ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης στο Ακραίως: Δικό σας δημιούργημα ο Καμμένος - Μπακογιάννη: Mea culpa

Δημοσίευση 18 Μαρτίου 2018, 09:13 / Ανανεώθηκε 19 Μαρτίου 2018, 10:10
Facebook Twitter Whatsapp

Κόκκινο χτύπησε η πολιτική αντιπαράθεση για τα εθνικά θέματα και την οικονομία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο Ακραίως και τον Τάκη Χατζή σημειώνοντας πως «είναι βέβαιο πως έχουμε άλλη κατάσταση στην Τουρκία από αυτή που ξέραμε».

Η κυρία Μπακογιάννη σημείωσε πως ο Ερντογάν «έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα και εντός της Τουρκίας. Δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας από τον τρόπο που χειρίζεται τα πράγματα».

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως θα έπρεπε να «είμαστε πολύ πιο συντονισμένοι και ενιαίοι αλλά και πιο δραστήριοι από ότι είμαστε σήμερα».

Εκτίμησε, πως «ο λαός είναι ενωμένος» και πρόσθεσε: «Για την κυβέρνηση ανησυχώ. Βλέπω μία κυβέρνηση που στους στρατιωτικούς – που όλοι θέλουμε το ίδιο πράγμα, να επιστρέψουν στην Ελλάδα – έχει σημασία πως αντιμετωπίζουμε το θέμα, ως μεθοριακό επεισόδιο. Η ελληνική κυβέρνηση να επιμείνει πως είναι μεθοριακό επεισόδιο που κακώς εξελίχθηκε έτσι και θα λυθεί πλέον στο δικαστήριο της Αδριανούπολης».

Η κ. Μπακογιάννη σχολίασε πως «όταν ο Π. Καμμένος μιλάει για ομηρία, η Ελλάδα δίνει την εικόνα ότι έχει μια διχασμένη κυβέρνηση».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως «η κυβέρνηση έχει τη στήριξη της αντιπολίτευσης στο θέμα των δύο στρατιωτικών, ας αποφασίσει αν είναι μεθοριακό ζήτημα ή ομηρία»

Mea culpa Μπακογιάννη για τον Καμμένο

«Ο Καμμένος είναι δικό σας δημιούργημα. Δημιούργημα της οικογένειας Μητσοτάκη. Δεν τον φτιάξαμε εμείς», υποστήριξε ο Νίκος Φίλης απευθυνόμενος στην Ντόρα Μπακογιάνη η οποία ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση για διγλωσσία στα ζήτημα των εθνικών θεμάτων, με αφορμή της στάση Καμμένου στα ελληνοτουρκικά και το Μακεδονικό.

Η απάντηση της κ. Μπακογιάννη προκάλεσε αίσθηση όμως αφού είπε τη φράση «Μea Culpa» ειδικά για τον κ. Καμμένο!

Φίλης: Το υπ. Εξωτερικών έχει λειτουργήσει επαρκέστατα στο θέμα

Από την δική του πλευρά ο Νίκος Φίλης σημείωσε αναφερόμενος στο περιστατικό με τους 16 νεκρούς στο Αγαθονήσι σημειώνοντας πως «είναι πολύ κοντά μας ο πόλεμος. Η Ελλάδα είναι στη μεθόριο της δύσκολης αυτής πραγματικότητας».

Υποστήριξε πως «έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό η διέλευση προσφύγων, αλλά οι ανθρώπινες τραγωδίες όπως αυτή στο Αγαθονήσι γίνονται όλο και πιο συχνά κανόνας».

«Η ΕΕ δεν πρέπει να επιλέγει μια αντιμεταναστευτική πολιτική, ενισχύοντας την ακροδεξιά», πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σημείωσε πως «Το υπ. Εξωτερικών έχει λειτουργήσει επαρκέστατα στο θέμα».

Υπογράμμισε ακόμα πως «γίνονται όλες οι παρεμβάσεις» προσθέτοντας: «Η δήλωση Καμμένου περί ομηρίας είναι προσωπική άποψη, δεν απηχεί τη θέση της κυβέρνησης».

«Οι δύο στρατιωτικοί είναι κρατούμενοι, για ένα περιστατικό που μέχρι τώρα ήταν συνηθισμένο. Η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί διπλωματικά, έχει θέσει το θέμα στην ΕΕ», σημειωσε ο κ. Φίλης.

Παράλληλα, εκτίμησε πως «ο Ερντογάν δημιουργεί εντάσεις ώστε να πιέσει για να μην υπάρχει κουρδικό κράτος».

«Η ΕΕ δεν νοιάζεται και πολύ για την Τουρκία. Οι βλέψεις της Τουρκίας σήμερα είναι προς την κεντρική Ασία, ώστε να παίξει έναν αυτοκρατορικό ρόλο . Το βασικό πλαίσιο πολιτικής της Τουρκίας είναι το άνοιγμα προς την κεντρική Ασία. Βεβαίως, μπορεί να προκαλέσει εντάσεις στο Αιγαίο», συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε πως «η κυβέρνηση στο Σκοπιανό και στα ελληνοτουρκικά εμφανίζεται με διγλωσσία» προσθέτοντας πως είναι «επικίνδυνο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

«Η διγλωσσία στην εξωτερική μας πολιτική δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

«Στην Ελλάδα ξέρουμε τι εστί Καμμένος και δεν παίρνουμε σοβαρά υπόψιν τις θέσεις του. Στο εξωτερικό όμως δεν γνωρίζουν ποιος είναι», συμπλήρωσε.

Σε υψηλούς τόνους ο κ. Φίλης ανταπάντησε: «Η Ντ. Μπακογιάννη ζει μια πολιτική σχιζοφρένεια στο θέμα του Σκοπιανού»

Ο πρώην υπουργός Παιδείας εκτίμησε πως «ο κόσμος ανησυχεί με τον Ερντογάν και όχι με την κυβέρνηση» συμπληρώνοντας πως «μας ενδιαφέρει τι θα γίνει με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς».

Ο κ. Φίλης κάλεσε όσους καταφέρονται κατά την κυβέρνησης «να μας που τι προτείνουν για το θέμα αυτό. Τι προτείνουν, τσαμπουκάδες;».

Από την άλλη η κ. Μπακογιάννη σημείωσε «για να μπορέσουμε να πούμε τι θα κάναμε θα πρέπει να έχουμε το σύνολο των δεδομένων».

«Αυτό που σίγουρα πρέπει να γίνει είναι να δοθούν τα χρήματα της ΕΕ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, ώστε να φύγει το επιχείρημα αυτό», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Θέλω μια κυβέρνηση σοβαρή, με ενιαία γραμμή, με εθνική γραμμή με το σύνολο της αντιπολίτευσης. Ο λαός απαιτεί από εμάς να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην αντιμετώπιση ενός τεράστιους προβλήματος που έχουμε σήμερα».

Μπρα-ντε-φερ και για την οικονομία

Σε ό,τι αφορά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας ο Νίκος Φίλης υποστήριξε πως «διαμορφώνεται η δυνατότητα να πάμε σταδιακά σε μια πραγματικότητα με ανάπτυξη που θα αφορά και τους φτωχότερους, που πλήρωσαν πολλά αυτά τα χρόνια».

«Το αφορολόγητο και το θέμα των συντάξεων πρέπει να συζητηθούν κατά τη διαδικασία εξόδου από το Μνημόνιο», υποστήριξε ο κ. Φίλης ενώ συμπλήρωσε πως «Πρέπει να δούμε το θέμα των υπερπλεονασμάτων».

Παράλληλα, σχολίασε ότι « εθνικός διάλογος για την έξοδο από το Μνημόνιο δεν πρέπει να περιορίζεται στην αντιπαράθεση» γιατί όπως είπε «χρειάζεται ένα σχέδιο εξόδου και ανάπτυξης».

«Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να υπογράφει κείμενα ανάλογα με την πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρώην υπουργός με την Ντόρα Μπακογιάννη να του απαντά: «Καλωσορίζω τον κ. Φίλη στη ρητορική της ΝΔ». 

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: «Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο όταν έχουμε συναποφασίσει μέτρα που επιβαρύνουν τους πιο αδύναμους».

«Η ανάπτυξη είναι αναιμική, πολύ λιγότερη από αυτή που προβλέπαμε. Αν δεν μεγαλώσουμε την πίτα, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε» πρόσθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη.
«Η ΝΔ δεν θέλει να κοπούν οι συντάξεις, γι' αυτό και δεν το ψήφισε. Το ότι έρχεται ο κ. Φίλης στη γραμμή μας το θεωρώ πολύ θετικό», κατέληξε.