current views are: 10

13 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση15:49

Μοσκοβισί: Το ΔΝΤ να δείξει ρεαλισμό, η Αθήνα να μη χάσει καθόλου χρόνο

Τα βήματα για την έξοδο από το μνημόνιο

Δημοσίευση 15:49’

Τα βήματα για την έξοδο από το μνημόνιο

Σκληρή απάντηση στις διαρροές από το ΔΝΤ, ότι δεν πιάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα, έδωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος παράλληλα έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο μέχρι τον Ιούνιο.

Ο κ. Μοσκοβισί, μιλώντας από το Λουξεμβούργο, κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να είναι μεν συγκρατημένες στις προβλέψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο, αυτές να μην απέχουν από την πραγματικότητα. Η εν λόγω τοποθέτηση «δείχνει» το ΔΝΤ και τις δημοσιονομικές προβλέψεις του για τους στόχους του προγράμματος.

«Ελπίζω ότι το ΔΝΤ θα επιβιβαστεί στο ελληνικό πρόγραμμα με μια ρεαλιστική προσέγγιση και αυτό θα είναι το καλύτερο για όλους και για την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πίεση προς την κυβέρνηση

Ωστόσο ο Μοσκοβισί εμφανίστηκε ιδιαίτερα πιεστικός και προς την Ελλάδα, καλώντας την κυβέρνηση να τρέξει άμεσα τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης αλλά και να κάνει ό,τι χρειαστεί για να επέλθει συμφωνία πακέτο για το χρέος, τα μέτρα και τη μεταμνημονιακή εποχή μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Eρωτηθείς αν υπάρχει «σχέδιο Β» σε περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν τηρηθούν τα στενά χρονοδιαγράμματα για πλήρη συμφωνία έως τον Ιούνιο εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν σκέφτεται σχέδιο B διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι δεν πιστεύει στο σχέδιο Α το οποίο και προβλέπει πλήρη συμφωνία έως τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να τηρηθεί ώστε να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις 20 Ιουνίου:

  • Εντός Απριλίου θα πρέπει να παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα καλύπτει την περίοδο από το 2019 και μετά. Το κείμενο αναμένεται να παρουσιαστεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 23 Απριλίου. Σύμφωνα με τον επίτροπο, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% τόσο για το 2018 όσο και για το 2019.
  • Η τεχνική συμφωνία για τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο.
  • Κλείσιμο συμφωνίας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο επιτήρησης της Ελλάδας, τα μέτρα για το χρέος αλλά και οι προϋποθέσεις ενεργοποίησής τους.

Ειδικά στο πρόγραμμα επιτήρησης, τόνισε ότι αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να υλοποιούνται και μετά την 20η Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο επιτήρησης «δεν θα πρέπει να μοιάζει με πρόγραμμα», καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι πολιτικά εφικτό ή επιθυμητό.


σχετικα αρθρα