current views are: 3

6 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση16:49

Κουμουτσάκος: «Η επίσκεψη Ερντογάν τραυμάτισε τις σχέσεις με Τουρκία»

Το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας και οι δύο στρατιωτικοί

Δημοσίευση 16:49’

Το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας και οι δύο στρατιωτικοί

Στην επαναφορά του αιτήματος της ΝΔ, για τη κοινή συνεδρίαση της επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με τη συμμετοχή πέραν του κ. Κοτζιά και του κ. Καμμένου, προχώρησε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της κλειστής συνεδρίασης της επιτροπής, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε πως η στάση της Τουρκίας, δεν είναι νευρική (άρα εφήμερη) αλλά ένα εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, το οποίο και απέδωσε στο ότι αισθάνεται ισχυρή. «Οι λάθος εκτιμήσεις οδηγούν σε λάθος πολιτικές», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμή κατά της κυβέρνησης και πρόσθεσε: «οι εξελίξεις έδειξαν πως οι δίαυλοι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν λειτουργούν και πως επιβεβαιώνονται οι αρχικές μας εκτίμηση πως η επίσκεψη Ερντογάν τραυμάτισε τις διμερείς σχέσεις».

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πως η Τουρκία αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα μέσω της παρεμπόδισης άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας με την ΑΟΖ να υφίσταται «μπούλινγκ», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Παράλληλα ο κ. Κουμουτσάκος ενημέρωσε πως επανέλαβε τη πρότασή του για σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, η οποία έγινε δεκτή από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών. Ωστόσο σημείωσε πως η σχετική απόφαση είχε ληφθεί ήδη από χθες μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Σε ότι αφορά την υπόθεση των δύο αξιωματικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως η πολιτική «ομηρίας» της Τουρκίας, φαίνεται να γίνεται εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. «Φαίνεται το έλλειμμα λειτουργίας του υπουργείου Άμυνας καθώς χρειάστηκε να περάσουν πέντε μέρες για να λάβει θέση. Αν το υπουργείο χρειάζεται πέντε μέρες για να έχει μια εικόνα, δημιουργείται μείζον ζήτημα», είπε.

Τέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσκλησης θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών, καθώς όπως είπε υπάρχουν ήδη οι προδιαθέσεις.


σχετικα αρθρα