current views are: 11

8 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση15:39

Πώς θα ψηφίσουν τα κόμματα στην προκαταρκτική – Διαφοροποίηση Βενιζέλου από τη στάση της ΔΗΣΥ

Ποια στάση θα κρατήσουν τα κόμματα κατά την βραδινή ψηφοφορία στη Βουλή για τη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής προκειμένου να ερευνήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες των υπουργών Π. Κουρουμπλή, Π. Πολάκη και Ανδ. Ξανθό.

Δημοσίευση 15:39’

Ποια στάση θα κρατήσουν τα κόμματα κατά την βραδινή ψηφοφορία στη Βουλή για τη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής προκειμένου να ερευνήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες των υπουργών Π. Κουρουμπλή, Π. Πολάκη και Ανδ. Ξανθό.

Χωρίς τις απαιτούμενες ψήφους (απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών) που θα άναβαν το πράσινο φως στην συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των υπουργών Π. Κουρουμπλή, Π. Πολάκη και Ανδ. Ξανθό αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση το βράδυ στη Βουλή.

Και αυτό γιατί οι ψήφοι της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ) θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα είναι αρνητικές. Ωστόσο βάσει της εικόνας που έχει διαμορφωθεί μόνο η ΝΔ και η ΧΑ θα ψηφίσουν θετικά την επίμαχη πρόταση.

Αναλυτικότερα, το Κίνημα Αλλαγής φερόταν να αμφιταλαντεύεται μεταξύ της θετικής ψήφου και της συνέχισης της αντίστοιχης στάσης που είχε κρατήσει κατά την προηγούμενη ψηφοφορία (στην πρόταση της πλειοψηφίας). Όμως τελικά επικράτησε η λογική που θέλει ΔΗΣΥ και Ποτάμι να στηρίζουν τη δική τους πρόταση που στην πράξη σημαίνει άκυρο.

Πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται αντίθετος με το «άκυρο» ή το «παρών» και ξεκαθαρίζει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση υπέρ της συγκρότησης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. «Όταν κατά το Σύνταγμα απαιτείται για τη λήψη απόφασης η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, η άκυρη ψήφος, όπως και η δήλωση «παρών» λειτουργεί ως απορριπτική της πρότασης, δηλαδή ως ψήφος απαλλακτική για τις ευθύνες των τριών υπουργών της σημερινής κυβέρνησης», αναφέρει ο Ε. Βενιζέλος και ξεκαθαρίζει ότι «στη σημερινή ψηφοφορία, με βάση τις μηνυτήριες αναφορές που είχαν υποβάλει πριν από ένα χρόνο οι τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και σύμφωνα με το σκεπτικό που παρουσίασαν σήμερα η κυρία Γεννηματά και οι κκ. Λοβέρδος και Παπαθεοδώρου, θα ψηφίσει κατά συνείδηση υπέρ της συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει πλήρως την υπόθεση».

Ακόμα, απόντες από τη διαδικασία αναμένεται να είναι οι βουλευτές του ΚΚΕ, ο οποίοι δια του Ν. Καραθανασόπουλου δήλωσαν πως δεν θα συμμετάσχουν στον εκφυλισμό της διαδικασίας, ενώ αναποφάσιστοι φαίνονται αυτοί της Ένωσης Κεντρώων.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η αρχική θέση προϊδέαζε στη γραμμή του «παρών», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γ. Σαρίδης δήλωσε- αγανακτισμένος από τη διαδικασία- πως θα ζητήσει από τον πρόεδρό του, το κόμμα να αποχωρήσει από τη ψηφοφορία. Τέλος, θετικά θα τοποθετηθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής όπως ενημέρωσε ο κ.ε. Γ. Λαγός.


σχετικα αρθρα