ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντιμιτρόφ: Να μοιραστούμε με την Ελλάδα την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας

Δημοσίευση 13 Μαρτίου 2018, 16:39 / Ανανεώθηκε 14 Μαρτίου 2018, 08:24
Ντιμιτρόφ: Να μοιραστούμε με την Ελλάδα την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Ντιμιτρόφ απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν στην πολιτιστική κληρονομιά εντάσσονται και ο Μέγας Αλέξανδρος και η γενικότερη ιστορία της Μακεδονίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τη «μοιρασιά» της πολιτιστικής κληρονομίας στη Μακεδονίας ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ σε μια προκλητική τοποθέτησή του, χθες, Δευτέρα.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Πολωνό ομόλογό του, ο Ντιμιτρόφ σημείωσε πως «η Μακεδονία (sic), έχει υπογραμμίσει ότι κάνει ό,τι μπορεί για έναν δίκαιο συμβιβασμό, κοινά αποδεκτό και από τις δύο πλευρές. Δεν φοβόμαστε, να αντικρίσουμε κατάματα τα προβλήματα, αλλά δεν είναι μόνο στο χέρι μας το να βρούμε μια λύση. Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που θα καθησυχάζει τους πολίτες για τις διαφορές μεταξύ της χώρας μας και της περιφέρειας της Μακεδονίας».

«Αυτή η διάκριση δεν πρέπει να επηρεάζει την ταυτότητα της χώρας μας. Για δύο χώρες του 21ου αιώνα που μοιράζονται τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας θα ήταν πιθανό και αναγκαίο να βρουν έναν τρόπο να μοιραστούν την πολιτιστική της κληρονομιά, ακόμη και εάν την ερμηνεύουν διαφορετικά, ή υπογραμμίζουν διαφορετικές της πτυχές», ανέφερε.

Ο Ντιμιτρόφ απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν στην πολιτιστική κληρονομιά εντάσσονται και ο Μέγας Αλέξανδρος και η γενικότερη ιστορία της Μακεδονίας. 

«Σημειωτόν» οι διαπραγματεύσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις Αθήνας – Σκοπίων για το ονοματολογικό φαίνεται πως έχουν μπει σε μια φάση επιβράδυνσης. Παρά το ότι η ΠΓΔΜ προχώρησε στις πρώτες συμβολικές κινήσεις που είχε προαναγγείλει (μετονομασία αεροδρομίου Σκοπίων και κεντρικής εθνικής οδού), επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων έχουν γίνει ελάχιστες υποχωρήσεις για τις σημαντικές διαφορές που απομένουν, βάσει τουλάχιστον όσων έχουν δηλωθεί δημόσια στις δεκάδες συνεντεύξεις που παραχώρησε τον προηγούμενο μήνα ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Βασικό αγκάθι, τουλάχιστον για την Αθήνα, παραμένει η διαρκώς επαναλαμβανόμενη δήλωση του κ. Ζάεφ περί μη αναθεώρησης του Συντάγματος. Για την Ελλάδα η αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, αντίθετα προς τη γραμμή Ζάεφ, αποτελεί διασφάλιση ότι η λύση θα είναι μόνιμη, απορρίπτοντας πρακτικά τη σύναψη μιας διεθνούς συμφωνίας. Παρότι αναγνωρίζεται ότι η συγκέντρωση αυξημένης πλειοψηφίας δύο τρίτων δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση, εκτιμάται στην Αθήνα ότι ο κ. Ζάεφ μπορεί να βρει 80 βουλευτές για να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Οι αργοί ρυθμοί εξηγούν ίσως και τη διαρκή αναβολή του ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην ΠΓΔΜ, με σκοπό –μεταξύ άλλων– την καταγραφή της πρώτης απευθείας πτήσης από Αθήνα σε Σκόπια έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια, μεταδίδει η εφημερίδα Καθημερινή. Δεδομένου ότι την Τετάρτη ο κ. Κοτζιάς θα απευθύνει ομιλία στη Σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς στη Bοστώνη των ΗΠΑ, δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί η επίσκεψή του στα Σκόπια ούτε αυτή την εβδομάδα. Κατ’ ακρίβεια η επίσκεψη στην ΠΓΔΜ θα μπορούσε να μην πραγματοποιηθεί καν πριν από το τέλος του Μαρτίου. Από την πλευρά της Αθήνας έχει απεμπλακεί η συμμετοχή της ΠΓΔΜ στη στρατηγική της Ε.Ε. για την περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου. Εκκρεμεί ακόμη η απεμπλοκή της δεύτερης φάσης ένταξης, οποία, ωστόσο, είναι τυπική και μπορεί να γίνει και σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η επίσκεψη του Γουές Μίτσελ, βοηθού υφυπουργού για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα την Πέμπτη 15 Μαρτίου, αφού νωρίτερα θα έχει περάσει –μεταξύ άλλων– και από τα Σκόπια.