current views are: 7

9 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση20:46

Το «χαρτί» της Αθήνας απέναντι στην τακτική των Τούρκων για κράτηση των δυο στρατιωτικών

Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο newpost.gr επεσήμαναν ότι οι τόνοι παραμένουν χαμηλά και συνεχίζονται οι εντατικές επαφές σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Δημοσίευση 20:46’

Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο newpost.gr επεσήμαναν ότι οι τόνοι παραμένουν χαμηλά και συνεχίζονται οι εντατικές επαφές σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Επιχειρώντας να υποβαθμίσουν τη σημερινή δήλωση του Πάνου Καμμένου περί «ομήρων», στο κυβερνητικό στρατόπεδο παραμένουν προσηλωμένοι στη στρατηγική της κλιμακούμενης διπλωματικής πίεσης για τους δυο υπό κράτηση Έλληνες στρατιωτικούς. Επιμένουν πως αυτή την ώρα δεν πρέπει να εξελιχθεί σε ένα μείζον επεισόδιο, ωστόσο είναι προφανές πως όσο ο χρόνος περνάει τόσο η κατάσταση δυσχεραίνει. Προβληματισμός υπάρχει για τις αντιδράσεις της Άγκυρας από τη στιγμή που η Αθήνα αρχίσει να εντείνει τις πιέσεις της.

Πως κινείται αυτή τη στιγμή η Αθήνα; Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο newpost.gr επεσήμαναν ότι οι τόνοι παραμένουν χαμηλά και συνεχίζονται οι εντατικές επαφές σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο. Ταυτόχρονα θα γίνεται ολοένα  και μεγαλύτερη η προσπάθεια ενημέρωσης και  κινητοποίησης των συμμάχων και των εταίρων. Κομβική χρονικά για περαιτέρω πρωτοβουλίες θεωρείται η Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 22-23 Μαρτίου.

Οι ίδιες πηγές τοποθετούνται και για την περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παρελκυστική τακτική. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται πως η κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών θα πρέπει να παρουσιαστεί  ως «απόδειξη της τουρκικής αδιαλλαξίας και προκλητικότητας» και οι αντιδράσεις να κλιμακωθούν. «Χαρτί» της ελληνικής πλευράς αποτελεί η  Σύνοδος της Βάρνας στις 26 Μαρτίου όπου έχουν δώσει ραντεβού οι Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Ντόναλντ Τουσκ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το ενδεχόμενο του βέτο δεν φαίνεται να αποκλείεται, όλα, όμως θα εξαρτηθούν από τη στάση των γειτόνων μέχρι τότε. Οι εταίροι είχαν «απειλήσει» την Άγκυρα με αυτό το ενδεχόμενο στην πρόσφατη άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όποτε όλα είναι ανοιχτά από τη στιγμή που δεν υπάρξει «φως» για το ζήτημα της επιστροφής των δυο στελεχών του στρατού ξηράς.

Πολύς λόγος εξακολουθεί να γίνεται σχετικά με το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον Ερντογάν και την προτροπή της ΝΔ στον Αλέξη Τσίπρα να τηλεφωνήσει στον Τούρκο πρόεδρο. Ακολουθώντας τη χθεσινή γραμμή του πρωθυπουργού κυβερνητικές πηγές θεωρούν ανεύθυνη τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνοντας πως η επικοινωνία των δυο ηγετών θα πρέπει να γίνει από θέση ισχύος της ελληνικής πλευράς. Υποστηρίζεται χαρακτηριστικά πως «αν πας κατευθείαν στον ίδιο τον Ερντογάν  του δίνεις  το πλεονέκτημα να κινηθεί, του ενισχύεις τη θέση και συγχρόνως του δίνεις τη δυνατότητα να παζαρέψει».


σχετικα αρθρα