«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τον άνεργο και την αγωνία του. Τα κριτήρια για την ένταξη ανέργων σε προγράμματα κατάρτισης είναι απόλυτα διαφανή και οι πελατειακές προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, ακόμα και με stage, τελείωσαν τις παραμονές των εκλογών», τόνισε υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς, για το κοινωνικό κράτος.
Παράλληλα, ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε πως «οι προσλήψεις ανέργων στους ΟΤΑ, μέσω μη κερδοσκοπικών εταιρειών, αποσκοπούν στην ανάπτυξη του πυλώνα της "κοινωνικής επιχειρηματικότητας", αλλά και στην αποτροπή της χρησιμοποίησής τους για πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως γινόταν κατά το παρελθόν, με αδιαφανή τρόπο».

Απαντώντας σε σχόλια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ, Αστέριου Ροντούλη, για την υπόθεση στην οποία ενεπλάκη το όνομα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Στ. Κουτμερίδη (για «μη κυβερνητικές οργανώσεις και μη κερδοσκοπικές εταιρείες, νταβατζήδες της εργασίας», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ), αλλά και αντίστοιχα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, («σύγχρονες μορφές δουλείας και εκμετάλλευσης των ανέργων - το μεμονωμένο γεγονός που καταγγέλθηκε, δεν είναι και τόσο μεμονωμένο» κατήγγειλε ο Θ. Δρίτσας), ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως ο πυλώνας της «κοινωνικής επιχειρηματικότητας», σε άλλες χώρες έχει αποδειχθεί πως παράγει θέσεις εργασίας.

 «Οι μη κερδοσκοπικές εταιρείες του πυλώνα αυτού, θα μπορούν να λάβουν το ανώτερο 5% από τα προγράμματα των ΟΤΑ, που θα καλύψουν με εργαζομένους, μονάχα ωστόσο για τα διαχειριστικά τους έξοδα. Χωρίς παραστατικά δεν θα πληρωθεί κανείς. Γιατί πράγματι μερικοί πίστεψαν πως θα πάρουν το 5% και θα έχουν ένα εισόδημα στις επιχειρήσεις τους.

Όπως, επίσης, δεν θα συμβεί να πάρουν τους ανέργους και να τους τοποθετήσουν σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Με την κοινωφελή εργασία, θα γίνουν συγκεκριμένα έργα με βάση την προκήρυξη. Δεν υπάρχει πράσινος, μπλε και κόκκινος άνεργος», ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης.

Αναπτύσσοντας την επερώτησή τους, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη, διαπίστωσαν «έκρηξη ύφεσης, πληθωρισμού και συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης. Η έξοδος από την κρίση δεν διαφαίνεται και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης».

  «Η πολιτική του "όσο χειρότερο, τόσο καλύτερα", δεν μας εκφράζει. Δεν επενδύουμε στην καταστροφή της χώρας. Σήμερα, μετά τις εξελίξεις και τα αδιέξοδα, την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εκτελεστικού νόμου, επιμένουμε να στηρίζουμε πολιτικές που να υπηρετούν την κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του και πρόσθεσε: «Χρειάζονται ώριμες μεταρρυθμίσεις, που δεν μπορούμε να αναβάλλουμε άλλο, κατανέμοντας δίκαια τα βάρη.

Είναι εξαιρετικά επείγουσα η ανάγκη, να εφαρμοστούν επείγουσες αλλαγές που θα στοχεύουν στην αναστροφή της ύφεσης, μέσα από την υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας. Ο τόπος χρειάζεται αλλαγές, που θα εγγυώνται στα χειμαζόμενα στρώματα μελλοντική ανταπόδοση».

Η Δημοκρατική Αριστερά ζητά να ληφθούν μέτρα επέκτασης του προνοιακού επιδόματος της μακροχρόνιας ανεργίας χωρίς ηλικιακά κριτήρια, να δοθεί ενιαίο επίδομα παιδιού με έναρξη καταβολής από το πρώτο παιδί, ανασχεδιασμό του επιδόματος ενοικίου σε μη ανταποδοτική βάση, ώστε να ωφελούνται και οι φτωχές οικογένειες που δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του ΟΕΚ. Άλλες προτάσεις αφορούν το ενιαίο επίδομα αναπηρίας, μέτρα για την διασφάλιση των δομών προστασίας των ηλικιωμένων και αναπηρίας, βρεφονηπιακούς σταθμούς σε κάθε χωριό και εγγύηση της πρόσβασης σε στέγαση, υγεία και παιδεία, στους μετανάστες που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Οι προτάσεις του κόμματος, θα μπορούσαν να συνοψισθούν στην θέσπιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και στην κατάστρωση ενός σχεδίου καταπολέμησης της φτώχειας, εύκολα ελέγξιμου ως προς την αποδοτικότητά του.