current views are: 10

10 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση06:46

Το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, το πολιτικό «unfair» Τσίπρα και τα παιχνίδια με την Κεντροαριστερά

Συνθήκες ακραίας πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό

Δημοσίευση 06:46’

Συνθήκες ακραίας πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό

Συνθήκες ακραίας πόλωσης έχουν δημιουργηθεί πλέον στο πολιτικό σκηνικό. Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, λίγες ώρες αφού απέρριψε στη Βουλή την πρόταση Μητσοτάκηγια σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, να καλέσει τον Σταύρο Θεοδωράκη να συζητήσουν για το ίδιο θέμα τη Δευτέρα, αποδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός έχει αποδυθεί τελείως τους όρους της πολιτικής «ευπρέπειας» και του «Fair Play» στο πολιτικό παιχνίδι.

Το γεγονός ότι η προοπτική μιας ενωμένης και ισχυρής Κεντροαριστεράς (στη χθεσινή μέτρηση της Rass το Κίνημα Αλλαγής ήταν τρίτο κόμμα με 10,2%) είναι γνωστό ότι ανησυχεί τον κ. Τσίπρα. Ωστόσο κανείς δεν εκτιμούσε ότι θα έκανε ότι μπορούσε για να την υπονομεύσει καλώντας για κατ΄ιδίαν συζήτηση τον έναν από τους δύο βασικούς εταίρους της συγκεκριμένης παράταξης και μάλιστα μια εβδομάδα πριν το ιδρυτικό Συνέδριο της. 

Ταυτόχρονα, η επιλογή του κ. Τσίπρα να βάλει το τελευταίο διάστημα όλα τα θέματα πάνω στο τραπέζι (οικονομία, Εθνικά και Novartis), μάλλον φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα και βαθαίνει το χάσμα και ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, την ώρα που η εθνική συναίνεση και ομοψυχία, είναι περισσότερο από απαραίτητες. Η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ήταν μόνο η αφορμή, καθώς η αιτία εδράζεται πάνω στις δομικές ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Η συζήτηση της περασμένης Πέμπτης στη Βουλή, εξανέμισε την όποια πιθανότητα συναίνεσης στα εθνικά ζητήματα, καθώς οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης, εμφανίστηκαν με διαφορετική θέση για τα ελληνοτουρκικά. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να τηλεφωνήσει στον Ταγίπ Ερντογάν και να ζητήσει την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων. Ο κ. Τσίπρας επιχειρώντας να αποδείξει ότι κινείται βάσει σχεδίου δήλωσε πως δεν θα αναδείξει «ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο σε μείζον διπλωματικό που μπορεί ενδεχομένως να μας μπλέξει σε περιπέτειες».

Παραβλέποντας το προφανές, ότι αν το συμβάν είχε αντιμετωπιστεί ως ένα «συνήθες επεισόδιο» οι δύο στρατιωτικοί θα ήταν ήδη στα σπίτια τους, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη που μίλησε στο Newpost.gr, αποδεικνύει ότι το σχέδιό του βασίζεται μόνο σε μικροπολιτικούς τακτικισμούς και όχι σε σοβαρές διπλωματικές κινήσεις, με κίνδυνο η κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με μια ανεξέλεγκτη κρίση.

Δεν είναι λίγα τα γαλάζια στελέχη που φοβούνται ένα ενδοτικό «παζάρι» του κ. Τσίπρα στο Σκοπιανό με εθνικές υποχωρήσεις, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση «πολιτικού κεφαλαίου» που θα χρησιμοποηθεί στα ελληνοτουρκικά. Από τη ΝΔ ωστόσο, θεωρούν τελείως λάθος αυτή την πολιτική λογική, καθώς εκτιμούν ότι μια τέτοια στάση απέναντι στην ΠΓΔΜ, θα εκληφθεί ως αδυναμία της Ελλάδας και από την Τουρκική πλευρά και θα υπάρξουν χειρότερα αποτελέσματα.

Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί το ενδοκυβερνητικό χάος, με το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών να κρατούν χαμηλούς τόνους και τον υπουργό Άμυνας να μιλά από το Βουκουρέστι για «στρατιωτικούς ομήρους στην Τουρκία», η ανησυχία των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται μεγαλύτερη, σύμφωνα με τους ίδιους. Από την πλευρά του πάντως ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει να ζητά εκλογές, ώστε να προκύψει μια νέα κυβέρνηση που θα μπορεί να χειριστεί αυτά τα ζητήματα, τα οποία αναμένεται να θέσει και κατά την επίσημη επίσκεψή του, την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη, στην Ουάσιγκτον.


σχετικα αρθρα