current views are: 10

3 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση13:46

Διπλωματικό θρίλερ με τους Έλληνες στρατιωτικούς – Τι φοβάται η ελληνική πλευρά

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Δημοσίευση 13:46’

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

«Συναγερμός» έχει σημάνει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο υπουργείο των Εξωτερικών μετά τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο. Η γραμμή επικοινωνίας του πρωθυπουργού, με τον Νίκο Κοτζιά, τον Σταύρο Κοντονή και τον Πάνο Καμμένο είναι ανοιχτή, καθώς τα δεδομένα στην Αδριανούπολη, όπου κρατούνται ο ανθυπολοχαγός και ο λοχίας αλλάζουν συνεχώς. «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί την επιστροφή των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με ασφάλεια στη χώρα μας» τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες ανησύχησε από την πρώτη στιγμή την ελληνική πλευρά είναι ότι οι Τούρκοι  δεν διαχειρίστηκαν το συγκεκριμένο περιστατικό στο επίπεδο του τοπικού στρατιωτικού διοικητή, αλλά επέλεξαν να δώσουν μεγάλη έκταση.

Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της παράδοσης παραλαβής του υπουργείου στον Φώτη Κουβέλη με τον διοικητή της μονάδας στον Έβρο να επικοινωνεί με τους στρατιώτες πριν η τουρκική περίπολος τους αφαιρέσει τα τηλέφωνα.

Την Τετάρτη το βράδυ πραγματοποιήθηκε η πρώτη επικοινωνία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ  Ευαγγέλου Αποστολάκη με τον τούρκο ομόλογό του Στρατηγό Χουλούτ Ακάρ. Ο δίαυλος επικοινωνίας παραμένει ανοιχτός μεταξύ τους. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ακύρωσε την Παρασκευή προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Σμύρνη.

Το διπλωματικό και στρατιωτικό θρίλερ των τελευταίων ωρών είναι έντονο με την κυβέρνηση να συνιστά ψυχραιμία και να επιχειρεί να αντιμετωπίσει το περιστατικό με νηφαλιότητα και χαμηλούς τόνους. Η παρέμβαση του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, δείχνει τη σοβαρότητα του γεγονότος, τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον παρακολουθεί τις εξελίξεις. Παρασκηνιακά την υπόθεση  παρακολουθούν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η κατηγορία που βαρύνει τους Έλληνες στρατιωτικούς είναι η «παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής». Αυτό προκάλεσε μια πρώτη ανακούφιση στη νομική υπηρεσία του υπουργείου των Εξωτερικών, καθώς κανείς πλέον δεν φαίνεται να μιλάει για κατασκοπεία. Από το προξενείο της Αδριανούπολης δόθηκε από την πρώτη στιγμή η κατάλληλη νομική υποστήριξη στους έλληνες στρατιωτικούς.

Πληροφορίες, ωστόσο που  υπάρχουν από την τουρκική πλευρά αναφέρουν πως τη Δευτέρα δεν θα διεξαχθεί η δίκη, αλλά θα γίνει η ένσταση των δικηγόρων και αργότερα θα οριστεί δικάσιμος. Καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν πως δεν αποκλείεται πολλά από τα τωρινά δεδομένα να αλλάξουν μέσα στο Σαββατοκύριακο μετά από πολιτικές παρεμβάσεις.

Οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί

Αυτό που ανησυχεί είναι το γεγονός πως το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη βεβαρυμένο ιστορικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα. Μετά το επεισόδιο στα Ίμια και την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η Άγκυρα δεν θα επιχειρήσει να πιέσει από δω και πέρα για τους 8 τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του προπερασμένου καλοκαιριού.

Η πιθανότητα η Άγκυρα να αρχίσει να κωλυσιεργεί και να αφήνει να κυλάει ο χρόνος προκειμένου να δείξει, εμμέσως αρχικά, τη βούληση της για την επιστροφή των 8 στρατιωτικών υπάρχει, χωρίς ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή να έχει εκδηλωθεί τέτοια πρόθεση από την άλλη πλευρά.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού από το Γενικό Επιτελείο Στρατού πραγματοποιήθηκαν τρεις εικονικές αερομαχίες ζεύγους τουρκικών F-16 στα νοτιοανατολικά της Λήμνου.


σχετικα αρθρα