ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Άγκυρα: Να μην παίζετε παιχνίδια με την Ελλάδα – Αδιαπραγμάτευτη η κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση 8 Μαρτίου 2018, 19:31 / Ανανεώθηκε 8 Μαρτίου 2018, 21:55
Facebook Twitter Whatsapp

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην Τουρκία υπογράμμισε ότι «παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν. Αδιαπραγμάτευτη η κυπριακή ΑΟΖ».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε διαβεβαίωση απέναντι στον ελληνικό λαό πως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο είναι «αδιαπραγμάτευτα», όπως και αυτά της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, προχώρησε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, συνέστησε ψυχραιμία και υπομονή προκειμένου η χώρα να σταθμίσει τα βήματά της. Όπως είπε, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας στη περιοχή, υπογραμμίζοντας πως «παιχνίδια με την Βελάδα δε μπορούν να παίζουν, η Ελλάδα έχει ανοιχτές τις πόρτες για συνεννόηση, όχι όμως για παιχνίδια».

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Ωστόσο σημείωσε πως δε μπορεί αυτό να γίνει σε περίοδο έντασης, ούτε επικοινωνιακά.

«Με κατηγορείτε ότι συναντήθηκα πρώτα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων και μετά με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κ. Παπανδρέου είχε κάνει δεκάδες άτυπες συναντήσεις με ένα πρωθυπουργό που δεν ήθελε λύση και δεν ενημέρωσε κανένα. Και ούτε εγώ έφερα λύση και αν δεν είχα νεότερα δε θα είχε νόημα η συνάντησή μας», είπε αναφερόμενος στο Σκοπιανό και πρόσθεσε: «μας κατηγορείτε ότι συνεργαζόμαστε με την ακροδεξιά (σ.σ. ΑΝΕΛ), η ακροδεξιά είναι στο κόμμα σας. Είχα την αίσθηση ότι η εθνική γραμμή είναι ότι επιδιώκουμε λύση στο ζήτημα της ονομασίας με δύο προϋποθέσεις: σύνθετη ονομασία erga omnes! Άρα αλλαγή συνταγματικής ονομασίας! Δεν άλλαξα θέση και γραμμή εσείς ξαφνικά αλλάξατε άποψη και ενώ είχατε δηλώσει πως θέλετε σύνθετη ονομασία, ξαφνικά αρχίσατε να μιλάτε για το ότι δε μπορούμε να δεχθούμε όνομα που μας προσβάλει. Εσείς αλλάξατε θέση. Όχι εγώ».

Αναφορικά με τους δύο στρατιωτικούς που βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είχε πως μέσα από ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο βρέθηκαν στην άλλη πλευρά, συνελήφθησαν και βρίσκονται σε μια διαδικασία που «θέλουμε να πιστεύουμε ότι προβλέπεται από διαιακό σύστημα της γείτονος».  Μάλιστα απαντώντας σε ερώτημα του κ. Μητσοτάκη γιατί δεν έχει ήδη καλέσει τον τούρκο πρόεδρο για να διαμαρτυρηθεί είπε: «θα τον καλέσω όταν κρίνω εγώ ότι η τηλεφωνική επικοινωνία θα κάνει καλύτερα τα πράγματα! Είναι ανεύθυνο να εγκαλείτε το πρωθυπουργό γιατί δε το έπραξε ακόμα. Δε θα το αναδείξω σε μέγα διπλωματικό ζήτημα που μπορεί να μας πλέξει σε περιπέτειες!».

Ο πρωθυπουργός πάντως εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «έχετε εμμονή να εξισώνετε την αριστερά σε ευθύνες! Σας θυμίζω αυτά που είχατε πει ότι η τρομοκρατία προέρχεται αποκλειστικά από την αριστερά, και πριν λίγες μέρες συνελήφθησαν μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης. Αυτή η εμμονή σας καταστρέφει τη προσπάθειά σας να παρουσιάσετε τον εαυτό σας ως κεντρώο. Δεν είστε του μεσαίου χώρου, γιαλατζί φιλελεύθερος είστε».

Μιλώντας για τη πρόταση της ΝΔ, αυτή καθαυτή είπε πως έχει μια «παιδιάστικη» λογική καθώς « εσείς που θεωρείτε κουκουλοφόρους μάρτυρες που έχουν καταθέσει ενόρκως υιοθετείτε ανώνυμη επιστολή γεμάτη ανακρίβειες που δε γνωρίζει ποιος είναι υπουργός! Δεν έχει νομική βάση η επιχειρηματολογία σας! Λέτε όμως ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα του ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί ψηφίσει υπέρ, θα πείτε ορίστε παραδέχονται την ενοχή τους, είναι και αυτοί μπλεγμένοι άρα όλοι ένοχοι, άρα κανείς! Αν δεν ψηφίσουμε κάτι που επιλέξαμε να κάνουμε για να προασπίσουμε τη σοβαρότητα του κοινοβουλίου θα πείτε δε ψηφίζουν γιατί κάτι έχουν να κρύψουν!».

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η ΝΔ παριστάνει «τους χθεσινούς» στον ελληνικό λαό, «λες και δεν είναι δικές σας οι κυβερνήσεις που λεηλάτησαν τη χώρα και οδήγησαν σε χρεοκοπία λες και ο κόσμος δεν έχει καταλάβει τι γινότανε».

«Στην αρχή αρνηθήκατε στην την ύπαρξη σκανδάλου, μετά το αποδεχθήκατε και αρνηθήκατε την εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Μετά επιχειρήσατε να τρομοκρατήσετε τη Δικαιοσύνη και τους μάρτυρες, ελπίζετε να ξεφύγετε με τη παραγραφή που οι ίδιοι έχετε ψηφίσει με πρώτο και καλύτερο τον κ. Βενιζέλο και τώρα κάνετε φτηνούς αντιπερισπασμούς! Λες και ο κόσμος δε καταλαβαίνει», είπε.

«Οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019»

«Σας ευχαριστώ κ. Μητσοτάκη γιατί τουλάχιστον εσείς προεξοφλείτε ότι θα κάθομαι σ' αυτά τα έδρανα, διότι ο κ. Σαμαράς προεξοφλεί ότι θα είμαι στον Κορυδαλλό μετά τις εκλογές, είσαστε, πράγματι, large εσείς και μας δίνετε την ευκαιρία να καθόμαστε στα έδρανα της αντιπολίτευσης», είπε με χιουμοριστική διάθεση στη δευτερολογία του κατά τη συζήτηση για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πάντως, μην αγχώνεστε, οι εκλογές θα γίνουν στην συνταγματικά καθορισμένη ημερομηνία, θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του '19 και μέχρι τότε δεν θα υπάρχει "σκανδαλολογία", θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και οι αθώοι θα είναι αθώοι και οι ένοχοι θα πληρώσουν τις ευθύνες τους», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

«Εσείς ξαφνικά αλλάξετε θέση όταν είδατε κάποιους διαδηλωτές στους δρόμους. Εσείς αλλάξατε θέση, όχι εμείς, όχι εγώ», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ και σημείωσε ότι σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος έχει και διατυπώνει εξαρχής την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, erga omnes, δηλαδή αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας.

«Η ακροδεξιά είναι στο κόμμα σας», σημείωσε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ και τον κατηγόρησε για «εμμονή να επιτίθεται στην Αριστερά».

«Σας έχει πάρει την ηγεμονία η άκρα δεξιά και εσείς δεν είστε του μεσαίου χώρου, είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος, είστε κι εσείς ένας πολιτικός της άκρας δεξιάς», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας .