current views are: 10

17 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση13:59

Δυο συνέδρια για μια Κεντροαριστερά

Στο φόρουμ του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ο Α.Τσίπρας

Δημοσίευση 13:59’

Στο φόρουμ του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ο Α.Τσίπρας

Πολιτικό unfair ή σύμπτωση η πραγματοποίηση του φόρουμ του ΣΥΡΙΖΑ «Ενώνοντας δυνάμεις για μια άλλη Ευρώπη» ταυτόχρονα με το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγης

Δεν είναι λίγοι όσοι έσπευσαν να θυμηθούν πως όταν ο ΣΥΡΖΑ έκανε την περιφερειακή του συγκέντρωση για τη Δυτική Αττική, μετά τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα (16 – 17 Δεκεμβρίου), το ίδιο διήμερο η ΝΔ πραγματοποιούσε το συνέδριο της.

Είναι γεγονός πως ο χώρος της κεντροαριστεράς παρακολουθείται στενά από κυβερνητικά στελέχη τόσο στην Ευρώπη όσο και στο εσωτερικό.

Τη συζήτηση για την επιλογή του timing από την Κουμουνδούρου πυροδότησε και το γεγονός ότι στην διημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, χθες μίλησε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που αναφέρθηκε  στην ανάγκη ανάδειξης ενός ευρύτερου προοδευτικού χώρου, ενώ σήμερα το λόγο θα πάρει και η Λούκα Κατσέλη. Καλεσμένοι είναι και Ευρωπαίοι σοσιαλιστές.

Από το κυβερνών κόμμα, ωστόσο μιλούν για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, καθώς στο φόρουμ που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετέχουν μέλη και ευρωβουλευτές της ευρωπαΐκής αριστεράς, των Πράσινων και είναι συνέχεια του 1ου Ευρωπαϊκού φόρουμ Προοδευτικών Δυνάμεων που έγινε στη Μασσαλία πέρυσι  τον Νοέμβριο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρούν σημαντικό ο πρωθυπουργός σήμερα το βράδυ να μιλήσει για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, για την καταπολέμηση της λιτότητας και την προοπτική της ενωτικής δράσης των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας αναφέρθηκε χθες στην εναρκτήρια ομιλία του στο παράδειγμα του κυβερνητικού συνασπισμού Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας στην Πορτογαλία τονίζοντας πως «αποδεικνύει ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεννόησης και κοινής δράσης, όταν υπάρχει σαφής βούληση για μια αριστερή στροφή των προγραμματικών συμφωνιών».

Κλείνοντας το μάτι προς το ΣΕΦ και την Φώφη Γεννηματά  συμπλήρωσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη την εικόνα που διαμορφώνεται από τον εκλογικό χάρτη της Ευρώπης, το μήνυμα προς τις προοδευτικές δυνάμεις είναι ένα και σαφές: Απαιτούνται συγκλίσεις και διαμόρφωση συγκεκριμένης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης που να αφουγκράζεται και να απαντά στις αγωνίες της κοινωνίας».

Άνοιγμα προς την κεντροαριστερά έκανε και ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας χθες στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. «Η στρατηγική θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πως θα κυριαρχήσει έναντι άλλων. Ήταν ότι πρέπει να υπάρξει αστερισμός και μια μεγάλη παράταξη. Ένα τέτοιος συνασπισμός μπορεί να αναλάβει το έργο ανασυγκρότησης της χώρας. Είναι μια ειλικρινής απάντηση στρατηγικού χαρακτήρα», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.


σχετικα αρθρα