current views are: 8

8 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση05:19

Η άλωση του κράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ, η επίσκεψη της ΝΔ και το συμβάν με τον Τσίπρα

Δεν αποκλείεται ο Μητσοτάκης να αναφερθεί κατά τη σημερινή ομιλία του στην Ολομέλεια στην υπόθεση Κουτεντάκη

Δημοσίευση 05:19’

Δεν αποκλείεται ο Μητσοτάκης να αναφερθεί κατά τη σημερινή ομιλία του στην Ολομέλεια στην υπόθεση Κουτεντάκη

«Φορολογεί τους πάντες για να διορίζει τους δικούς του». Αυτό είναι το μήνυμα που πρόκειται να στείλει με ένταση στο επόμενο διάστημα η ΝΔ προς τους πολίτες. Στόχος να ανοίξει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην πολιτική κριτική απέναντι στην κυβέρνηση: εκείνο που αφορά στο κομματικό κράτος που χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην άλωση των Ανεξάρτητων Αρχών από κομματικά στελέχη της Κουμουνδούρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τοποθέτηση του Φραγκίσκου Κουτεντάκη στη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ανέκαθεν, η συγκεκριμένη Ανεξάρτητη Αρχή ασκούσε κριτική στην εκάστοτε κυβέρνηση, με αναλύσεις, αλλά και προτάσεις. Όπως υπενθύμιζαν από την οδό Πειραιώς, ο τέως επικεφαλής της, Παναγιώτης Λιαργκόβας, με τις εκθέσεις του, δεν είχε «χαριστεί» ούτε στην κυβέρνηση Σαμαρά, ούτε στη σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, η οποία όπως φαίνεται ενοχλούνταν και έκρινε ότι θα έπρεπε να αντικατασταθεί.

Το γεγονός ωστόσο ότι αυτός που τον αντικατέστησε είναι ένα κομματικό στέλεχος της Κουμουνδούρου, σύμφωνα με τα στελέχη της οδού Πειραιώς, δείχνει όχι μόνο τη δυσανεξία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε οποιονδήποτε φορέα δεν ελέγχει απόλυτα, αλλά πως πλέον έχουν χαθεί ακόμη και τα προσχήματα. Όπως τονίζουν ο κ. Κουτεντάκης, ως τέως γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών (δηλαδή ελεγχόμενος), δεν μπορεί να ασκεί το ρόλο του ελεγκτή, ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής.

Μάλιστα, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπενθύμιζε την απίστευτη δήλωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, με την οποία «καλωσόρισε» τον κ. Κουτεντάκη: «Δεν έχουμε διαγωνισμό με μοριοδότηση, (…) δεν είναι ουδέτερος άνθρωπος, δεν είναι απολιτίκ και αυτό μας αρέσει» δήλωσε ο κ. Βούτσης, που υποτίθεται θα έπρεπε να μιλά υπερκομματικά και όχι ως κομματικό στέλεχος.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν αποκλείεται να αναφερθεί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κατά τη σημερινή ομιλία του στην Ολομέλεια όπου θα συζητηθεί η πρόταση της ΝΔ για Προκαταρκτική Επιτροπή που θα ερευνήσει τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, του Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Ανδρέα Ξανθού και του Παύλου Πολάκη.

Στα «ψιλά» της ειδησιογραφίας πέρασε και μία ακόμη πρωτοβουλία στην οποία προχώρησε χθες η οδός Πειραιώς. Ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Γεωργαντάς και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ για να εκφράσουν την ανησυχία τους αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις σε διαγωνισμό για την πλήρωση θέσεων στον τομέα της  καθαριότητας στους Δήμους.

Όπως είχε αποκαλύψει το newpost.gr, η μείζονα ολομέλεια του ΑΣΕΠ αποφάσισε, μετά από έντονες διαφωνίες μελών της, με οριακή πλειοψηφία (12-11 ψήφων), να μοριοδοτηθεί διπλά η προϋπηρεσία των συμβασιούχων στους Δήμους (κυρίως στην καθαριότητα), στο διαγωνισμό-μαμούθ με τις 8.166 θέσεις μονίμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων. Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις αυτές θα καλυφθούν από τους συγκεκριμένους, με αποτέλεσμα όλοι οι υποψήφιοι με προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα να αποκλείονται εξ αρχής.

Μέχρι σήμερα, η ειδική μοριοδότηση της προϋπηρεσίας συμβασιούχων σε θέσεις Δήμων, ίσχυε μόνο για το 50% των θέσεων. «Επισκεφθήκαμε σήμερα τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ για να του διαμηνύσουμε ότι θεωρούμε αυτονόητο πως η ανεξάρτητη αυτή Αρχή, η οποία αποτελεί ένα θεσμό ο οποίος έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου, θα συνεχίσει να αποτελεί το φίλτρο για την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις επιλογές του προσωπικού», τόνισαν αμέσως μετά τα γαλάζια στελέχη.

«Μη διαβάζετε εφημερίδες…»

Από τη ΝΔ, στηλιτεύοντας τη κομματική νοοτροπία που διέπει την κυβερνητική πλειοψηφία υπενθύμιζαν ένα συμβάν με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Είναι παραμονή των Φώτων και ο πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του στη συμπρωτεύουσα, «πέφτει» πάνω σε μια ομάδα διαδηλωτών, συμβασιούχων του Δήμου Καλαμαριάς. Οι συγκεντρωμένοι ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει λύση στο ζήτημα με τις συμβάσεις τους «εδώ και τώρα».

«Μα πέρασε τροπολογία και λύνουμε το θέμα» τους απαντά, αναφερόμενος στην πρόσφατη κυβερνητική ρύθμιση με την οποία ο εκάστοτε δήμαρχος έχει δικαίωμα να διορίσει μόνιμα συμβασιούχους αν έχουν μια πρωτόδικη απόφαση υπέρ τους…«Ναι αλλά μόλις το κάναμε αυτό, βγήκαν πρωτοσέλιδα που έλεγαν ότι κάναμε ρουσφέτι», συμπλήρωσε με το γνωστό ύφος του, ο κ. Τσίπρας.

«Εμείς δεν διαβάζουμε εφημερίδες», αντιτείνουν οι συμβασιούχοι. «Καλά κάνετε, έχετε την υγειά σας» σχολίασε ευχαριστημένος ο πρωθυπουργός που έχει δηλώσει ότι είναι ¨κάθε λέξη του Συντάγματος», δίνοντας με αυτό τον τρόπο το στίγμα της αντίληψης που έχει περί Δημοκρατίας…

 


σχετικα αρθρα