ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρες με το καλημέρα στην Προανακριτική για Novartis – Απορρίφθηκε το αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη

Δημοσίευση 5 Μαρτίου 2018, 22:45 / Ανανεώθηκε 5 Μαρτίου 2018, 22:18
Κόντρες με το καλημέρα στην Προανακριτική για Novartis – Απορρίφθηκε το αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη
Facebook Twitter Whatsapp

ΝΔ – ΔΗΣΥ: Πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ξεκίνησε τις εργασίες της σήμερα, Δευτέρα, η Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της Novartis, και με το… καλημέρα σημειώθηκαν και οι πρώτες αντεγκλήσεις, με τα κόμματα να δίνουν μια πρόγευση για το τι θα επακολουθήσει.

Η κόντρα και η επιστολή Βενιζέλου

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για ανοιχτή τηλεοπτική κάλυψη των εργασιών της Επιτροπής, με αποτέλεσμα ο Ανδρέας Λοβέρδος να αντιδράσει εντόνως. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, «από το όλα στο φως», στο «όλα εν κρυπτώ» και πρόσθεσε: «Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην πρόταση της ΔΗΣΥ, που αποδέχτηκαν Ποτάμι και ΚΚΕ, να υπάρξει δημοσιότητα στις συνεδριάσεις της επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση πιστοποιεί ένα και μόνο: την πρόθεση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να γίνουν όλα εν κρυπτώ για να προστατεύσουν όλους όσοι συμμετείχαν στην πλεκτάνη».

Κατά τα άλλα, η Επιτροπή παρέλαβε και επιστολή του Ευάγγελου Βενιζέλου με την οποία ζητεί να καταθέσει.  «Φοβούμαι όμως ότι δε θα γίνει τίποτα επί της ουσίας αλλά μόνο μια νομική συζήτηση όπου θα διαπιστωθεί πως η δικογραφία ανήκει στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ζητά να καταθέσουν και ο πρώην ισχυρός άνδρας της Ελβετικής εταιρίας κ. Φρουζής αλλά και η παρούσα διοίκηση της εταιρίας, ενώ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε πως η Βουλή θα πρέπει να λάβει αντίγραφα από τα ονόματα των γιατρών που συμμετείχαν στην όλη διαδικασία που θα σταλεί στις αμερικάνικες αρμόδιες αρχές.

Σε ό,τι αφορά τα αδικήματα, ο κ. Βενιζέλος αφήνει αιχμές για την παράληψη της «απιστίας» και τη συνδέει με τον κ. Κουρουμπλή, ενώ αναρωτιέται πως οι κ. κ. Λοβέρδος και Γεωργιάδης θα αποδείξουν την αθωότητά τους.

Το προεδρείο και το πρόγραμμα

Κατά τα άλλα, η Επιτροπή εξέλεξε το προεδρείο, με τη θέση να αναλαμβάνει ο Θοδωρής Δρίτσας. Αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Γ. Λαζαρίδης των ΑΝΕΛ, ενώ η Παναγιώτα Κοζομπόλη επιλέχθηκε για τη θέση του γραμματέα.

Από κει και πέρα η επιτροπή αποφάσισε να συνεδριάσει εκ νέου αύριο και την Παρασκευή (τότε θα αποφασιστεί και ο καθορισμός των συνεδριάσεων), ενώ συμφωνήθηκε να μην υπάρχει κεντρική ενημέρωση προς δημοσιογράφους (κάτι που προφανώς δε μπορεί να λειτουργήσει στη πράξη, καθώς διαρροές θα υπάρχουν).

Σε κάθε περίπτωση τα δύσκολα θέματα που αφορούν στο αν η επιτροπή θα μπει στην ουσία της διερεύνησης της υπόθεσης με τη κλήση μαρτύρων ή θα περιοριστεί σε μια νομική-περί της παραγραφής- αντιμετώπιση του ζητήματος όπως έπραξε και στην υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου, δεν ζητηθήκαν. Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει στη συνεδρίαση της Τρίτης όπου τα κόμματα θ’ ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Πλήρεις αρμοδιότητες ζητούν ΝΔ – ΔΗΣΥ

Πάντως τόσο η ΝΔ όσο και η ΔΗΣΥ πήραν θέση υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης της Novartis με την εμπλοκή σε αυτή δέκα πολιτικών προσώπων μέσω των εργασιών της Προανακριτικής.

«Προσερχόμαστε σήμερα στη προκαταρκτική με καθαρό σκοπό όλα στο φως,  με πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης για να αποκαλυφθεί το μέγεθος του ζητήματος αλλά και η σκευωρία», είπε αρχικά σε δήλωση του ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε: «η επιτροπή θα ασκήσει πλήρως αρμοδιότητες με την εξέταση προστατευόμενων μαρτύρων. Είναι σημαντικό να μη σπιλώνονται πολίτικοι που ενόχλησαν κυβέρνηση. Λέμε στη κυβέρνηση να μη κρύβεται πίσω από νομικούς τακτικισμούς και να ασκήσει ή Βουλή τα καθήκοντα της». 

Σε δήλωση προχώρησε πάντως και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου που ζήτησε και αυτός η επιτροπή να έχει πλήρεις αρμοδιότητες, να εξετάσει μάρτυρες και αναφερόμενα πρόσωπα. «Να μην αφήσουμε καμία σκιά και  να μη αναλωθούμε στην αρμοδιότητα αλλά να βγουν  όλα στο φως να κληθούν εμπλεκόμενοι», ανέφερε.