ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντιμιτρόφ: «Παράλογες» για τα Σκόπια ορισμένες θέσεις της Αθήνας

Δημοσίευση 16 Μαρτίου 2018, 17:45 / Ανανεώθηκε 17 Μαρτίου 2018, 08:52
Ντιμιτρόφ: «Παράλογες» για τα Σκόπια ορισμένες θέσεις της Αθήνας
Facebook Twitter Whatsapp

Εντατικές διαβουλεύσεις ενόψει της συνάντησης με τον Κοτζιά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παράλογες χαρακτηρίζει ορισμένες από τις ελληνικές θέσεις ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις που αφορούν την ονομασία των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ, ορισμένες ελληνικές θέσεις πλησιάζουν στον παραλογισμό (“absurd”), φέρεται να είπε σύμφωνα με καλά πληροφορημένες και διάφορες διπλωματικές πηγές, εγείροντας ερωτηματικά για το κλίμα στο οποίο θα διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών την ερχόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, στα Σκόπια η κατάσταση δεν είναι ειδυλλιακή, καθώς, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ κατόρθωσε μόλις και μετά βίας να περάσει τον νόμο για τη χρήση των γλωσσών, που πρακτικά θεσμοθετεί τη χρήση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της ΠΓΔΜ.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Γάλλου πρέσβη στα Σκόπια, Κριστιάν Τιμονιέ, ο οποίος έκανε λόγο για απογοητευτική εικόνα στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ, στην ψηφοφορία του εν λόγω νόμου.

«Δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω, αλλά η εικόνα που είδαμε ήταν ό,τι άλλο θέλετε, εκτός από εικόνα κοινοβουλίου ευρωπαϊκής χώρας. Σε μία περίοδο που τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να πάρουν θέση για την σύσταση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και ιδιαίτερα για τον αν η σύσταση αυτή θα είναι υπό όρους, θα τεθεί το ερώτημα αν η ατζέντα Priebe (σ.σ. για τις μεταρρυθμίσεις) θα υιοθετηθεί γρήγορα, ενώ θα τεθεί και το ζήτημα της τήρησης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Η ΕΕ μπορεί να ενσωματώνει μόνο λειτουργικές δημοκρατίες», ανέφερε ο Γάλλος Πρέσβης.

Μάλιστα, με αφορμή την τοποθέτηση αυτή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE υπογραμμίζει ότι με τη δήλωσή του ο Γάλλος Πρέσβης ουσιαστικά επιβεβαίωσε πως ο πρωθυπουργός Ζάεφ και ο Πρόεδρος της Βουλής Τζαφέρι, «με την βίαιη και αντιδημοκρατική υιοθέτηση ενός επιζήμιου νόμου που καθιερώνει τη διγλωσσία», θέτουν σε κίνδυνο την προοπτική να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.