current views are: 10

8 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση09:51

Α. Μητρόπουλος στο «Ακραίως»: Οι συνταξιούχοι ματώνουν όταν προσφεύγουν στα Δικαστήρια

“Δεν ψήφισα τον Αρμαγεδδών του νόμου Κατρούγκαλου και είμαι υπερήφανος που το έκανα” τόνισε το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση 09:51’

“Δεν ψήφισα τον Αρμαγεδδών του νόμου Κατρούγκαλου και είμαι υπερήφανος που το έκανα” τόνισε το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μπορεί το δημοσιονομικό κόστος να είναι μεγάλο, ωστόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές» σημείωσε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος στην εκπομπή «Ακραίως» του Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως οι «συνταξιούχοι ματώνουν όταν προσφεύγουν στα Δικαστήρια».

«Είναι η πρώτη απόφαση που κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου. Είναι μια σημαντική εξέλιξη και όλοι περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα. Δεν μπορούν να σταθούν οι προσωπικές διαφορές, οι επανειλημμένες περικοπές κλπ. Μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις έχουν συμμορφωθεί ως προς το ήμισυ για τους ένστολους και καθ’όλα για τους δικαστές. Το πρόβλημα είναι ποιος θα πληρώσει το 12-15 δισ. ευρώ που έχουν σωρευθεί από τις αντισυνταγματικές αποφάσεις. Είναι μεγάλο το δημοσιονομικό κόστος, αλλά θα πρέπει να συμμορφώνονται οι κυβερνήσεις».

Το πρώην στέλεχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε και ένα πρόβλημα για τους συνταξιούχους: «Το δικαστήριο λανθασμένα κατ’ εμέ, λέει πως μόνο αν οι συνταξιούχοι έχουν κάνει αγωγή δικαιούνται την επιστροφή. Απαράδεκτο.» λέει, και συμβουλεύει πως: «Η κήρυξη αντισυνταγματικότητας ισχύει για όλους δεν πρέπει να κάνουν αγωγές. Ματώνει ο συνταξιούχος και ο ασφαλισμένος όταν προσφεύγει στα δικαστήρια».

Ερωτώμενος αν τελικά η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις, απάντησε: «Τις εφάρμοσε η κυβέρνηση Σαμαρά ως προς το ήμισυ. Σε μια δημοκρατία θα πρέπει να είναι σεβαστές οι αποφάσεις των ολομελειών των ΣτΕ. Δεν μπορεί να μην τις εφαρμόσει η κυβέρνηση. Ο πολύπαθος ιδιωτικός τομέας, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και εκεί είναι οι κοινωνικές τραγωδίες. Η πρώτη απόφαση ήταν για το ΙΚΑ, αλλά δεν την εφάρμοσε».

Δεν ψήφισα τον Αρμαγεδδών του νόμου Κατρούγκαλου. Δεν έχω ψηφίσει διατάξεις αντισυνταγματικές και είμαι υπερήφανος που το έκανα” κατέληξε ο κ. Μητρόπουλος.

 


σχετικα αρθρα