current views are: 6

14 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση05:14

Το «δικαίωμα της μειοψηφίας», η κυβερνητική συνοχή και το τρίγωνο Τσίπρα – Καμμένου – Σαββίδη

Ο Μητσοτάκης με αφορμή την όζουσα αυτή κατάσταση, πρόκειται να αυξήσει την πίεσή του προς τον κ. Τσίπρα για προσφυγή στις κάλπες

Δημοσίευση 05:14’

Ο Μητσοτάκης με αφορμή την όζουσα αυτή κατάσταση, πρόκειται να αυξήσει την πίεσή του προς τον κ. Τσίπρα για προσφυγή στις κάλπες

Το «δικαίωμα της μειοψηφίας» είναι η νέα «βόμβα» που απειλεί πλέον να τινάξει στον αέρα την κυβερνητική πλειοψηφία. Πρόκειται για την πρόβλεψη που υπάρχει στον Κανονισμό της Βουλής και αφορά στη δυνατότητα που έχουν τα 2/5 των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της, να καλέσουν κάθε δημόσιο πρόσωπο ή δημόσιο λειτουργό σε ακρόαση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει να κάνει με την κλήση του Πάνου Καμμένου, προκειμένου να απολογηθεί για την υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, κάτι που η κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει. Ωστόσο με πολυσέλιδη γνωμοδότησή της, η Επιστημονική Υπηρεσία του Κοινοβουλίου και αφού παρεθέτει όλα τα σχετικά αποσπάσματα του Συντάγματος και του Κανονισμού καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κλήση κ. Καμμένου είναι υποχρεωτική εφόσον ζητηθεί από τη μειοψηφία.

Στη ΝΔ γνωρίζουν ότι ο υπουργός Άμυνας είναι ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης και η Αχίλλειος πτέρνα του Αλέξη Τσίπρα. Όπως επίσης γνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται πλέον μόνος του μπροστά στο αδιέξοδο, καθώς δεν υπάρχει κοινοβουλευτική δύναμη που θα τον στηρίξει σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από το ραντεβού που είχε με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

Ήδη ο κ. Θεοδωράκης δέχθηκε σφοδρή κριτική, εντός και εκτός του κόμματός του μόνο και μόνο γιατί δέχθηκε να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα. Καταλύτη που θα επιταχύνει τις εξελίξεις, θεωρούν στην οδό Πειραιώς τη στενή σχέση του Μεγάρου Μαξίμου με τον Ιβάν Σαββίδη. Από τη ΝΔ υπενθυμίζουν την αγαστή συνεργασία των κυβερνητικών στελεχών με τον Ρωσοπόντιο επιχειρηματία, για τον οποίο είχε αφιερώσει ολόκληρο άρθρο, ο τότε αρθρογράφος της Αυγής και σήμερα διευθυντής του Γραφείο Τύπου του Μαξίμου, Θανάσης Καρτερός.

Με τον εύγλωττο τίτλο «Ιβάν ο Τρομερός», ο κ. Καρτερός έγραφε «…Τώρα υπογράφουν συμβόλαια ηθικής του δολοφονίας. Κατηγορούν τον Τσίπρα που τον «διευκολύνει». Και γιατί, παρακαλώ; Σιγά την απορία. Μα γιατί ο Ιβάν αποφάσισε να μην παίξει με τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο και τα άλλα καλά παιδιά. Να παίξει μόνος του, για τους δικούς του λόγους. Να αποκτήσει κανάλι. Να σπάσει την ομοφωνία της προπαγάνδας τους».

Όπως σημείωνε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη στο newpost.gr, στη ΝΔ περιμένουν να δουν τι θα κάνουν πια τα κυβερνητικά στελέχη που φιλοξενούσε ο κ. Σαββίδης στη σουίτα της Τούμπας. «Θα συνεχίσουν να φωτογραφίζονται με τον επιχειρηματία που την τελευταία συνέντευξή του είχε δηλώσει πως όταν άκουγε τον Τσίπρα ήταν έτοιμος να τον χειροκροτήσει;» ρωτούσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Από την οδό Πειραιώς υπογράμμιζαν και την εκλεκτική «συγγένεια» του κ. Καμμένου με τον κ. Σαββίδη, τον οποίο όπως υπενθύμιζαν, τίμησε και στο γάμο του γιου του, αλλά και στην πρώτη εμφάνισή του στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού «Epsilon», αμέσως μόλις πέρασε στην ιδιοκτησία του. «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος εδώ και τρία χρόνια χτίζουν ένα νέο καθεστώς διαπλοκής. Χρησιμοποιούν επιχειρηματίες άλλοτε για να ελέγξουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, κι άλλοτε για να ισοφαρίσουν τους τραγικούς χειρισμούς τους στο θέμα των Σκοπίων» τόνιζε χθες η Μαρία Σπυράκη δίνοντας το στίγμα της ΝΔ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή την όζουσα αυτή κατάσταση, πρόκειται να αυξήσει την πίεσή του προς τον κ. Τσίπρα για προσφυγή στις κάλπες, αμέσως μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ. Το ζήτημα της λειτουργίας στην Ελλάδα των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου, τέθηκε και στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Μάικ Λι.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην υπόθεση Σαββίδη κατά την συζήτηση που είχε με τους φοιτητές του Κολεγίου της Βοστώνης: «Όταν μιλάμε για υγιείς θεσμούς, τότε αναπόφευκτα πρέπει να αναφερθούμε στο κράτος δικαίου. Χθες, ένας ολιγάρχης εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο ενός ποδοσφαίρου με όπλο επειδή δεν του άρεσε η απόφαση του διαιτητή. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν σε άλλου είδους χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά.


σχετικα αρθρα