ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κύρτσος στο «Ακραίως»: Ο Τσίπρας έστρωσε κόκκινο χαλί στον Ερντογάν

Δημοσίευση 15 Μαρτίου 2018, 12:30 / Ανανεώθηκε 15 Μαρτίου 2018, 15:02
Γ. Κύρτσος στο «Ακραίως»: Ο Τσίπρας έστρωσε κόκκινο χαλί στον Ερντογάν
Facebook Twitter Whatsapp

«Έχουμε νέου τύπου διαπλοκή με κανόνες της ρωσικής ολιγαρχίας».

«Ο κ. Τσίπρας υποτίμησε τον κίνδυνο, έστρωσε κόκκινο χαλί στον Ερντογάν χωρίς να ξέρει ποια είναι η πολιτική του. Και τώρα βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη» υποστήριξε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Κύρτσος από το Στρασβούργο, στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον «ΣΚΑΪ» και πρόσθεσε: «Η διγλωσσία της κυβέρνησης αποδυναμώνει κι άλλο την εθνική θέση. Λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση».

«Η Τουρκία έχει αλλάξει τη στρατηγική της και αναζητά νέες συμμαχίες με τους ακροδεξιούς. Ο Ερντογάν κάνει προσέγγιση στους γκρίζους λύκους, στον ακροδεξιό εθνικισμό. Η αλλαγή πολιτικής στρατηγικής θα φέρει δυσάρεστες εξελίξεις. Το θέμα είναι ποια θα είναι η ελληνική άμυνα πως θα αντιδράσει η ΕΕ. Ο Ερντογάν είναι διαφορετικός από αυτόν που είχαμε για 13-14 χρόνια».

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι περιμένει περισσότερα από Ευρωπαϊκή Ένωση. «Έχουμε την ΕΕ που χαϊδεύει την Τουρκία λόγω προσφυγικού. Το ότι η Άγκυρα έχει κάνει μια ακροδεξιά στροφή, είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα και δεν μπορεί η ΕΕ να προσποιείται ότι δεν τρέχει τίποτα με την Ελλάδα και την Κύπρο. Εμείς πρέπει να εξηγήσουμε Ευρωπαίους τις θέσεις μας και να τους τραβήξουμε προς τη δική μας κατεύθυνση. Η Τουρκία έχει πολύ κακές με τις ΗΠΑ, αλλά είναι σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, σημαντικότερο από εμάς. Εγώ έχω μεγαλύτερες απαιτήσεις από την ΕΕ, είμαστε μέλος της, ενώ η Τουρκία δεν είναι. Δεν μπορεί να μην στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας. Η γείτονα χώρα δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, κυνηγάει τους πάντες. Η ΕΕ αυτοϋπονομεύεται μέσα από την ανοχή που δείχνει για την Τουρκία».

«Έχουμε νέου τύπου διαπλοκή με κανόνες της ρωσικής ολιγαρχίας».

Ο κ. Κύρτσος έκανε λόγο για συνεργασία Τσίπρα - Σαββίδη. «Ήταν μια δυσφήμιση για τη χώρα και το επενδυτικό κλίμα. Ο κ. Τσίπρας θέλει να κερδίσει πόντους στην ΕΕ εμφανίζεται με εθνικές υποχωρήσεις για να βάλει όρια και να περιοριστεί η ρωσική επιρροή στα βαλκάνια. Το αντιφατικό είναι ότι συνεργάζεται όμως με τον Ελληνορώσο. Έχουμε νέου τύπου διαπλοκή με κανόνες της ρωσικής ολιγαρχίας. Ο ενδιαφερόμενος διαλαλεί την ισχύ του και τις κυβερνητικές του επαφές, αφού έχει εξυπηρετήσει τους κυβερνητικούς παράγοντες θεωρεί δεδομένο ότι θα τον εξυπηρετήσουν. Τέτοια διαπλοκή δεν είχαμε ξαναδεί. Η κυβέρνηση επιμένει ότι έχει ηθικό πλεονέκτημα, όταν όλα αυτά καταρρέουν. Για να καλύψει τη δημοκοπική διαφορά φέρνει την πολιτική αντιπαράθεση με την Novartis, στοχοποιεί πολιτικούς της αντιπάλους. Αλλά αποδεικνύεται η διαπλοκή Τσίπρα - Σαββίδη. Υπάρχει στρατηγική ένταση που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, αλλά είναι επικίνδυνο μην δούμε περίεργα με άνοδο της ακροδεξιάς».

Όσο για το πότε βλέπει εκλογές: «Το χρόνο των εκλογών θα τον προσδιορίσουν τα οικονομικά, έχει υπογράψει πολύ σκληρά μέτρα. Προσπαθεί τώρα ο Τσίπρας μέσω Μοσκοβισί να αναβάλλει τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί. Αυτό το αργότερα ή νωρίτερα της εφαρμογής τους θα προσδιορίσει και το χρόνο των εκλογών».