current views are: 8

19 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση21:00

Δεκαήμερο «φωτιά» για τα Εθνικά θέματα: Αναμένονται εξελίξεις σε Ελληνοτουρκικά και Σκοπιανό

Διαψεύδει τα περί κρίσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ο Καμμένος

Δημοσίευση 21:00’

Διαψεύδει τα περί κρίσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ο Καμμένος

Ως εξόχως κρίσιμο χαρακτηρίζεται τα ο επόμενο δεκαήμερο για τα εθνικά θέματα, καθώς τις επόμενες ημέρες θα κριθούν πολλά για την πορεία των ελληνοτουρκικών, ενώ θα διαφανεί και εάν η λύση στο Σκοπιανό είναι εφικτή.

Το Αιγαίο «βράζει»

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, αυτά εξελίσσονται σε πολλά επίπεδα. Παραμονές της 25ης Μαρτίου, η Άγκυρα θα πραγματοποιήσει άσκηση στο Αιγαίο με πραγματικά πυρά, την ώρα που η ελληνική στρατιωτική άσκηση «Ηνίοχος» θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ταυτόχρονα, στις 26 Μαρτίου, θα διεξαχθεί στη Βάρνα της Βουλγαρίας η σύνοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Σε περίπτωση που η Άγκυρα συνεχίσει την παρελκυστική τακτική της απέναντι στην Αθήνα αναφορικά με τους δύο στρατιωτικούς, τότε δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να ρίξει στο τραπέζι του ενδεχόμενο του «βέτο» στα συμπεράσματα της Συνόδου, όπως έχει γράψει πρόσφατα το Newpost.  Οι εταίροι είχαν «απειλήσει» την Άγκυρα με αυτό το ενδεχόμενο στην πρόσφατη άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όποτε όλα είναι ανοιχτά από τη στιγμή που δεν υπάρξει «φως» για το ζήτημα της επιστροφής των δυο στελεχών του στρατού ξηράς.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του μετά το συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η Άγκυρα να χρησιμοποιήσει τους «δύο» ως όπλο για να πετύχει τους στόχους της και ιδιαίτερα την επιστροφή των οκτώ τούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε πως η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη παρέμβει στον Ερντογάν για το θέμα των δύο στρατιωτικών.

Σε κάθε περίπτωση, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μια άμβλυνση της στάσης του Βερολίνου έναντι της Άγκυρας, καθώς στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης χρησιμοποιούν προσεκτική γλώσσα όταν σχολιάζουν τα τουρκικά ζητήματα. Μάλιστα, σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ εξέφρασε την ικανοποίηση του Βερολίνου για το γεγονός ότι η Τουρκία τηρεί την προσφυγική συμφωνία. Υπενθυμίζεται επίσης πως στις 30 Μαρτίου αναμένεται να συναντηθούν οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με δικαστή στην Αδριανούπολη για να συζητηθεί η υπόθεση και τα επόμενα βήματα.

Στα Σκόπια ο Κοτζιάς

Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι το Σκοπιανό και αυτή την εβδομάδα θα διαφανεί εάν υπάρχει προοπτική λύσης ή όχι, αφού ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα μεταβεί τελικά στις 22 Μαρτίου στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, έχοντας στις αποσκευές του το προσχέδιο συμφώνου, που ως γνωστό αποτελεί την πρόταση της ελληνικής πλευράς για λύση.

Κρίσιμη θεωρείται η ερχόμενη Πέμπτη οπότε ενδεχομένως να κριθούν όλα ως προς το ονοματολογικό, ωστόσο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών φαίνεται να έχει αποστείλει τις τελικές προτάσεις της Αθήνας στην σκοπιανή κυβέρνηση.

Αμερικανικές πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα hellasjournal αναφέρουν ότι βασικός στόχος είναι η επίσπευση της διαδικασίας ώστε όλα να έχουν τελειώσει τον Ιούνιο. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ο κ. Κοτζιάς συμπεριέλαβε στο πακέτο των προτάσεων του και πέντε προτεινόμενες ονομασίες και φαίνεται να προκρίνει το Νόβα Ματσεντόνια και το Γκόρνα Ματσεντόνια στη σλαβική γλώσσα. Οι πηγές υποστήριξαν ότι η ελληνική κυβέρνηση καλύπτεται πλήρως από την ονομασία Γκόρνα Ματσεντόνια.

Καμμένος: «Συνεχίζω να στηρίζω»

Όλα αυτά έρχονται την ώρα που την ώρα που οι κυβερνητικοί εταίροι προσπαθούν να βάλουν τέλος στην εικόνα κρίσης που παρουσιάζεται όλο το τελευταίο διάστημα με βασικές αιχμές τα εθνικά θέματα. Όπως έγραψε το Newpost, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, διαμηνύει προς τους στενούς του συνεργάτες, στον απόηχο δημοσιευμάτων για κρίση στις σχέσεις με τον Αλ. Τσίπρα, ότι ουδέν πρόβλημα υπάρχει, ούτε βέβαια θεωρεί ότι έχει τεθεί στο περιθώριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Καμμένος κάνει λόγο για «άψογη συνεργασία» και στα εθνικά θέματα ενώ από αυτούς τους διαλόγους προκύπτουν σαφώς τόσο οι σχεδιασμοί όσο και οι ανησυχίες της κυβέρνησης.

Ο κ. Καμμένος έχει διαμηνύσει προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να υποστηρίξουν οιαδήποτε λύση για τα Σκόπια που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Το δήλωσε, νωρίτερα και από τη Θεσσαλονίκη: «Oύτε βόρεια, ούτε νότια ούτε δυτική Μακεδονία… Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική, η Μακεδονία που περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καρμανλής» ανέφερε ο κ. Καμμένος, επαναλαμβάνοντας «θέλουμε λύση χωρίς την παράδοση του όρου Μακεδονία». Η ουσία, ωστόσο, βρίσκεται σε μία ακόμη αναφορά του, στην αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, που έχουν θέσει ως προϋπόθεση λύσης οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς.

Το αδιέξοδο και οι 180 της Βουλής

Ο κ. Καμμένος φέρεται να σημειώνει σε συνομιλητές του πως ενώ ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών επιθυμούν μία λύση, δεν πρόκειται να προχωρήσουν εάν δεν υπάρξει η βούληση εκ μέρους της ηγεσίας των Σκοπίων για αλλαγή του Συντάγματος ώστε να εκλείψουν οι αλυτρωτικές αναφορές. Με άλλα λόγια, ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται – πάντοτε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – να φέρει οποιαδήποτε λύση δεν περιλαμβάνει και συνταγματικές αλλαγές στη γείτονα.

Εφόσον, όμως, τα Σκόπια προχωρήσουν στις αλλαγές, ο κ. Τσίπρας θα φέρει στη Βουλή τη σχετική συμφωνία, ανεξαρτήτως της δεδομένης αρνητικής στάσης του κυβερνητικού του εταίρου. Μάλιστα, επικαλούμενος την προφανή κρισιμότητα του ζητήματος, θα εισάγει τη σχετική συμφωνία προς έγκριση με τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας των 180 βουλευτών, ζητώντας δηλαδή από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και ειδικά από Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής) να λάβουν σαφή θέση.

Η πολιτική ομήρων του Ερντογάν

Ο κ. Καμμένος απορρίπτει και τα σενάρια κυβερνητικής έντασης με αφορμή το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Τουρκίας. «Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό πως θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου οι Έλληνες όμηροι να απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατό και θέλω να σας διαβεβαιώσω ακόμα ότι πέραν των σεναρίων που γράφονται, η δική μας προσπάθεια είναι η χάραξη μιας εθνικής γραμμής στο ζήτημα» ανέφερε δημοσίως ο ίδιος από τη Θεσσαλονίκη.

Αυτά δημοσίως. Διότι σε συνεργάτες του, ο κ. Καμμένος εμφανίζεται εξαιρετικά ανήσυχος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τη γραμμή περί «ομηρίας» των δύο Ελλήνων συμμερίζονται τόσο το Μαξίμου όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών. Ο ίδιος κάνει λόγο για μεγάλες προσπάθειες και από το Υπ. Άμυνας και από το Εξωτερικών για αύξηση της πίεσης προς την Άγκυρα και «διεθνοποίηση» του θέματος, πλην όμως φέρεται να εκτιμά ότι τα πάντα θα κριθούν από τη στάση του ίδιου του Έρντογάν. Και τούτο διότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει τη δικαιοδοσία, βάσει νόμου που πέρασε ο ίδιος, να προτείνει την ανταλλαγή καταδικασμένων στο τουρκικό έδαφος με τούρκους πολίτες που αναζητούνται από την Άγκυρα. Τις ανησυχίες του Υπουργού Άμυνας, και συνολικά της κυβέρνησης, επιβεβαιώνει και η τακτική που ακολουθεί ο Ερντογάν στο θέμα του Άντριου Μπράνσον, ενός πάστορα που ζούσε στην Τουρκία για δύο δεκαετίες και λειτουργεί σε μια μικρή ευαγγελική εκκλησία στη Σμύρνη. Ο Μπράνσον και συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 με ασαφείς ισχυρισμούς ότι συνδέθηκε με την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, με τον Ερντογάν να τον αντιμετωπίζει ως αντικείμενο προς ανταλλαγή με τον Γκιουλέν. Τον Σεπτέμβριο, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ανταλλάξουν «έναν πάστορα για έναν πάστορα», δίνοντας δηλαδή στους Τούρκους το βασικό του εχθρό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατοικεί στην Πενσυλβανία, για τον Μπράνσον.

Με αυτό το σκεπτικό, ο κ. Καμμένος επιμένει στη θέση περί ομηρίας, αρνούμενος ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουμε τόσα πολλά να διαφωνήσουμε πολιτικά που δεν είναι ανάγκη να διαφωνήσουμε σε μια τέτοια υπόθεση που έχει να κάνει με δυο Έλληνες που βρίσκονται χωρίς πρόσβαση στον φυσικό τους δικαστή, κρατούμενοι σε φυλακές ύψιστης ασφαλείας», ανέφερε από τη Θεσσαλονίκη.


σχετικα αρθρα