current views are: 11

5 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση13:53

Αντιπολίτευση για στρατιωτικούς: Να τεθεί το θέμα σε ΝΑΤΟ – ΕΕ

Οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά την εκδίκασης της υπόθεσής τους .

Δημοσίευση 13:53’

Οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά την εκδίκασης της υπόθεσής τους .

Να διασφαλίσει ότι θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην Ελλάδα οι στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο την Παρασκευή από Τούρκους, καλούν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έπειτα από την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσής τους στην Ανδριανούπολη.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, σημείωσε πως «η αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών είναι αρνητική εξέλιξη για τους ίδιους τους στρατιωτικούς και όχι μόνο».

«Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν εάν πρόκειται για διαδικαστικές παρενέργειες ενός μεθοριακού επεισοδίου ή για κάτι σοβαρότερο από την πλευρά της Τουρκίας, που προκαλεί συστηματικά, το οποίο απευχόμαστε» σημειώνει και καλεί την κυβέρνηση «να επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και διπλωματική ικανότητα.  «Δεν είναι δυνατόν να καθησυχάζει τα πολιτικά κόμματα και τον ελληνικό λαό, όταν οι Τούρκοι καθημερινά αναδεικνύεται πως χειρίζονται την υπόθεση αποκλειστικά και μόνο για τις δικές τους σκοπιμότητες» καταλήγει.

Η Ένωση Κεντρώων από την πλευρά της ζητεί το θέμα να τεθεί στο ΝΑΤΟ και την Κομισιόν. Παράλληλα, αναφέρει πως «διαψεύδεται η πρόβλεψη εκείνων που θεώρησαν ότι οι δυο στρατιωτικοί μας, θα αφεθούν άμεσα ελεύθεροι να επιστρέψουν στην Ελλάδα», προσθέτοντας πως «πρέπει να εξασφαλίσουμε την αλληλεγγύη των εταίρων και συμμάχων, διαφορετικά η Ελλάδα θα εισέλθει σε περιπέτειες».

Το Ποτάμι του ζητεί να μπει τέλος στην ομηρία των δύο, τονίζοντας: «Ένα σύνηθες περιστατικό ρουτίνας, έχει μετατραπεί από την πλευρά της Τουρκίας σε μείζον διπλωματικό ζήτημα, με θύματα δύο Έλληνες αξιωματικούς που παραμένουν στις τουρκικές φυλακές αντιμετωπίζοντας κάθε μέρα και νέες κατηγορίες. Οι προσπάθειες συμψηφισμών και άλλου είδους παζαριών είναι προφανείς. Η Τουρκία οφείλει να επανεξετάσει τη στάση της. Η κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιήσει τους συμμάχους μας  στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ώστε να σταματήσει η ομηρία δύο ανθρώπων κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του, δια του Νίκου Σοφιανού, εξέφρασε συνολικότερα την ανησυχία του για τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών. Ο κ. Σοφιανός σημείωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι είναι γεγονός «άξιο προβληματισμού η παρέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτή» προσθέτοντας «δεν ξέρω (αν) έχει πάρει ρόλο μεσάζοντα από την κυβέρνηση ή οι Αμερικανοί παρεμβαίνουν επί παντός επιστητού σε όσα γίνονται στη χώρα μας».

«Είναι ένα επεισόδιο που πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάμεσα στις δύο χώρες στο πλαίσιο ότι τέτοιες “παραβιάσεις” στα σύνορα είναι συνηθισμένα φαινόμενα» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Το γεγονός ότι αυτό το επεισόδιο εμπλέκεται σε μία περίοδο που η τουρκική άρχουσα τάξη κλιμακώνει την προκλητικότητά της απέναντι στη χώρα μας και στα κυριαρχικά της δικαιώματα είναι ένας παράγοντας επιπλέον ανησυχίας. Από αυτήν τη πλευρά, νομίζω, ότι πρέπει να απαιτήσουμε την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών και να μείνουμε εκεί».


σχετικα αρθρα