current views are: 8

9 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση14:50

Στην κόψη του ξυραφιού η προανακριτική για Novartis

Απειλεί με αποχώρηση η αντιπολίτευση

Δημοσίευση 14:50’

Απειλεί με αποχώρηση η αντιπολίτευση

Σε μια πρωτοφανή διελκυστίνδα μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης που στόχο έχει το μανιπουλάρισμα των εργασιών της, εξελίσσεται η προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Για μια ακόμα συνεδρίαση η επιτροπή αναλώθηκε σε αντιπαραθέσεις για το αν έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει επί της ουσίας την υπόθεση της Novartis ή αντίθετα αν θα πρέπει να περιοριστεί στην αναζήτηση των ποιων αδικημάτων βάσει του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών αποτελούν αντικείμενό της.

Στο πλαίσιο αυτό η συζήτηση ορισμένες φορές έμοιαζε με παράλληλους μονολόγους: η πλειοψηφία επέμενε και επιχειρηματολογούσε πως σκοπός της επιτροπής είναι η διερεύνηση της αρμοδιότητας αυτής καθ’ αυτής. Η αντιπολίτευση ωστόσο απάντησε πως το ζήτημα αυτό έχει ήδη λυθεί από το ίδιο το Σύνταγμα και πως η επιτροπή θα πρέπει να ξεκινήσει να καλεί τους προστατευόμενους μάρτυρες, τον πρώην ισχυρό άνδρα της Ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας, κ. Φρουζή και τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες την ανάγκη κλήσης των μαρτύρων επικαλέστηκε και ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Βορίδης, αφήνοντας ανοιχτό παράλληλα το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το κόμμα του από τις συνεδριάσεις αν αυτό δε συμβεί (σενάριο που κάποια στιγμή εμφανίστηκε και ως μονόδρομος). Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό ήταν πως αν κληθούν οι μάρτυρες και αποδειχθούν τα αδικήματα παραγεγραμμένα, τότε η επιτροπή ουσιαστικά θα είναι σα να τους αθωώνει.

Το πρόβλημα της κλήσης Βενιζέλου

Η επιτροπή σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της αρχικής έντασης που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του ΚΚΕ και τις απειλές από τη ΝΔ για αντίστοιχες κινήσεις, αποφάσισε να καλέσει τον Βαγγέλη Βενιζέλο να καταθέσει την προσεχή Τρίτη το απόγευμα. Και πάλι όμως προέκυψε πρόβλημα αναφορικά με την ιδιότητα βάσει της οποίας καλείται ο πρώην υπουργός: Αν δηλαδή έρχεται για ν’ αναπτύξει την ένσταση ακυρότητας της επιτροπής που κατέθεσε ή ως ένας από τους δέκα αναφερόμενους. Και επειδή στο σημείο εκείνο η απάντηση της επιτροπής δεν ήταν ξεκάθαρη, η επόμενη συνεδρίαση του οργάνου αναμένεται να είναι τουλάχιστον εκρηκτική. Η απάντηση στο ερώτημα που δόθηκε από τη πλειοψηφία, ήταν μάλλον διφορούμενη υπό την έννοια ότι ο κ. Βενιζέλος καλείται βάσει του άρθρου 156 παρ4 του Κανονισμού της Βουλής που αναφέρει ότι: «εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης καλείται από την επιτροπή να δώσει εξηγήσεις αν το επιθυμεί», αλλά και για «νομικά ζητήματα».

Σύμφωνα με όσα ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο κ. Παπαθεοδώρου της ΔΗΣΥ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης θα τεθεί εκ νέου ζήτημα προγραμματισμού του έργου της επιτροπής. Εκεί ο ίδιος όπως είπε, θα ζητήσει να κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες (μπαίνοντας ουσιαστικά στην ουσία της υπόθεσης), θέση με την οποία αναμένεται να συνταχθεί και η ΝΔ, η οποία θεωρεί πως σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει νόημα να συνεχιστούν οι εργασίες της επιτροπής. Η πλειοψηφία όμως δεν φέρεται διατεθειμένη να κινηθεί προς αυτή τη κατεύθυνση αλλά αντίθετα να συνεχίσει να καλεί βάσει του άρθρου 156 του Κανονισμού τους υπόλοιπους εννιά.


σχετικα αρθρα