current views are: 3

7 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση05:15

Τα σενάρια που εξετάζουν στο Μαξίμου για τους δύο στρατιωτικούς

Τα «όπλα» της κυβέρνησης

Δημοσίευση 05:15’

Τα «όπλα» της κυβέρνησης

Με σταδιακή διεθνοποίηση του ζητήματος της κράτησης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών επιχειρούν από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσουν το κρίσιμο περιστατικό που έλαβε χώρα στον Έβρο και έχει προκαλέσει μια νέα «κρίση» στις σχέσεις με την Άγκυρα.

Με αυτό γνώμονα κινήθηκε ο Πάνος Καμμένος στις Βρυξέλλες ενημερώνοντας τους ομολόγους του, αλλά και ο πρωθυπουργός που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο  Γκουτιέρες. Ικανοποίηση υπήρξε στο κυβερνητικό στρατόπεδο από την τοποθέτηση της Φεντερίκα Μογκερίνι που ζήτησε αλληλεγγύη των χωρών μελών της ΕΕ στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ταχεία και θετική επίλυση στο ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Καλά πληροφορημένες πηγές επεσήμαναν στο newpost.gr  πως από την πρώτη στιγμή μέχρι και τώρα οι επαφές με την Άγκυρα δεν έχουν σταματήσει. Σε στρατιωτικό, υπηρεσιακό και νομικό επίπεδο οι παρεμβάσεις είναι συνεχείς, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή προστασία για τα δυο στελέχη του στρατού ξηράς, αλλά και για τις οικογένειές τους που βρέθηκαν στην Αδριανούπολη. Αυτό έγινε φανερό και χθες μετά την ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής πως σχεδιάζεται να μεταβεί στη γειτονική χώρα Έλληνας εμπειρογνώμονας, ο οποίος θα συνδράμει στην εξέταση των κινητών τηλεφώνων των δυο στρατιωτικών.

Το μήνυμα από το χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο ήταν ξεκάθαρο και σε αυτή τη φάση από το Μαξίμου επιλέγουν να περιμένουν την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης και να μην  «ανεβάσουν το περιστατικό στα επίπεδα συναγερμού  των Ιμίων ή της προκλητικότητας στην τουρκική ΑΟΖ», όπως τόνιζε αρμόδια πηγή. «Αν το πολιτικοποιήσουμε πάρα πολύ αυτή τη στιγμή, διακινδυνεύουμε για τους δυο στρατιωτικούς»  τόνιζε η ίδια πηγή στο newpost.gr εξηγώντας πως με ψυχραιμία θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα από την ελληνική πλευρά. Ακόμα και στη ρηματική διακοίνωση προς τον Τούρκο πρέσβη, το μήνυμα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται να είναι σε ήπιους τόνους από το υπουργείο των Εξωτερικών.

Η αναμονή που δείχνει η ελληνική κυβέρνηση δεν σημαίνει πως στο τρίγωνο Ηρώδου Αττικού, Πεντάγωνο και Βασιλίσσης Σοφίας εφησυχάζουν. Τρία στοιχεία «χτυπούν καμπανάκι» για τις προθέσεις της Άγκυρας και το ενδεχόμενο πίσω από την σύλληψη των δύο στρατιωτικών να κρύβονται άλλα σχέδια και προθέσεις:

  • Η παρελκυστική τακτική που φαίνεται να ακολουθούν οι γείτονες.
  • Το γεγονός ότι δεν επελέγη από την πρώτη στιγμή το ζήτημα να λυθεί σε τοπικό επίπεδο με τους διοικητές των δυο μονάδων.
  • Ότι υπάρχουν φόβοι για την επέκταση του κατηγορητηρίου

Αν και από το Μαξίμου εξακολουθούν να τονίζουν πως δεν είναι ώρα να εξεταστούν τα επόμενα βήματα, η πίεση θα αυξάνεται στην περίπτωση που η Τουρκία επιλέξει να μη δώσει κανένα ενθαρρυντικό σήμα για το μέλλον των Ελλήνων κρατουμένων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δυο του συνεντεύξεις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη κίνηση, αν η Άγκυρα δείξει το επόμενο διάστημα αδιαλλαξία για το μέλλον των δυο στελεχών του στρατού ξηράς, ενώ στη συνέχεια δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ.

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως σε περίπου δυο εβδομάδες από σήμερα ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει του ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (22-23 Μαρτίου) και θα ζητήσει την παρέμβαση των ομολόγων του από την ΕΕ. Δεν αποκλείεται να  έχει προηγηθεί περαιτέρω διεθνοποίηση του ζητήματος ακόμα και εμπλοκή του Αμερικανικού παράγοντα.

«Όπλο» του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί η πρόσφατη απειλή κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ για τη μη πραγματοποίηση της τριμερούς Συνόδου στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν θα είχε την ευκαιρία να εκφράσει στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον Ντόναλντ Τουσκ τα παράπονα του σε σχέση με τα λίγα χρήματα που έχει λάβει η Άγκυρα από την ΕΕ για το προσφυγικό, αλλά και για τη φιλελευθεροποίηση της θεώρησης των διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ευρώπη.

Το διάβημα προς την τουρκική πλευρά είναι ένα μέσο πίεσης που δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί στη περίπτωση που  η επιστροφή των δυο Ελλήνων στρατιωτών αρχίσει να «θολώνει»  ή επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια  για επέκταση του κατηγορητηρίου με το  αδίκημα της κατασκοπείας.  
 
 


σχετικα αρθρα