νομίζω ότι του κ. Τόσκα του έχει ξεφύγει η κατάσταση. Δεν ψέγεις τους υφισταμένους σου, αναλαμβάνεις την πολιτική ευθύνη. Και αυτός ο άνθρωπος αρνείται  πολιτικά και θεσμικά την ευθύνη, αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή, σχετικά με τα επεισόδια των τελευταίων ημερών στο κέντρο της Αθήνας και την επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Εγώ πλέον απευθύνομαι στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη», επανέλαβε μάλιστα ο δήμαρχος Αθηναίων, προσθέτοντας ότι ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι, καθώς η Δημοτική Αστυνομία ασχολείται με διοικητικές παραβάσεις.

Αυγενάκης: Η ανοχή στα δικά τους παιδιά κάνει τη χώρα ξέγραφο αμπέλι

Για την έξαρση βίας στο κέντρο της Αθήνας μίλησε, επίσης, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ  Λευτέρης Αυγενάκης, προσθέτοντας ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας έσπειραν ανέμους και σήμερα θερίζουν θύελλες».

Η έξαρση βίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Τελευταίο γεγονός, η επίθεση σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Πατησίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας έσπειραν ανέμους και σήμερα θερίζουν θύελλες. Επέλεξαν συνειδητά να διατηρήσουν επιλεκτική συγγένεια με το περιθώριο. Η ανοχή στα χαϊδεμένα παιδιά τους, «τα δικά τους παιδιά», όπως είχε πει ο κ. Δραγασάκης για τους αναρχικούς, κάνει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι” ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

Χαρακόπουλος: Ας αναλάβει επιτέλους την ευθύνη ο κ. Τόσκας

Αιχμηρή ανακοίνωση λίγες ώρες μετά τους βανδαλισμούς στην Πατησίων εξέδωσε ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κάνοντας λόγο για ”συλλογικότητες με δικά τους παιδιά”.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Το σημερινό κατάντημα είναι αποτέλεσμα της διαρκούς σκανδαλώδους ανοχής της Κυβέρνησης προς τις δήθεν συλλογικότητες με τις οποίες τη συνδέουν εκλεκτικές συγγένειες. Άλλωστε, οι ίδιοι ομολογούν ότι πρόκειται για “δικά τους παιδιά”. Την ανοχή της Κυβέρνησης εκμεταλλεύονται τώρα και οι συλλογικότητες του αναρχοεξουσιαστικού χώρου.

Ο κ. Τόσκας, που κατήργησε την ομάδα άμεσης επέμβασης “Δέλτα” κατ’ απαίτηση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να εγκαλεί τους αστυνομικούς, ας αναλάβει, επιτέλους, την ευθύνη».

Πατούλης: Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο κ. Τόσκας ας παραιτηθεί

Επίθεση κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, στον απόηχο του κύματος βίας σε περιοχές της Αθήνας αλλά και σε πόλεις της Ελλάδας.

Ο κ. Πατούλης τονίζει πως εάν ο κ. Τόσκας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του, καλύτερο θα ήταν να παραιτηθεί, καθώς είναι «ο πολιτικός υπεύθυνος για την αναποτελεσματικότητα και τον ελλιπή επιχειρησιακό σχεδιασμό των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας να αντιμετωπίσουν τα διαρκώς επαναλαμβανόμενα κρούσματα βανδαλισμών και καταστροφών σε γειτονιές της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας».

Κυριαζίδης: Ανοχή επικίνδυνη για τη Δημόσια Τάξη – Πρόκληση για την κοινωνία

Ως «ανοχή επικίνδυνη για τη Δημόσια Τάξη» χαρακτήρισε όλο αυτό που γίνεται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης στο «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ. 

Σύμφωνα με τον ίδιο:  «Θα πρέπει να υπάρξει βούληση, που δεν υπάρχει δυστυχώς. Από το 2012 είχε μπει μια τάξη σε Ομόνοια, Σύνταγμα. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Λείπει η πολιτική βούληση. Η ευθύνη αφορά την πολιτική ηγεσία. Ο υπουργός δεν μπορεί να κάνει κάτι πρέπει αν είναι εντολή από το Μαξίμου. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης. Αυτης της ανοχής σε βαθμό επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη. Με ρωτούν πως δεν είναι νεκροί αυτοί που εισέβαλαν και κατέλαβαν το υπουργείο Άμυνας. Να γίνει κατάληψη στο ΥΕΘΑ; Αποτελούν πρόκληση στη δημόσια κοινωνία».

Βούλτεψη: Μπορείς να το διαχειριστείς όταν είσαι αρχηγός του μπάχαλου;

Δριμύ κατηγορώ κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από την πλευρά της και η βουλευτής της ΝΔ η Σοφία Βούλτεψη για τις επιθέσεις στην Αθήνα, διερωτώμενη «όταν είσαι αρχηγός του μπάχαλου μπορείς να το διαχειριστείς»;

Σύμφωνα με την ίδια: «Εδώ έχουμε να κάνουμε με ομάδες κρούσης, που ήταν  το κεντρικό χέρι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κεντρικό θέμα. Δεν μπορεί να χτυπήσει ο. κ. Τσίπρας παλιούς συνεργάτες του. Γι’ αυτό καταργήθηκε η ομάδα Δέλτα. Όταν είσαι αρχηγός του μπάχαλου μπορείς να το διαχειριστείς»;

Μίλησε, δε για «ευθύνη του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα: «Την ευθύνη είναι καθαρά του πρωθυπουργού, αν δεν δώσει συγκεκριμένες οδηγίες. Δεν θα γίνει τίποτα. Είναι πρωθυπουργοκεντρικό το θέμα».  

Μαγαζάτορες Πατησίων: Είμαστε σοκαρισμένοι – Από θαύμα δεν είχαμε τραυματισμούς

Και ενώ στο πολιτικό σκηνικό συμβαίνουν όλα αυτά, στην πραγματική ζωή, οι μαγαζάτορες της Πατησίων, σε καταστήματα της οποίας, σήμερα το πρωί επιτέθηκε ομάδα αντιεξουσιαστών, δηλώνουν συγκλονισμένοι από την επίθεση στις περιουσίες τους.

Μάλιστα, αναφέρουν ότι από θαύμα δεν έγιναν τραυματισμοί από τα τζάμια που έπεφταν με δύναμη μέσα στα καταστήματα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην οδό Πατησίων λίγη ώρα μετά τις επιθέσεις η κατάσταση είναι ήσυχη, όμως έξι αστυνομικές κλούβες βρίσκονται σε όλο το μήκος της, ενώ αστυνομικοί βρίσκονται μέσα στα μαγαζιά παίρνοντας καταθέσεις από τους υπαλλήλους για τα επεισόδια.

Είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία της υπεύθυνης καταστήματος ρούχων απέναντι από την ΑΣΟΕΕ «Δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω ακόμα πως έγινε. Σε κλάσματα δευτερολέπτου πέρασαν γύρω στους 20 -30 μαυροφορεμένους και άρχισαν να σπάνε. Δεν καταλάβαμε καν πως έγινε. Σπάσανε σε εμάς και μετά πήγαν στους επόμενους. Επί ένα τέταρτο ακούγαμε θορύβους από σπάσιμο».

Σε ερώτηση, δε, αν θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις απάντησε ότι: «Πρόκειται για ζημιές χιλιάδων ευρώ, γιατί στην ουσία έσπασαν όλο το τζάμι. Είναι απόφαση από τα Κεντρικά»

Την ίδια στιγμή, ο υπεύθυνος του καφέ σε γωνία της Πατησίων τονίζει ότι από θαύμα δεν τραυματίστηκε κόσμος από την επίθεση. 

«Γύρω στα τριάντα άτομα με μαύρα, επιτέθηκαν σε ανύποπτο χρόνο με βαριοπούλες και άρχισαν να σπάνε. Το μισό τζάμι έπεσε μέσα στο μαγαζί και έφτασε μέσα στα τραπέζια. Ευτυχώς που δεν υπήρχε πολύς κόσμος εκείνη την ώρα στο καφέ, γιατί αν υπήρχε σίγουρα θα ήταν στο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή». 

 

 

 

 

 


σχετικα αρθρα