ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή ελληνικής γης

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 8 Μαρτίου 2018, 18:00 / Ανανεώθηκε 8 Μαρτίου 2018, 21:38
Facebook Twitter Whatsapp

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα είναι μεν ειρηνικός λαός, αλλά θα δεν διαπραγματεύεται σπιθαμή ελληνικής γης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, με αφορμή τα ελληνοτουρκικά, την οικονομία, αλλά και την υπόθεση Novartis.

«Θέλω να εκφράσω τη στήριξή μου στους δύο αξιωματικούς και τις οικογένειές τους. Η συνεχιζόμενη κράτησή τους είναι απαράδεκτη και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ανεύθυνοι και επιπόλαιοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και στοχεύουν κυρίως σε μικροπολιτικούς τακτικισμούς», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε:

«Αναρωτιέμαι εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν. Οι ευθύνες σας είναι βαριές. Δείξατε αναξιοπιστία απέναντι σε όλους. Επιτρέψατε στον ΥΠΕΘΑ να επιδίδεται σε ανούσιους λεονταρισμούς. Υποτιμήσατε το περιστατικό της σύλληψης των δύο αξιωματικών όπως και τον προκλητικό εμβολισμό του σκάφους του λιμενικού».

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα είναι μεν ειρηνικός λαός, αλλά θα δεν διαπραγματεύεται σπιθαμή ελληνικής γης.

Για την Προανακριτική της Novartis

Στρέφοντας το βλέμμα του στην προανακριτική της Novartis, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μην  τολμήσει να κλείσει άρον-άρον την Επιτροπή». Ζήτησε να προσέλθουν στην Επιτροπή οι μάρτυρες για να φανεί η βασιμότητα των ισχυρισμών τους. «Δεν θέλετε να εξεταστούν οι μάρτυρες γιατί φοβάστε ότι θα καταρρεύσει η υπόθεση», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «αρκείστε στην κατασκευή υπόπτων και επιδιώκετε να σέρνετε η υπόθεση να δηλητηριάζει τον πολιτικό βίο...Δεν θα σας περάσει, η υπόθεση θα φθάσει μέχρι το τέλος».

Ακολούθως είπε ότι «η κυβέρνηση στο παρελθόν αρνήθηκε την σύσταση κάθε επιτροπής που έχει ζητήσει, από το τι έγινε στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και στα capital controls, μέχρι τον κ. Καμμένο που καλύπτετε. Εμείς αντίθετα έχουμε υπερψηφίσει όλες τις επιτροπές που έχει ζητήσει η κυβέρνηση. Ακόμη και για τη Novartis είπαμε να συσταθεί αλλά να λειτουργήσει μέχρι τέλους».

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δική μας πρόταση είναι αντιπερισπασμός, ότι τα όποια λάθη σταμάτησαν το 2015 και ότι εσείς έχετε ένα δήθεν ηθικό πλεονέκτημα. Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι στην ομιλία του για τη Novartis μίλησε για πολιτικές ευθύνες και τον ρώτησε στην δική σας διακυβέρνηση υπάρχουν ή όχι πολιτικές ευθύνες. Η απαίτηση να διερευνηθούν οι ευθύνες μέχρι το 2015 και όχι μέχρι το 2018 είναι προκλητική και δεν γίνεται δεκτή.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής «όπως έχει αρνηθεί στο παρελθόν τη σύσταση κάθε επιτροπής, Εξεταστικής ή Προανακριτικής, που έχουμε προτείνει».  Επεσήμανε ότι «εμείς ως ΝΔ έχουμε υπερψηφίσει όλες τις προτάσεις που έχει φέρει η κυβέρνηση, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ενώ ακόμη και για την υπόθεση της Novartis, είπαμε ότι θέλουμε να υπάρξει έρευνα αλλά έρευνα μέχρι το τέλος». Εγκάλεσε επίσης την κυβέρνηση ότι επιθυμεί «να μην εξεταστούν οι μάρτυρες, ακόμα και με κουκούλες», γιατί «φοβάται ότι αν γίνει αυτό θα καταρρεύσει με παταγώδη τρόπο η υπόθεση».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, διερωτήθηκε: «Για εσάς δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Τα τρία χρόνια που κυβερνάτε ποιους ελέγχους κάνατε; Ποιο κύκλωμα ξηλώσατε; Γιατί δεν προχωρήσατε σε αγωγή κατά της Novartis ζητώντας αποζημίωση; Ποιες άλλες φαρμακευτικές εταιρείες ελέγξατε; Δεν κάνατε απολύτως τίποτα». Είπε επίσης ότι ο αριθμός των συνταγών αυξήθηκε σχεδόν 50%, από τις 5,3 εκατ. μηνιαίως το 2014, σε 6,3 εκατ. το 2016, συνεχίζοντας να έχουν ανοδική τροχιά.

Συνεχίζοντας, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει «μια τολμηρή κίνηση», ψηφίζοντας υπέρ της πρότασης για συγκρότηση Προανακριτικής, προκειμένου να δείξει ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει. 

«Διαπραγματεύεστε με τρομοκράτες»

Ο πρόεδρος της ΝΔ, με αφορμή την απόφαση για μεταγωγή του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από τις φυλακές Λάρισας στις φυλακές Κορυδαλλού, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι διαπραγματεύεται με τρομοκράτες.

Είπε επίσης ότι, με την αλλαγή της κυβέρνησης, το κράτος δικαίου θα αποκατασταθεί, ο νόμος θα εφαρμοστεί και οι Έλληνες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς.

«Πρέπει ή δεν πρέπει η Επιτροπή να τους καλέσει με κουκούλες ή όχι»

«Δεν θα δεχθώ καμία υπόδειξη για ύφος και τρόπος να πω κοινοβουλευτικό μου λόγο. Δεν χρειάζεται να μας πείτε διαπιστώσεις για τουρκικά, τι κάνετε για αυτό. Αν έχετε την επιθυμία και τη δυνατότητα να οικοδομήσετε εθνικό μέτωπο συναίνεσης. Αν έχετε πραγματική διάθεση να αθροίσετε δυνάμεις. Είσαστε επιπόλαιος. Και ο τρόπος που διαχειριστήκατε Σκόπια δείχνει επιπολαιότητα, Μιλήσατε πρώτα με Σκοπιανό πρωθυπουργό και μετά με κόμματα. Χαρακτηρίσατε περίπου όλους όσοι διαδήλωσαν ως όχλο», τόνισε στη δευτερολογία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Γιατί μπαίνετε σε αυτή τη συζήτηση για να έρθει ο Ζαεφ να ζητήσει αλλαγή ελληνικού συντάγματος, είστε επιπόλαιος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ακόμα τη άποψη του πρωθυπουργού για τη σύσταση συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

«Όταν ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ σε σύνοδο ΝΑΤΟ καθίσουν δίπλα δίπλα ποιος θα εκπροσωπεί; Όταν συνομιλείτε με Ζάεφ δεν συνομιλείτε ως αρχηγός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Καμμένος έχει άλλη άποψη, έχετε επιλέξει να συμπορευτείτε με έναν άνθρωπο που είναι απών , αλλά δεν σας ενώνει τίποτε ιδεολογικά παρά μόνο η αγάπη σας για την καρέκλα. Ένα πράγμα έχετε κοινό τον εθνικολαϊκισμό, την εξουσία», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Μας μιλήσατε για δίαυλους επικοινωνίας, είναι σημαντικό να υπάρχουν, Δεν αρκεί να υπάρχει ένα κόκκινο τηλέφωνο, πρέπει να υπάρχει και εμπιστοσύνη που έχει διαρραγεί με τηλεφωνική επικοινωνία με Eρντογάν, που έγινε την επομένη άφιξης 8, που δεν μάθαμε τι είπατε, παρά μόνο εκδοχή Ερντογάν, είπε ο Τούρκος πρόεδρος ότι του είπατε ότι θα επιστρέψετε τους 8», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Και αφού υπάρχει αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας γιατί δεν τον αξιοποιήσατε καλέσατε να εκφράσετε την ενόχλησή σας για ένα σύνηθες περιστατικό, αφού κρίνεται ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, αξιοποιείστε τον για να επιστρέψουν οι δύο, που είναι υποχρέωση της Τουρκίας».

«Για την υγεία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ «τα πράγματα είναι πολύ απλά. Εσείς λέτε όχι σε σύσταση προκαταρκτικής επειδή θέλετε να συγκαλύψετε όταν εμείς είπαμε ναι».

«Πρέπει ή δεν πρέπει η Επιτροπή να τους καλέσει με κουκούλες ή όχι. Δεν είναι αρμόδιος; Όταν πετούσε λάσπη ήταν αρμόδιος; Δεν σας θυμάμαι ποτέ να διαμαρτύρεστε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο ηθικό πλεονέκτημα τόνισε πως «κάηκε» και είπε «μην πάτε σε εκλογές με σκανδαλολογία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και για το θέμα των προσλήψεων. «Tο μόνο που έχει πετύχει αυτή η κυβέρνηση είναι η επιστροφή των επίορκων λειτουργών της Υγείας στην υπηρεσία τους. Και οι διορισμοί ιδιοκτητών βουλκανιζατέρ στα δημόσια νοσοκομεία, με μόνο κριτήριο ότι είναι πολιτικοί φίλοι του κ. Πολάκη. Αυτή είναι η κατάντια σας!», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Διορίζετε από πόρτες και παράθυρα. Στο Δημόσιο και σε ελεγχόμενες από αυτό επιχειρήσεις, όπως τα ΕΛΠΕ. Εκεί που ο "αρχάγγελος της κάθαρσης" ο κ. Παπαγγελόπουλος, διόρισε τον γιο του. Βάζετε κομματικά σας στελέχη σε θέσεις θεσμικά ανεξάρτητες, όπως ο κ. Κουτεντάκης στο Γρ. Προϋπ. Βουλής».

Σχολιάζοντας το θέμα του νοσοκομείου Σαντορίνης και τον διορισμό σε υψηλόβαθμη διοικητική θέση ενός πρώην ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Οι δικοί μας φίλοι και συνεργάτες μπορεί να είναι και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ αλλά δεν υπήρξαν ποτέ ιδιοκτήτες offshore».