current views are: 8

13 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση05:09

Ο «ποδοσφαιρικός πονοκέφαλος» του Μαξίμου – «Τσουνάμι» πολιτικών αντιδράσεων

Άμεσα, ουσιαστικά και αυστηρά μέτρα ζητά ο πρωθυπουργός

Δημοσίευση 05:09’

Άμεσα, ουσιαστικά και αυστηρά μέτρα ζητά ο πρωθυπουργός

Οι εικόνες του Ιβάν Σαββίδη το βράδυ της Κυριακής να περπατά  στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας με το όπλο στη ζώνη του σήμαναν «συναγερμό» στο Μέγαρο Μαξίμου. Τη στιγμή που στην Ηρώδου Αττικού δεν προλαβαίνουν να κλείνουν τα μέτωπα που έχουν ανοίξει τόσο στο εσωτερικό όσο και  στο εξωτερικό, η έξαρση της βίας στα γήπεδα αποτέλεσε το «κερασάκι στην τούρτα». Τα πολλαπλά τηλεφωνήματα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Βασιλειάδη μαρτυρούσαν την κρισιμότητα των στιγμών και την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Η ανακοίνωση της Κυριακής αποτέλεσε τον «προάγγελο» της  επ’ αόριστο διακοπής του πρωταθλήματος που για όλα τα στελέχη που μίλησαν στο newpost.gr ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση. Όχι γιατί  ο Ιβάν Σαββίδης έχει συνδεθεί με τις φιλικά προσκείμενες δηλώσεις του προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού ή  γιατί διεισδύει δυναμικά στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά επειδή οι εικόνες που εκτυλίχτηκαν στον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΟΚ –ΑΕΚ δεν παραπέμπουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα.  Είχε προηγηθεί η μεταμεσονύχτια  απόφαση του Εφετείου υπέρ του ΠΑΟΚ που είχε δυναμιτίσει το κλίμα προκαλώντας ποικίλα σχόλια για τη σκοπιμότητα της.

Το ραντεβού Τσίπρα – Βασιλειάδη για το πρωί της Δευτέρας είχε κλειστεί από το προηγούμενο βράδυ, ενώ και ο καθιερωμένος  καφές στο Μαξίμου ήταν  χθες «μονοθεματικός» για τα έκτροπα της Τούμπας. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες,  ξεκαθάρισε στους συνεργάτες του πως θα λειτουργήσει χωρίς να σκέφτεται το πολιτικό κόστος και γι’ αυτό τον λόγο οι αποφάσεις δεν άργησαν να ληφθούν. Η δημοσίευση στο ΦΕΚ της διακοπής των αγωνιστικών υποχρεώσεων των ομάδων αποτέλεσε προτεραιότητα για τον υφυπουργό Αθλητισμού και ήδη στην κυβέρνηση ψάχνουν την «επόμενη ημέρα» για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα που είναι εδώ και χρόνια «βαριά άρρωστο».

Αυτό που φόβισε το Μέγαρο Μαξίμου ήταν και το «τσουνάμι» αντιδράσεων που δεν άργησε να έρθει από σύσσωμη την  αντιπολίτευση. Η ΝΔ βρήκε ακόμα μια ευκαιρία να βάλει κατά της κυβέρνησης, η οποία βρέθηκε απέναντι σε όλα τα κόμματα της Βουλής. Η κίνηση «πολιτικού ελιγμού» που επιχείρησε να κάνει χθες ο Αλέξης Τσίπρας υιοθετώντας την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας «χάθηκε» μέσα στη δίνη των ποδοσφαιρικών γεγονότων. Ακόμα και ο σύντομος διάλογος  που είχαν στο  σαλονάκι του πρωθυπουργικού γραφείου είχε αποκλειστικά «άρωμα μπάλας»  με τον επικεφαλής του Ποταμιού να μιλά για «μαφιόζους στον χώρο του ποδοσφαίρου».  

Δεν χρειάζεται συζήτηση, αλλά λήψη αυστηρών μέτρων, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δίνοντας τον τόνο στο Μαξίμου και από την πλευρά των στελεχών της κυβέρνησης  που ζητούσαν άμεσες και  ηχηρές παρεμβάσεις. Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται και οι βουλευτές της πλειοψηφίας, οι οποίοι επισημαίνουν  πως τα μέτρα  – «ασπιρίνες» του παρελθόντος με τιμωρίες, αφαιρέσεις βαθμών, τιμωρίες εδρών  και διοικητικές αποφάσεις, δεν μπορούν να λειτουργήσουν πια.

Η κατακραυγή από το εξωτερικό απασχόλησε το Μαξίμου που επιχείρησε να μετριάσει τις αντιδράσεις με γρήγορες κινήσεις. Χωρίς καθυστερήσεις με επιστολή του στη FIFA, ο Γιώργος Βασιλειάδης εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στη διακοπή του πρωταθλήματος της  Super League, αλλά και του Κυπέλλου. Ο υφυπουργός Αθλητισμού γνωστοποίησε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία τις φωτογραφίες που «φιλοξένησε» ο ελληνικός και διεθνής Τύπος, του προέδρου και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ,  Ιβάν Σαββίδη, να εισέρχεται οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο. Θόρυβο προκάλεσε χθες το γεγονός πως η  Επιτροπή Παρακολούθησης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ζητά άμεσα μέτρα για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προειδοποιώντας για κυρώσεις και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποβολής των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτή η πιθανότητα δεν έχει αποκλειστεί και από το Μαξίμου που δεν βγάζει τίποτα από το τραπέζι στον δρόμο προς την εξυγίανση.

Μπορεί η κυβέρνηση να βγει αλώβητη από αυτή την ιστορία χωρίς πολιτικό κόστος; Τη στιγμή, μάλιστα που ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί εδώ και πολύ καιρό την κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου;  Κορυφαία στελέχη εκτιμούν πως τα γρήγορα αντανακλαστικά βοηθούν σε αυτό, παρά το γεγονός ότι θα δυσαρεστηθεί μεγάλο μέρος του οπαδικού κόσμου. Αυτό, όμως φαίνεται να είναι ήσσονος σημασίας τη συγκεκριμένη ώρα, καθώς πιστεύεται πως όλα μπορούν να αντισταθμιστούν αν στο τέλος αυτής της «περιπέτειας»,  το Μαξίμου καταφέρει όντως να θεσμοθετήσει ένα πλαίσιο στον χώρο του ποδοσφαίρου που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο παραβατικότητας.  Άλλωστε και ο κ.Βασιλειάδης στην επιστολή του στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αναφέρει πως η απόφαση της διακοπής ελήφθη προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των φιλάθλων, των ποδοσφαιριστών και όλων όσων βρίσκονται στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Όλα δείχνουν πως στην Ηρώδου Αττικού δεν επιθυμούν να βάλουν την ιστορία της Τούμπας στον δημόσιο διάλογο, αλλά  να αφήσουν να εξελιχθούν από εδώ και πέρα οι συζητήσεις με τους παράγοντες του ποδοσφαίρου  μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αν είναι δυνατόν. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινοβραδινή του ομιλία στο Αιγάλεω  για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής  απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στα γεγονότα της Κυριακής.
 


σχετικα αρθρα