ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: Έπρεπε να συλληφθεί αμέσως ο Σαββίδης - Να θεσπιστεί ασυμβίβαστο ιδιοκτησίας ομάδας και ΜΜΕ

Δημοσίευση 13 Μαρτίου 2018, 15:04 / Ανανεώθηκε 13 Μαρτίου 2018, 15:19
Φίλης: Έπρεπε να συλληφθεί αμέσως ο Σαββίδης - Να θεσπιστεί ασυμβίβαστο ιδιοκτησίας ομάδας και ΜΜΕ
Facebook Twitter Whatsapp

«Μία από τα ίδια η διακοπή του πρωταθλήματος» - «Να μπει βαθιά το νυστέρι»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κριτική κατά των χειρισμών της κυβέρνησης μετά την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στην Τούμπα, αλλά και του ίδιου του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο».

Ο βουλευτής που το τελευταίο διάστημα εντείνει τα πυρά του κατά των κυβερνητικών επιλογών σε μια μεγάλη βεντάλια θεμάτων, από τους δύο στρατιωτικούς και την Παιδεία, έως τον αθλητισμό, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του Ιβάν Σαββίδη, ενώ ζήτησε να θεσπιστεί ασυμβίβαστο για όσους έχουν ΜΜΕ και ομάδα ποδοσφαίρου.

«Δεν είναι δυνατόν όλοι αυτοί οι "νονοί" στο χώρο του ποδοσφαίρου να είναι ταυτοχρόνως και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, να κάνουν ανοιχτά πολιτικό παιχνίδι -δεν με ενδιαφέρει με ποιους- και παιχνίδι επιχειρηματικών συμφερόντων. Πρέπει το νυστέρι να μπει πολύ βαθιά», σημείωσε αρχικά και τόνισε:

«Και στο παρελθόν υπήρξε διακοπή του πρωταθλήματος ... δεν μπορεί η αντιμετώπιση να θυμίζει μία από τα ίδια. Με προβληματίζει ότι επιλέχθηκε ως άμεση απάντηση η διακοπή του πρωταθλήματος, που μοιάζει να κατανέμει αδιακρίτως την ευθύνη σε όλες τις ομάδες και να δημιουργηθούν συνθήκες διάλυσης, μέσα από την οποία μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία, να διασωθούν οι "νονοί" του ποδοσφαίρου».

«Η αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας εναντίον όλων των πρωταγωνιστών των επεισοδίων είναι μονόδρομος», χρειάζεται «εφαρμογή των νόμων erga omnes», συνέχισε ο κ. Φίλης, «δεν είναι δυνατόν ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ π.χ. που μπήκε οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο, ακόμη να καταζητείται. Να μην έχει συλληφθεί αμέσως ... Η κοινή γνώμη, φίλαθλη ή μη, δεν ανέχεται πια προέδρους ΠΑΕ και παράγοντες του αθλητισμού, σε ρόλο σερίφη, πιστολέρο, αρχηγού οπαδικού στρατού, ιδιοκτήτη ολόκληρων πόλεων της χώρας».

Στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, κατά τον ίδιο, πρέπει να περιλαμβάνονται:

  • αυστηρός έλεγχος για διακίνηση μαύρου χρήματος
  • διάλυση των οπαδικών στρατών που τείνουν να εξελιχθούν σε ένα περίεργο παρακράτος
  • απομάκρυνση των εμπλεκόμενων σε παράνομους στοιχηματισμούς, λαθρεμπόριο, διακίνηση ναρκωτικών
  • συνεργασία με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για το χτύπημα της βίας
  • εξουδετέρωση της διαπλοκής

Ο κ. Φίλης πρότεινε ότι, «πρέπει να εξετάσουμε την δυνατότητα να θεσπιστεί ασυμβίβαστο ανάμεσα σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ και ιδιοκτήτες αθλητικών ομάδων ... αποτελεί μία από τις χειρότερες εκδοχές της διαπλοκής, μία αριστερή κυβέρνηση έχει καθήκον να κόψει και αυτό τον ομφάλιο λώρο».

«Δεν είναι δυνατόν όλοι αυτοί οι "νονοί" στο χώρο του ποδοσφαίρου να είναι ταυτοχρόνως και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, να κάνουν ανοιχτά πολιτικό παιχνίδι -δεν με ενδιαφέρει με ποιους- και παιχνίδι επιχειρηματικών συμφερόντων. Πρέπει το νυστέρι να μπει πολύ βαθιά, όχι απλώς μία από τα ίδια» είπε και συνέχισε:

«Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, επί σειρά ετών με τη διακυβέρνησή τους είναι αυτοί που δημιούργησαν αυτές τις καταστάσεις, τις ανέχτηκαν, κέρδισαν με πελατειακά δίκτυα. Όλη αυτή η συγκρότηση της οπαδικής διαπλοκής ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα, νονούς του ποδοσφαίρου και επιχειρηματικές δράσεις, αποτελούν από τις βασικές παραμέτρους της κρίσης που ζούμε σήμερα. Είναι μία μορφή διαφθοράς και όχι μίας που ομολογείται. Η ΝΔ είναι και εδώ ανειλικρινής».